علیرضا بیات در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، با بیان اینکه خلأ فضایی خالی از ماده و برگرفته از واژه لاتین Vacuum است، اظهار کرد: در بهترین حالت، خلأ مکانی است که ماده و مولکولهای هوا در آن وجود ندارد.
وی افزود: خلأ بر اساس فرآیندها و محدودههای فشار هوا به چهار دسته ابتدایی، متوسط، بالا و بسیار بالا تقسیم میشود که در هر یک از بخشها میتوان فعالیتهایی انجام داد؛ به طور مثال فرآیندهایی که در خلأ ابتدایی انجام میشود شامل تقطیر کردن و گاززدایی از فولاد است.
این کارشناس فضایی آسمانسرای سها ادامه داد: در خلأ متوسط میتوان به فعالیتهایی نظیر تقطیر مولکولی، تولید یخ خشک یا باردار کردن فلزات اشاره کرد. در خلأ بالا نیز فرآیندهایی نظیر اسپکتروفتومتر جرمی، میکروسکوپهای الکترونی، کارخانههای اشعه الکترونی و شتابدهنده ذرات را میتوان نام برد.
وی اشاره کرد: در خلأ بسیار بالا که نهایت خلأ مشاهده شده است، میتوان به شکافت هستهای، تحقیقات فضایی و فیزیکی اشاره کرد؛ البته در تمام موارد گفته شده فشار گاز برابر با صفر نیست، در نتیجه خلأ به صورت کامل وجود ندارد.
بیات در رابطه با خلأ کامل گفت: در خلأ کامل، فشار گاز برابر با صفر است که چنین مکانی در عمل مشاهده نشده و تنها در تئوریهای بازتاب فیزیک پیشبینی میشود؛ بنابراین در هیچ نقطهای از فضا خلأ برابر با فشار گازی صفر مشاهده نشده است.
نظر شما