تأمین داخلی بیش از ۹۵ درصد نیاز کشور در حوزه مکمل‌ها/نابسامانی در مکمل‌های ورزشی

رئیس هیئت مدیره سندیکای مکمل‌های غذایی و رژیمی با بیان اینکه زنجیره تأمین سالم مکمل‌ها یکی از مهمترین نکاتی است که باید روی آن تمرکز شود، گفت: وقتی مکملی که قاچاق می‌آید، در باشگاه ورزشی توزیع می‌شود، حتی اگر برچسب معتبرترین برندهای دنیا را داشته باشد، قابل اعتماد نیست.

به گزارش ایمنا، عباس کبریایی‌زاده در نشست خبری نهمین همایش مکمل‌های رژیمی و غذایی و دهمین همایش طلای سبز، اظهار کرد: تقریباً در سال‌های ۱۳۸۷ بیش از ۸۰ درصد از بازار مکمل‌های رژیمی و غذایی‌مان در اختیار شرکت‌های وارداتی بود. بعد از شکل‌گیری سندیکا با همکاری وزارت بهداشت، بسیار کمک شد تا اینکه امروز تقریباً بیش از ۹۵ درصد از نیاز کشور در این حوزه از سوی شرکت‌های تولید داخلی تأمین می‌شود.

وی افزود: در هر همایشی یک عنوان تخصصی داریم تا در زمینه مصرف مکمل‌ها در کشور فرهنگ‌سازی شود. مکمل‌ها برخلاف مولکول‌های داروها، فراورده‌های عمدتاً ترکیبی هستند و تعداد زیادی از املاح، ویتامین‌ها و حتی عصاره‌های گیاهی با هم ترکیب شده و یک فرآورده مکمل ایجاد می‌کنند. بنابراین در احراز سلامت آن‌ها باید پیچیدگی‌هایی وجود داشته باشد. بر همین اساس کشورها برای واردات مکمل به کشورشان سخت‌گیری‌های خاصی دارند. زیرا کنترل کیفیت‌هایی که باید روی مکمل‌ها انجام شود، بسیار گران‌قیمت است. ردیابی آلاینده‌ها و مواد مضر در مکمل‌ها کار آسانی نیست. بنابراین همواره توصیه می‌شود که سعی کنیم فرآورده‌های مکمل در کشور هدف تولید شود.

کبریایی‌زاده ادامه داد: روزی که سندیکا را شکل دادیم ۲۵ شرکت داشتیم که در حوزه مکمل‌ها فعالیت می‌کردند که عمدتاً هم شرکت دارویی بودند که کمتر از ۱۰ تا ۱۵ درصد از تولیداتش مکمل بود، اما امروز تعداد شرکت‌های تولیدکننده مکمل به ۱۰۰ شرکت رسیده و می‌توانیم ادعا کنیم که شرکت‌های ما می‌توانند در بازارهای منطقه و بازارهای صادراتی حضور داشته باشند. در حال حاضر باید شرکت‌های تولیدکننده را تشویق کنیم که روی صادرات تمرکز کنند و از سازمان غذا و دارو هم می‌خواهیم که فرآیندهای صادراتی را تسهیل کنند.

وی گفت: در عین حال طی دو سال گذشته با پاندمی کووید ۱۹ مواجه شدیم و امروز هم متأسفانه با سویه اومیکرون مواجهیم. تنها راه مقابله با این بیماری هم همچنان واکسیناسیون، استفاده از ماسک و فاصله‌گذاری اجتماعی است. حال اگرچه با اجازه وزارت بهداشت و ستاد کرونا همایش مکمل‌ها و طلای سبز برگزار می‌شود، اما با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی همراه است. تمام شرکت‌کنندگان هم باید پروتکل سه‌گانه یعنی تزریق واکسن، استفاده از ماسک و رعایت فاصله‌گذاری را داشته باشند.

کبریایی‌زاده با بیان اینکه با آغاز پاندمی کرونا، مصرف ویتامین دی، سی و مولتی ویتامین به طرز فزاینده‌ای بالا رفت، گفت: اما کسی نگران کمبود مکمل‌ها نشد و به دلیل زیرساخت خوبی که در کشور در این حوزه وجود داشت، مشکلی ایجاد نشد. به موقع سیاست آزادسازی نرخ ارز مکمل‌ها انجام شد و اردیبهشت ۱۳۹۸ این کار انجام شد و باعث شد که صنعت وابسته نباشد و بتواند به تدریج قیمت‌هایش را هم اصلاح کند. امروز مکمل‌ها در فضایی کاملاً رقابتی در اختیار مردم قرار می‌گیرد. در عین حال در همایش نهم مکمل‌ها، بر ملاحظات مصرف مکمل در کووید ۱۹ متمرکز شدیم. بازآموزی هم برای نشست در نظر گرفته شده است. در عین حال افراد برای حضور در مراسم باید حتماً ثبت‌نام شده باشند تا مطمئن باشیم پروتکل‌ها را رعایت می‌کنند. در عین حال به طور تاریخی همیشه نشست ویژه‌ای برای ورزشکاران در این همایش داشتیم. زیرا بحث مکمل‌های ورزشی هنوز نابسامان است و سامانی که در حوزه توزیع و عرضه مکمل‌های رژیمی و غذایی ایجاد شده، هنوز در حوزه مکمل‌های ورزشی اتفاق نیفتاده است.

وی گفت: زنجیره تأمین سالم مکمل‌ها یکی از مهمترین نکاتی است که باید روی آن تمرکز شود. وقتی یک مکمل ورزشی از طریق داروخانه توزیع می‌شود، خیالمان راحت است که زیر چتر نظارتی وزارت بهداشت هستند، اما مکملی که قاچاق می‌آید و در باشگاه ورزشی و… توزیع می‌شود، حتی اگر برچسب معتبرترین برندهای دنیا را داشته باشد، قابل اعتماد نیست. چند نقطه در دنیا هستند که سانتر تولید فرآورده‌های دارویی تقلبی در دنیا محسوب می‌شوند که شامل غرب پاکستان، کشورهای جنوب ایران و هند است و حتی در خود ایران هم ممکن است به صورت تقلبی تولید شوند. اگر ما اصراری در زمینه سلامت زنجیره تأمین مکمل‌های ورزشی داریم، به این دلیل است و انتظارمان در این حوزه در وزارت ورزش بیش از این است که تاکنون به نحو مناسبی برآورده نشده است. وزارت ورزش که متولی باشگاه‌ها است و با توجه به رأی دیوان عدالت که مکمل‌ها مانند دارو بوده و باید مقررات دارو بر آن‌ها حاکم باشد، انتظارمان این است که دقت نظر بیشتری بر آن‌ها حاکم باشد.

میرفخرایی رئیس هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فرآورده‌های دارویی و گیاهی نیز در این نشست خبری، گفت: ۳۷ سال قبل کار را با پنج کمپانی داروسازی گیاهی آغاز کردیم و انجمن را تشکیل دادیم و اکنون بیش از ۳۶۰ تولیدکننده و بیش از چهار هزار پروانه در این زمینه ایجاد شده است. در دوران تحریم ۲ هزار از مواردی را که تحریم بود تولیدکنندگان جوان تولید کردند و بیش از یک هزار میلیارد سقف تولیدات آن‌ها است و حالا دهمین سالگرد طلای سبز را برگزار می‌کنیم.

در ادامه این نشست دکتر جمشیدی دبیر علمی نهمین همایش مکمل‌های رژیمی و غذایی و دهمین همایش طلای سبز، گفت: ۱۰ سال قبل بود که کار شروع شد. از آنجایی که ترویج فرآورده‌های طبیعی جزو وظایف سازمان غذا و دارو بود، این همایش را آغاز کردیم. امسال همایش از چهارشنبه یکم دی‌ماه تا جمعه سوم دی ماه ۱۴۰۰ برگزار می‌شود. روزهای چهارشنبه و پنجشنبه چهار برنامه بازآموزی داریم که مجموعاً ۱۰ امتیاز دارد.

وی افزود: در حال حاضر مهم‌ترین مشکل جاری جامعه، کروناست و بر مبنای آن شورای سیاست گذاری همایش به این سمت رفت که نقش مکمل‌ها و فرآورده‌های طبیعی را در پیشگیری و درمان کرونا نشان دهد. چهار برنامه اصلی داریم که شامل مکمل‌های غذایی و کووید- ۱۹، باورهای نادرست در کاربرد فرآورده‌های طبیعی و سنتی و مکمل، بررسی تغییر مصرف مکمل‌ها در ایران و جهان با رویکرد توسعه‌گرایی و آخرین اخبار در زمینه فرآورده‌های دارای مجوز سازمان غذا و دارو در زمینه کرونا است. در عین حال در روز جمعه هم بحث فرآورده‌های ورزشی را داریم که مورد بحث قرار می‌گیرد. در حاشیه دو روز اول همایش هم کارگاه‌هایی وجود دارد.

منبع: ایسنا

کد خبر 543208

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.