بنابراین در این مواقع باید یک مرجع رسیدگی کننده به شکایات علیه این واحدهای دولتی وجود داشته باشد. در ادامه قصد داریم هر چه بیشتر و بهتر به وظایف دیوان عدالت اداری و وظیفه وکیل دیوان بپردازیم. تا انتها با ما همراه باشید.
دیوان عدالت چیست؟
از آنجاییکه دادگاههای عمومی تنها به شکایات بین مردم رسیدگی میکنند، قادر به رسیدگی به شکایات بین مردم و دولت نخواهد بود به همین دلیل دیوان عدالت اداری به عنوان مرجع نظام خواهی مردم وارد ماجرا میشود. این مرکز که در تهران مستقر است به صورت مستقیم توسط رئیس قوه قضائیه فعالیت میکند که نشان از اهمیت کار آن دارد. پروندههای ارجاع داده شده به دیوان عدالت در یک پروسه خاص و متفاوت از دیگر دادگاهها بررسی میشود و نتیجه آن به صورت ابلاغیه به اطلاع طرفین میرسد.
به علت اهمیت بالای پروندههای بررسی شده در دیوان عدالت اداری، وکلایی با تخصص دیوان عدالت برای کمک به طرفین شکایت فعالیت میکنند؛ یعنی وکلایی که به صورت تخصصی در حیطه پروندههای دیوان عدالت اداری وکالت میکنند و به همین دلیل تسلط کافی بر تمامی دعاوی موجود را خواهد داشت.
شیوه رسیدگی به پروندههای دیوان عدالت در شعب مختلف آن
همانطور که گفتیم دیوان عدالت اداری به منظور حفظ حقوق مردم در برابر واحدها و تصمیمات دولتی فعالیت میکند. در صورتیکه مصوبه اجرا شده ای در هر یک از ارگانهایی که زیر نظر دولت فعالیت میکنند بر خلاف قانون باشد، میتوان علیه آن به دیوان عدالت اداری شکایت کرد.
حال گاهی این اقدام اجرا شده از سوی ارگانهای دولتی به گونهای خواهد بود که شخص یا اشخاصی را متوجه زیانی میکند؛ در این صورت به کمک یک وکیل متخصص دیوان عدالت اداری میتوان به دیوان عدالت شکایت کرد. مسائل مربوط به شهرداریها، تأمین اجتماعی، نیروهای مسلح، آموزش و پرورش، استخدامیهای دستگاههای اجرایی و … همگی از مواردی هستند که در دیوان عدالت به آنها رسیدگی میشود.
تنظیم دادخواست
لازم به ذکر است که روند رسیدگی به پروندههای دیوان عدالت با تقدیم دادخواست از سوی شاکیان به دیوان عدالت شکل میگیرد که این دادخواست نیز باید به صورت اصولی و دقیق تنظیم شده و سپس به یکی از روشهای حضوری و یا الکترونیکی به دیوان تحویل داده شود. نحوه تحویل دادخواست اینگونه است که میتوان آن را به صورت حضوری به مرکز دیوان عدالت مستقر در تهران و یا مراکز دیوان واقع در مراکز استانها تحویل داد.
به منظور رفاه حال هموطنان، امکان تقدیم غیر حضوری دادخواست نیز وجود دارد؛ به این صورت که میتوان با تنظیم دادخواست به کمک وکیل دیوان عدالت و بارگزاری آن در سامانه دیوان، پرونده شکایت را در این مرکز به جریان انداخت. شعب مختلف دیوان از شعب بدوی و شعب تجدید نظر در کنار هیئتهای عمومی و هیئت حل اختلاف فعالیت میکنند که موضوع شکایت و دعاوی موجود تعیین کننده نوع شعب بررسی کننده پرونده خواهد بود.
صدور دستور موقت توسط دیوان عدالت اداری
به طور طبیعی رسیدگی به پروندههای قضایی مستلزم صرف زمان و انرژی زیادی است؛ حال آنکه اگر بررسی پرونده به دیوان عدالت اداری ارجاع داده شود، این بازه زمانی تا صدور رای نهایی مدت زمان بیشتری به طول خواهد انجامید. در این میان گاهی پرونده شکایت به گونهای است که در طی رسیدگی به آن در دیوان، امکان آسیبهای مالی و یا هر نوع آسیب دیگری به شاکی وجود دارد؛ به این معنا که تا زمان رسیدگی به پرونده و صدور رای مذکور ممکن است خسارتهای زیادی متوجه شاکی شود که جبران آنها نیز گاهی غیر ممکن میشود.
در این مواقع شاکی میتواند با درخواست دستور موقت، از قاضی پرونده درخواست توقف عملیات مذکور را داشته باشد. قاضی نیز در اینگونه مواقع بدون اینکه به ماهیت پرونده ورود پیدا کند، به منظور پیشگیری از افزایش خسارات احتمالی اقدام به صدور دستور موقت مینماید تا به این طریق عملیات مورد نظر متوقف گردد.
شعبه تجدید نظر
جریان پروندههای دیوان عدالت با رسیدگی در شعب بدوی دیوان آغاز میگردد؛ به این صورت که شاکی پرونده و یا وکیل قانونی وی درخواستی را به دیوان عدالت تحویل میدهند و از این مرجع قضایی درخواست بررسی شکایت خود را دارند. این پرونده در ابتدا بر حسب موضوع دعوا به یکی از شعب بدوی واگذار میشود.
حال در صورتیکه رای ابلاغی از شعبه بدوی مورد تایید طرفین شکایت و یا وکیل دیوان عدالت نباشد، طی یک دادخواست مبتنی بر اعتراض به رای صادره، پرونده به شعب تجدید نظر ارجاع داده میشوند تا مجدداً در این شعب بررسی گردد.
رسیدگی به آرای خلاف شرع و قانون
در این میان یک استثنا وجود دارد و آن هم این است که در صورتیکه رئیس دیوان تشخیص دهد که رای صادر شده از شعب بدوی برخلاف قانون و یا شرع باشد، میتواند به خودی خود در پرونده نفوذ کند و رای آن را تغییر دهد. در این حالت امکان ارجاع پرونده از شعبه بررسی کننده به شعبه بدوی دیگر نیز وجود دارد.
لازم به ذکر است که شورای نگهبان یکی از شوراهای تشکیل شده در دیوان عدالت است که نظر آن برای رای خلاف قوانین شرع، سندیت دارد؛ به این معنا که درصورتیکه شاکی پرونده معتقد باشد که رای صادر شده خلاف شرع است، شورای نگهبان وظیفه رسیدگی به این جنبه از ادعا را خواهد داشت.
وظیفه اجرای احکام
رای صادر شده از شعبه بدوی ظرف مدت زمان مشخصی قابل اعتراض در شعب تجدید نظر است که در صورت درخواست شاکی و یا وکیل دیوان، پرونده برای بررسی مجدد به شعب تجدید نظر ارجاع داده میشود. رای صادره از این شعب به صورت قطعی بوده و لازم الاجرا خواهد بود.
از زمان صدور رای نهایی، طرفی که محکوم شده است باید ظرف مدت زمان یک ماه نسبت به اجرای حکم مورد نظر اقدام کند. از آنجایی که اجرای این حکم از نظر دیوان عدالت بسیار اهمیت دارد، بررسی آن به اجرای احکام سپرده میشود؛ به این صورت که اجرای احکام محکوم علیه را ملزم به اجرای حکم میکند تا در بازه زمانی یک ماهه دستور دیوان اجرایی گردد.
لازم به ذکر است که در صورتیکه طرف محکوم نتواند در مدت زمان ذکر شده رضایت شاکی را جلب کند و یا اینکه نتواند حکم دیوان را اجرا کند، از سوی دیوان عدالت مورد جریمه قرار میگیرد. در این میان وکلای دیوان به عنوان متخصصین حوزه دیوان عدالت اداری آمادگی رسیدگی به پروندههای دیوان عدالت را از صفر تا صد خواهند داشت.
وظیفه وکیل دیوان عدالت اداری
وکیل دیوان به وکیلی گفته میشود که به تمامی چون و چرایی دیوان عدالت اداری تسلط داشته باشد و بتواند به خوبی این دانش خود را به موکل انتقال دهد. از آنجاییکه شخص یا اشخاص حقیقی برای پیگیری پروندههای دیوان نیازمند آگاهی از قوانین و همچنین صرف زمان زیادی هستند، سپردن پروندههای دیوان به وکیل دیوان عدالت میتواند به عنوان یک گزینه طلایی شما را همراهی کند.
تخصص وکلای دیوان در امور دیوان و همچنین جلسات مشاوره برگزار شده از سوی این وکلا همان چیزی است که خیال شما را از بابت دریافت مطالباتتان در دیوان راحت خواهد کرد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاورین مرکز وکلای دیوان تماس حاصل فرمائید.
منبع: نی نی سایت
نظر شما