به گزارش خبرنگار ایمنا، در یوم الله «۵ رمضان» یکی از خونینبارترین حوادث تاریخ انقلاب اسلامی در اصفهان به وقوع پیوست و برای نخستین بار حکومت نظامی در این شهر برقرار شد. روز ۱۹ مردادماه ۱۳۵۷ مصادف با روز پنجم رمضان، با حمله گارد ارتش شاهنشاهی به مردمی که از منزل آیتالله خادمی بیرون آمده بودند، کشتار بیسابقهای در خیابان مسجد سید، بالاتر از مسجد و کوچههای بین این خیابان و خیابان فروغی و خیابانهای متصل به اطراف منزل آیتالله خادمی رخ داد.
درگیری مردم با مأموران نظامی تا سحرگاه ادامه یافت که در پی آن عده زیادی از مردم شهید یا مجروح شدند که تعداد شهدا هشت نفر عنوان شده اما آمار مجروحان به گفته شاهدان عینی از صد نفر نیز عبور کرده بود، برخی از این مجروحان برای مداوا به بیمارستان عسگریه منتقل شدند اما مردمی که برای کمک به مجروحان و اهدای خون به بیمارستان رفته بودند، دستگیر شدند.
عصر روز ۵ رمضان در اصفهان حکومت نظامی برقرار شد به گونهای که عبور و مرور از ۸ شب تا ۶ صبح ممنوع اعلام شد و امام خمینی (ره) نیز از نجف به مناسبت حوادث خشونتبار روزهای قبل اصفهان اطلاعیهای خطاب به مردم اصفهان صادر کردند که این امر به شدت در روحیه و رفتار مردم اصفهان مؤثر واقع شد.
در بخشی از پیام امام خمینی ذکر شده: «… تا حکومت این دودمان ستم پیشه برقرار است، فاجعه به دنبال فجایع و مصیبت پشت سر مصائب و حادثه به دنبال حوادث عظیم ادامه خواهد داشت. این تنها اصفهان بزرگ نیست که شاهد جنایات مرگبار شاه و فرمانبرداران جنایت پیشه اوست بلکه سراسر ایران با این جنایات و قتل و غارتهای دست به گریبان است. آن قم، حرم اهل بیت و آن تبریز و یزد و همدان و اهواز و شیراز و آن مشهد مقدس و رفسنجان و جهرم و کازرون و سایر شهرها و قصبات که شاهد قتلها و جرحها و حملات وحشیانه بوده و هست.»
در بولتن محرمانه خبرگزاری پارس به گزارش خبرنگار یونایتدپرس از این واقعه در اصفهان اشاره شده که در بخشی از آن آمده است: «به دنبال برخوردهای خشونتآمیز بین تظاهرکنندگان مذهبی و سربازان در اصفهان، مقامات دولتی در این شهر محافظه کار مذهبی، حکومت نظامی اعلام کردهاند. مقررات نظامی از ساعت ۱۳ (به وقت گرینویچ) به مورد اجرا گذارده شد. نخستین گزارشها حاکی است که پس از برخوردهای پی در پی بین تظاهرکنندگان و سربازان که طی آن چندین نفر کشته و تعداد زیادی زخمی شدند، تانکها و خودروهای زرهی وارد خیابانهای شهر شدند. شب گذشته جمعیت زیادی به خیابانهایی که به خانه آیتالله خادمی منتهی میشد، سرازیر شدند. این جمعیت برای استماع سخنرانیهایی که طی آن دولت را محکوم میساخت و خواستار تأسیس یک دولت اسلامی بود، به طرف خانه آیتالله خادمی هجوم بردند.»
به گواه تاریخ این حماسه بزرگ، پایههای حکومت پهلوی را متزلزل کرد و واقعه «پنج رمضان» از جریانات دخیل در پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران به شمار میآید.
نظر شما