آشنایی با رشته دندان‌پزشکی+ بازارکار، دروس و درآمد

دندان‌پزشک فردی است که پس از گذراندن شش سال دوره عمومی و ارائه پایان‌نامه از دانشکده دندان‌پزشکی فارغ‌التحصیل شده و با مدرک دکترای دندان‌پزشکی، کلیه خدمات عمومی این حوزه را ارائه می‌کند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، دکتر میلچارسکی و سیاح از نخستین افرادی بودند که آموزش طب دندان‌پزشکی را در مدرسه دارالفنون پایه‌گذاری کردند و پس از گذشت چند ماه از یک کلاس به مدرسه تبدیل شد. دکتر سیاح پس از پایان تحصیلاتش در اروپا به ایران مراجعت کرد و با کمک دکتر میلچارسکی مدرسه دندان‌سازی را در سال ۱۳۱۰ راه‌اندازی کرد.

تاریخچه دندان‌پزشکی در ایران

آرایشگرها، شاگرد زرگرها و عطارها را می‌توان نخستین افرادی دانست که با استفاده از روش‌های گوناگون، مبادرت به کشیدن دندان، گذاشتن روکش، ساختن دندان مصنوعی یا برای تسکین دردها و ورم‌های دهانی آن هم با وسایل بسیار اولیه مبادرت به انجام امور دندان‌پزشکی می‌کردند.

دکتر میلچارسکی و دکتر سیاح از نخستین افرادی بودند که آموزش طب دندان‌پزشکی را در مدرسه دارالفنون پایه‌گذاری کردند و پس از گذشت چند ماه از یک کلاس طب به مدرسه طب تبدیل شد. دکتر سیاح پس از پایان تحصیلاتش در اروپا به ایران مراجعت کرد و با کمک دکتر میلچارسکی مدرسه دندان‌سازی را در سال ۱۳۱۰ راه اندازی کردند. عمر دندان‌پزشکی در ایران به یک قرن نمی‌رسد، اما با این وجود شاهد پیشرفت‌های بسیار زیادی در این حوزه بوده‌ایم و دانشجویان این رشته در تخصص‌های مختلف که در زیر ذکر شده می‌توانند به تحصیلات خود ادامه دهند. اولین دانشکده دندان‌پزشکی در سال ۱۳۳۵ در دانشگاه تهران دایر شد و دندان‌پزشکان قدیمی‌تری که می‌شناسید، نخستین دانشجویانی بودند که از این دانشکده فارغ‌التحصیل شدند.

تفاوت دندان‌پزشک با دندان‌ساز

دندان‌پزشک فردی است که پس از گذراندن شش سال دوره عمومی و ارائه پایان‌نامه از دانشکده دندان‌پزشکی فارغ‌التحصیل شده و با مدرک دکترای دندان‌پزشکی کلیه خدمات عمومی این حوزه را ارائه می‌کند. یک دندان‌پزشک می‌تواند دندان‌های شما را ترمیم، عصب‌کشی، ارتودنسی متحرک و ثابت کند و به درمان بیماری‌های لثه شما بپردازد و انواع دندان‌های متحرک کامل و تکه‌ای (پارسیل) و روکش‌ها را برای دندان‌هایتان بسازد. دندان‌پزشکان اجازه جراحی‌های در محدوده دهان و لثه را نیز دارند.

دندان‌سازان معمولاً افرادی هستند که دندان‌سازی را به‌صورت تجربی فراگرفته‌اند. شما تابلوهایی با این عنوان در سطح شهرها مشاهده می‌کنید. این افراد دارای تحصیلات علمی و دانشگاهی نیستند بلکه به صورت تجربه و آزمون و خطا برخی از اقدامات دندان‌پزشکی را زیر نظر افراد هم‌صنف خود آموخته‌اند. جالب است بدانید که به این گروه از افراد مطابق قانون مصوب شورای اسلامی سال ۶۴، مجوز فعالیت به‌عنوان دندان‌سازان تجربی داده شده ولی به‌نظر می‌رسد این مجوز فقط برای افراد قدیمی‌تر این رشته صادر شده است و در سال‌های اخیر مجوز جدیدی برای فعالیت این افراد صادر نشده است.

وظیفه اصلی یک دندان‌پزشک تشخیص و درمان بیماری‌های دهان و دندان است، به همین علت شاید بهتر باشد این رشته را دهان‌پزشکی نامید. در گذشته دندان‌پزشکان را مساوی با دندان‌سازان می‌دانستند اما امروزه می‌دانیم که دندان‌سازی فقط بخشی از علم دندان‌پزشکی است. رشته دندان‌پزشکی در مقطع دکترای عمومی مرتبط با نحوه رعایت بهداشت پیشگیری و درمان انواع بیماری‌های دهان و دندان است. دندان‌پزشکی یک علم تخصصی است که وظیفه آن حفظ سلامت دهان و دندان است. این علم می‌تواند از بسیاری بیماری‌ها در مرحله اولیه اطلاع پیدا کند و آن‌ها را درمان و از پیشرفت آن جلوگیری کند.

محتوای دوره دندان‌پزشکی

این رشته شامل دو دوره مجزا دو و چهار ساله است.

علوم پایه

این رشته شامل دو دوره مجزا دو و چهار ساله است که در دو سال اول دانشجویان واحدهای علوم پایه مثل بیوشیمی، آناتومی، بافت‌شناسی، فیزیولوژی، ژنتیک، میکروب‌شناسی و ایمنی‌شناسی را می‌گذرانند.

کارآموزی

بعد از گذران دو سال اول درس‌های علوم پایه، وارد دوره تخصصی دندان‌پزشکی می‌شوند و درس‌های اختصاصی خود را در زمینه‌های، آسیب‌شناسی فک و دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، پروتزهای ثابت و اکلوژن، پروتزهای متحرک و فک و صورت، پریودنتولوژی، ترمیمی و مواد دندانی، بیماری‌های دهان و دندان، جراحی دهان و فک و صورت، دندان‌پزشکی کودکان، رادیولوژی دهان و فک و صورت می‌گذرانند.

توانایی‌های مورد نیاز رشته دندان‌پزشکی

فردی که در رشته دندان‌پزشکی تحصیل می‌کند باید در دروس علوم پایه و زبان انگلیسی قوی باشد. در صورتی که در این رشته به روز نباشد فقط می‌تواند کار عملی انجام دهد و اطلاعات کافی از بیماری‌های مختلف را به دست نمی‌آورد. افرادی که در رشته دندان‌پزشکی تحصیل می‌کنند باید دستان توانمندی داشته باشند و مهارت بالا و همچنین توانایی کار کردن ظریف و با دقت را داشته باشند تا بتوانند کارهای ظریف دندان‌پزشکی را انجام دهند. همچنین افراد باید سلامت جسمی و روانی کامل را داشته باشند تا بتوانند از انجام تمام کارهای عملی و علمی مورد نیاز این رشته برآیند. خلاقیت و دید هنری در این رشته از دیگر ویژگی‌های است که باید وجود داشته باشد.

وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر دندان‌پزشکی

امکان ادامه تحصیل تا مقطع فوق دکتری در گرایش‌های مختلف رشته دندان‌پزشکی در ایران وجود دارد.

تعداد و عناوین واحدهای اصلی و اختصاصی

طول دوره تخصصی رشته دندان‌پزشکی پنج سال است و درس‌های آن در سه بخش: عمومی، پایه و اختصاصی برنامه‌ریزی شده است که از لحاظ نحوه تعلیم و تدریس، به درس‌های نظری، عملی نظری، عملی تقسیم می‌شود.

این دوره شامل دو مرحله است:

مرحله اول (۱.۵ سال)

در این مرحله دانشجویان درس‌های نظری و عملی علوم پایه و عمومی را در دانشگاه (کلاس و آزمایشگاه) می‌گذرانند.

مرحله دوم (۳.۵ سال)

در مرحله دوم دانشجویان باید درس‌های تخصصی خود را در کلاس‌های دانشگاه و بخش‌های کلینیک یاد بگیرند و برای برخورداری از کارایی آموزشی درمانی، بیش‌ترین بخش در کلینیک‌های دانشکده و بیمارستان‌های وابسته به ارائه خدمات بهداشتی درمانی انجام می‌شود و باید بدانید که گذراندن درس‌های پایه برای ورود به دوره کلینیک الزامی است و باید تمامی درس‌های پایه گذرانده شود. هر واحد درس نظری ۱۷ ساعت و هر واحد درس عملی ۳۴ ساعت است. کل واحدهای درسی این دوره ۲۰۳ واحد است.

دروس پایه دندان‌پزشکی

درس‌های پایه درواقع بستر لازم برای ورود دانشجو به درس‌های اصلی و تخصصی و یادگیری آن‌ها را فراهم می‌کند. تعداد واحدهای درس‌های پایه ۴۳ واحد است. فیزیک پزشکی، بیوشیمی، بافت‌شناسی انسانی، جنین‌شناسی، تشریح، ژنتیک انسانی، میکروب‌شناسی، ایمنی شناسی، فیزیولوژی، روان‌شناسی عمومی، آسیب‌شناسی عمومی و درس‌های اختصاصی از درس‌های پایه این رشته هستند.

دروس تخصصی دندان‌پزشکی

درس‌های تخصصی اطلاعات کافی در مورد رشته تخصصی را به دانشجو می‌آموزند و آن را با مفاهیم اصلی رشته آشنا می‌کنند تا آموزش‌های کافی رشته را ببیند. کالبدشناسی و مرفولوژی دندان، زبان خارجی اختصاصی، جنین و بافت‌شناسی فک و دهان، آسیب‌شناسی دهان، ارتودنسی، اندودنتیکس، بیماری‌های دهان و تشخیص، بیولوژی دهان، پریودنتولوژی، دندان‌پزشکی ترمیمی (پروتز متحرک پارسیل، پروتز ثابت، پروتز کامل)، جراحی دهان و فک و صورت، دندان‌پزشکی کودکان، رادیولوژی دهان، گوش و حلق و بینی، نظام پزشکی و طب قانونی، بهداشت عمومی و اکولوژی، بهداشت محیط زیست، دندان‌پزشکی مجتمعی، بیماری‌های روانی، بیماری‌های درونی، فارماکولوژی، بهداشت دهان و تغذیه، دندان‌پزشکی پیشگیری مواد دندانی و پایان‌نامه از درس‌های تخصصی هستند.

در اواخر سال چهارم با تأیید استاد راهنما هر دانشجو موضوعی را برای پایان‌نامه انتخاب می‌کند و در مورد آن تحقیقاتش را شروع می‌کند. ولی واحد پایان‌نامه در سال آخر محاسبه می‌شود که دانشجو پایان‌نامه را به هیئت داوران ارائه داده و از آن دفاع کرده است.

دشواری‌ها و مشکلات تحصیل در رشته دندان‌پزشکی

به علت اینکه دندان‌پزشکی یک کار عملی است و به صورت مستقیم با بیمار در ارتباط است امکان انتقال بیماری‌های عفونی مانند ایدز و هپاتیت از بیمار به پزشک تا حد زیادی وجود دارد و در درمان پزشکان باید به کنترل عفونت توجه داشته باشند چون اگر در این زمینه کوتاهی یا اشتباهی صورت گیرد ممکن است عواقب جبران ناپذیری را در پی داشته باشد و همین طور دندان‌پزشک باید به طور مرتب ورزش کنند تا در آینده دچار کمردرد و پادرد نشود.

درآمد و حقوق

کسی که در رشته دندان‌پزشکی دارای مدرک فوق‌تخصص جراحی فک و صورت باشد درآمدی بالغ بر یک تا دو میلیارد تومان در سال دارد؛ به همین علت می‌توان این شغل را از پردرآمدترین شغل‌ها دانست. اما دیگر دندان‌پزشکان با توجه به محل و شرایط کار درآمد متفاوتی دارند که مطابق با قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق دریافت می‌کنند. اگر در کلینیک‌های خصوصی کار کنند.

کد خبر 559753

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.