به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، زبانپریشی وضعیتی است که در آن فرد مبتلا، قدرت تکلم و بیان دانش زبانی و حتی درک خود را از دست میدهد. این بیماری از سه نوع مختلف دریافتی، بروکا (یا بیانی) و گلوبال تشکیل شده است که در هر یک از آنها، بیمار وضعیت متفاوتی را تجربه میکند. متخصصان از این طبقهبندی برای نشان دادن علائم و مشخص کردن ناحیه دقیق آسیب مغزی استفاده میکنند، با این حال دستهبندی آنها علت ابتلاء به آفازیا را با قطعیت مشخص نمیکند. بسیاری از متخصصان بر این باور هستند که آفازیا بر اثر ضربه ناگهانی به سر، سکته مغزی، وجود تومور در سر یا زوال عقل برای افراد اتفاق میافتد.
در زبانپریشی دریافتی، بیمار حرفهای دیگران را درک نمیکند و خود نیز نمیتواند به خوبی سخن بگوید. شاید در نگاه اول، حرف زدن این افراد عادی به نظر برسد، با این حال با توجه بیشتر متوجه خواهیم شد که کاملاً به معنی سخن میگویند و حرفهای آنها هیچ ربطی به موضوع قابل بحث ندارد و بدتر اینکه، کاملاً نامفهوم است. جالب است بدانید که افراد مبتلا به آفازیای نوع دریافتی، تا حد زیادی از وضعیت خود بیخبر هستند و باور دارند که مانند مردم عادی حرف میزنند و سخنان دیگران را درک میکنند.
بیماران مبتلا به زبانپریشی بروکا کاملاً از وضعیت تکلم خود آگاه هستند و میدانند که به خوبی نمیتوانند صحبت کنند. آنها قادر هستند زبان نوشتاری و گفتاری دیگران را درک کنند، با این حال در زمان حرف زدن خود و حتی در انتخاب واژههای درست، با مشکل جدی مواجه میشوند.
افراد مبتلا به آفازیای گلوبال، با مشکلات و اختلالات شدیدی در گفتار مواجه میشوند، ضمن اینکه در دریافت مفهوم سخنان دیگران، خواندن و نوشتن نیز مشکلات زیادی را تجربه میکنند. در این وضعیت، مراکز دریافتی و بروکای زبان مغز به شدت آسیب میبیند و در نتیجه، فرد قادر به برقراری ارتباط با دیگران و ارسال پیام خود به آنها نیست، ضمن اینکه سخنان اطرافیان را نیز درک نمیکند.
حال تصور کنید در دنیایی به سر میبرید که در آن قادر به برقراری ارتباط با عزیزان خود نیستید! وحشت این شرایط را چگونه وصف میکنید؟ اگر مبتلا به نوع دریافتی آفازیا باشید و از بیماری خود آگاه نباشید، چه غمی پیش روی شما خواهد بود و چه ناامیدانه میشود زمانی که میدانید دیگران حرف شما را در وضعیت زبانپریشی بروکا درک نمیکنند؟
«گابریل گیفوردز»، عضو پیشین مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا در سال ۲۰۱۱ مورد ترور قرار گرفت و با تیر گلوله به ناحیه سر خود، مصدوم شد. اطرافیان اقدامات شجاعانهای برای نجات وی اعمال کردند و گیفوردز به مدت یک ماه تحت درمانهای مختلف بود چرا که توانایی تکلم خود را از دست داده بود. او پس از یک ماه، توانست جملات کوتاه به زبان بیاورد و کتاب بخواند تا اینکه به تدریج، قادر به خواندن و نوشتن جملات طولانی نیز شد.
او که از آستانه مرگ و ناتوانی در تکلم به زندگی بازگشته بود چنین نوشت: "ابتلاء به آفازیا هماینک نیز قدرت بیان واژهها را برای من سخت کرده و مرا به اتخاذ زندگی در تنهایی سوق داده است. "
افراد مبتلا به زبانپریشی، در دنیایی تنها به سر میبرند و به ویژه آنان که از بیماری خود آگاه هستند، انزوا را به بودن در کنار دیگران ترجیح میدهند. این افراد وضعیت مخرب خود را به خوبی درک میکنند و میدانند راه درازی پیش رو خواهند داشت تا به بهبودی نسبی دست یابند که شاید هیچگاه این اتفاق نیز برای آنها نیفتد و باقی عمر خود را در ناکامی و انزوا به سر ببرند.
نظر شما