ایران از ممنوعیت کشت «خشخاش» در افغانستان استقبال می‌کند

دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر درخصوص ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان، گفت: حتماً از کاهش کشت استقبال می‌کنیم؛ اما این ممنوعیت باید شامل همه انواع تولید موادمخدر به‌ویژه مواد مخدر صنعتی در افغانستان شود.

به گزارش خبرنگار ایمنا، سردار «اسکندر مؤمنی» در یک برنامه خبری سیما، با بررسی پیامدهای ممنوعیت کشت خشخاش در افغانستان درخصوص تأثیر این ممنوعیت، اظهار کرد: باید ببینیم که آیا در عمل، این سیاست اعلامی به یک سیاست اعمالی مانند ۲۰ سال پیش تبدیل می‌شود یا خیر؛ در هر صورت جمهوری اسلامی ایران از هرگونه کاهش تولید و کشت مواد مخدر در افغانستان استقبال و کمک می‌کند و تمام رایزنی‌های لازم را با مجامع بین‌المللی انجام داده است که به موضوع کشت جایگزین، معیشت مردم و کاهش تولید مواد مخدر در افغانستان بپردازد.

وی افزود: در سال ۲۰۰۰ میلادی تولید مواد مخدر در افغانستان به زیر ۲۰۰ تن و مساحت سطح زیرکشت نیز به حدود هفت هزار هکتار رسیده بود. با حضور کشورهای عضو ناتو و مشخصاً آمریکایی‌ها و حمایت آن‌ها، در عرض دو دهه (بر اساس آمارهای سازمان ملل) میزان تولید به بیش‌از ۹ هزار تن رسید.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور افزود: در حوزه مواد مخدر، ویرانی عظیمی در افغانستان بر جای گذاشتند و غیر از این‌که مستنداتی وجود داشت و آمریکایی‌ها و هواپیماهای ناتو، قاچاق مواد مخدر می‌کردند، اما به توسعه کشت دامن زدند و تنها موافقت و تشویق به کشت نبود، بلکه با کمک‌های فنی و تکنولوژیکی و دادن بذرهای پربازده و اصلاح بذرها، کمک کردند که حجم عظیم مواد مخدر در افغانستان تولید شود که بر اساس آمار رسمی سازمان ملل، بیش از ۹۰ درصد تریاک جهان در افغانستان تولید می‌شود.

سردار مؤمنی در خصوص مواد مخدر صنعتی ادامه داد: در دهه اخیر اگر مواد مخدر سنتی از افغانستان به سمت دیگر مناطق از جمله اروپا می‌رود، متأسفانه با حمایت کشورهایی که افغانستان را اشغال کردند، به‌ویژه پیش‌سازها از اروپا به افغانستان سرازیر شد.

به گفته وی، پیش‌سازها موادی هستند که به خودی‌خود غیرقانونی نیستند و جنبه‌های مصارف مختلفی دارند؛ اما پایه اصلی تولید مواد مخدر مانند هروئین و شیشه، این پیش‌سازها هستند که از اروپا به افغانستان می‌آیند و در آنجا به مواد مخدر صنعتی تبدیل می‌شود و برمی‌گردد.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور خاطرنشان کرد: حتماً از کاهش کشت خشخاش در افغانستان استقبال می‌کنیم؛ اما این ممنوعیت باید شامل همه انواع تولید مواد مخدر به‌ویژه مواد مخدر صنعتی در افغانستان شود.

وی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: متأسفانه اکنون شاهد ورود انبوه پیش‌سازها از اروپا به افغانستان هستیم. در گزارش ماه قبل که اجلاس سالانه کمیسیون مواد مخدر در وین بود، رسماً اعلام کردیم و هشدار دادیم و حتی یک سند همکاری با سازمان ملل نیز امضا کردیم.

مؤمنی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این‌که موضوع مواد مخدر یک موضوع تک‌مولفه‌ای نیست و باید با هم دیده شود، گفت: واقعیت امر این است که حتماً باید روی زمین در افغانستان اتفاقاتی بیفتد. پیشرفت و توسعه پایدار و معیشت، جایگزین حداقلی در افغانستان صورت گیرد.

وی ادامه داد: در سخنرانی بنده در سازمان ملل در اواخر اسفند، این پیشنهاد مطرح شد که مورد استقبال سازمان ملل نیز قرار گرفت و سند رسمی تبادل شد که این‌ها به سمت اتخاذ یک راهبرد و برنامه همه‌جانبه پایدار بروند.

دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر این‌که باید راهبردهای جدیدی برای این تحول منطقه‌ای جدید اتخاذ کنیم، گفت: در آبان ۱۴۰۰ یک کارگاه تخصصی برای تحولات افغانستان و تأثیر آن بر موضوع مواد مخدر تشکیل دادیم؛ دو جلسه ستاد را به این موضوع اختصاص دادیم و مجموعه اقداماتی که ایران باید صورت دهد و راهبردهایی که اتخاذ شده و سناریوهای موجود، تدوین و برای رئیس‌جمهوری ارسال و با دستور ایشان به همه دستگاه‌های مربوطه ابلاغ شد.

مؤمنی ادامه داد: آماده‌ایم و منتظر نماندیم تا منفعلانه عمل کنیم. بنابراین سناریوها مشخص شده، اما موضوعی که باید در داخل به آن توجه کنیم، تغییر الگوی مصرف است که از مواد مخدر سنتی به صنعتی انتقال یا افزایش پیدا نکند؛ تصمیماتی گرفته شد و وظایفی برای وزارتخانه‌های مختلف و نهادهای فرهنگ‌ساز برای پیشگیری از این موضوع و آگاهی‌بخشی به خانواده‌ها برای چگونگی برخورد با این پدیده، تدوین شد.

به گزارش ایمنا، افغانستان از سال ۱۹۹۲ به عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده تریاک (گیاه خشخاش) در جهان شناخته می‌شود، در روزهای گذشته ملأ «هبت‌الله آخوندزاده» رئیس طالبان در فرمانی، کشت، تولید، قاچاق و استعمال مواد مخدر را در افغانستان ممنوع کرد، این دستور پس از حدود هشت ماه از روی کار آمدن طالبان صادر شد هر چند طالبان هنوز درباره سرنوشت هزاران هکتار اراضی کشت شده خشخاش در ماه‌های اخیر چیزی نگفتند.

کد خبر 566148

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.