فاطمه فخراییفرد در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، اظهار کرد: شنبه -۲۷ آذرماه- ماه به دورترین نقطه در مدار خود به دور زمین میرسد و کمی کوچکتر از زمانهای دیگر به نظر میرسد. فاصله ماه از زمین متفاوت است زیرا مدار آن کاملاً دایرهای نیست و در حالی که یگانه قمر زمین هر ماه این مسیر بیضوی را به دور زمین طی میکند؛ فاصله آن ۱۴ درصد بین ۳۵۶ هزار کیلومتر در حضیض و ۴۰۶ هزار کیلومتر در اوج تغییر میکند. اندازه زاویهای آن نیز بین ۲۹.۴ دقیقه قوسی و ۳۳.۵ دقیقه قوسی تغییر میکند، همچنین میزان روشنایی ماه نیز در اوج و حضیض متفاوت است، اگر چه تشخیص آن دشوار است زیرا فازهای ماه همزمان در حال تغییر است.
وی افزود: اگر چه اندازه زاویهای ماه فقط در اوج و حضیض در واقعیت فقط به مقدار بسیار کمی تغییر میکند، اما زمانی که ما ماه را در افق تماشا میکنیم، بسیار بزرگتر از اندازه واقعی به نظر میرسد. در واقع خطای دید است که باعث میشود ماه در افق بزرگتر دیده شود و این پدیده توهم ماه نامیده میشود. به کمک عکاسی میتوان نشان بدهیم که ماه دقیقاً به همان اندازه است، صرف نظر از اینکه در افق ظاهر شود یا مستقیماً بالای سر ناظر قرار بگیرد.
کارشناس تیم علمی رصدخانه لارستان اضافه کرد: ماه در موقعیت اوج تا فاصله ۴۰۶ هزار کیلومتری از زمین عقب نشینی میکند و با قطر زاویهای ۲۹.۳۹ دقیقه قوسی در آسمان ظاهر میشود. همچنین ماه امشب در فاصله ۰.۹۸۶ واحد نجومی از خورشید قرار میگیرد که نقطه اوج خورشیدی است، معمولاً این پدیده همزمان با ماه کامل رخ میدهد. زمان طلوع و غروب ماه به ترتیب ۱۶:۲۴ و ۰۶:۴۵ در موقعیت صورت فلکی ثور است.
میکرو ماه کامل
وی تصریح کرد: شنبه -۲۷ آذرماه- ماه به فاز کامل میرسد و حوالی غروب خورشید طلوع میکند و هنگام طلوع خورشید غروب میکند، پس کل شب قابل رصد است. در فرهنگ بومی آمریکایی، ماه کامل دسامبر ماه سرد نیز نامیده میشود. نام هر ماه کامل نشان دهنده ویژگیهای زمانی است که در آن رخ میدهد، ماه سرد گویای شرایط آب و هوایی سخت ماه دسامبر است که در واقع درجه حرارت به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند. البته ماه انقلاب یا ماه شبهای طولانی نیز نامیده میشود، زیرا تنها چند روز قبل از انقلاب زمستانی رخ میدهد و از آنجایی که انقلاب زمستانی برای کسانی که در نیمکره شمالی هستند کوتاهترین روزها و طولانیترین شبها را به ارمغان میآورد، این ماه کامل گاهی اوقات ماه شب طولانی نیز نامیده میشود. البته زمان دقیق قرار گرفتن ماه در فاز بدر روز یکشنبه ساعت ۰۸:۰۵ صبح است، پس نزدیکترین ماه کامل قابل رؤیت به ماه بدر صبح یکشنبه ساعت ۰۶:۴۵ قبل از غروب است.
بیشتر بخوانید:
نظر شما