به گزارش خبرنگار ایمنا، در بین رشتههای علوم تجربی بعد از پزشکی، رشته پرستاری طرفداران زیادی مخصوصاً در بین دختران دارد. این رشته از جمله رشتههایی است که فرد باید علاقه زیادی به خدمترسانی و مراقبت از دیگران حتی خارج از حیطه کاری داشته باشد. پرستار نقش مهمی را در بخش مراقبتهای درمانی و بهداشتی اجرا میکند. تصور بیشتر مردم نسبت به رشته پرستاری این است که جایگاه اجتماعی پایینی دارد، اما این طور نیست، زیرا یک پزشک با کمک پرستاران حرفه میتواند مراحل درمانی را پیش ببرد.
تاریخچهی رشتهی پرستاری
پرستاری حرفهای در ایران برگرفته از کشورهای اروپایی است. اولین بار در سال ۱۲۹۴ در ارومیه مدرسه پرستاری دایر گردید. در سال ۱۳۳۷ طبق مصوبه صنف پرستاران پذیرش داوطلبان با مدرک دیپلم در دورهی سه ساله پرستاری شروع شد و ارزش مدرک پرستاری معادل لیسانس در نظر گرفته شد. در سال ۱۳۵۴ دورهی لیسانس پرستاری در وزارت علوم تصویب شد و طول این دوره به چهار سال افزایش یافت. در سال ۱۳۶۵ با تشکیل دانشکده پرستاری این رشته دانشگاهی توسعه فراوان یافت. اولین زن پرستار ایرانی فاطمه توانایی و اولین پرستار مرد دارنده مدرک دانشگاهی پرستاری در ایران مرتضی حسن پور بود.
اگر رشته پرستاری را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کردید باید به این نکته توجه داشته باشید که برای موفقیت در رشته پرستاری (به دلیل ارتباط با بیماران) داشتن ویژگیهای نظیر توانایی ذهنی و جسمی مناسب، صبر و همدردی و حس دلسوزی، احترام و داشتن برخورد مناسب با بیماران، حفظ آرامش در شرایط بحرانی، علاقه و تمایل قلبی برای کمک به دیگران و … لازمه این رشته است، بنابراین پیش از انتخاب رشته و تحصیل در آن میبایست با روحیات خود کاملاً آشنایی داشته باشید تا در طول دوره تحصیل با مشکل مواجه نشوید.
البته این مورد را هم در نظر داشته باشید که رشته پرستاری به لحاظ بازار کار در وضعیت مناسبی قرار دارد و تنوع محیط کار پرستاران بسیار زیاد است و خوشبختانه اغلب فارغ التحصیلان این رشته جذب بازار کار میشوند و با بیکاری مواجه نخواهند شد.
اگر قصد تحصیل در رشته پرستاری را دارید لازم است بدانید که رشته پرستاری در مقطع کارشناسی ۱۳۰ واحد درسی را دربرمی گیرد که ۲۲ واحد درسی مربوط به دروس عمومی ،۱۵ واحد درسی مربوط به دروس پایه ،۵۴ واحد درسی مربوط به دروس تخصصی ،۱۸ واحد درسی مربوط به دروس کار آموزی و ۲۱ واحد هم به دروس کارآموزی اختصاص دارد.
ادامه تحصیل در رشته پرستاری تا چه مقطعی امکان پذیر است؟
علاقهمندان به تحصیل در رشته پرستاری توجه داشته باشید که امکان ادامه تحصیل در رشته پرستاری تا مقطع دکتری وجود دارد، بنابراین اگر خواهان ادامه تحصیل در این رشته در مقاطع بالاتر هستید لازم است بدانید که طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد رشته پرستاری دو سال است و در مجموع ۲۶ واحد درسی را در برمیگیرد و فارغ التحصیلان مقطع ارشد میتوانند در مراکز مختلف بهداشتی درمانی، مدیریت خدمات پرستاری و ارائه خدمات بالینی، در امور آموزش، در دانشکدههای پرستاری به فعالیت بپردازند.
دانشجویان علاقه. مند به تحصیل در مقطع دکتری رشته پرستاری در صورت داشتن شرایطی از جمله داشتن شرایط عمومی ورود به آموزش عالی، قبولی در امتحانات اختصاصی ورود به دوره دکتری Ph.D، داشتن معرفی نامه، مبنی بر صلاحیت تحصیل در دوره دکتری Ph.D حداقل از دو نفر از استادان قبلی داوطلب،کسب نمره قبولی در یکی از آزمونهای زبان انگلیسی MCHE حداقل نمره = ۵۰ – TOFEL حداقل نمره = ۴۸ – IELTS حداقل نمره = ۵۰ – MELAB حداقل نمره = ۷۰) میتوانند برای تحصیل در این مقطع اقدام کنند.
بررسی بازار کار و آینده شغلی رشته پرستاری
در صورتی که علاقمند به تحصیل در رشته پرستاری هستید لازم است پیش از انتخاب رشته در خصوص بازار کار این رشته آگاهی لازم را به دست آورید. در رابطه با فرصتهای شغلی این رشته لازم است بدانید که استخدام پرستار در بیمارستانها بر اساس سطح تحصیلات (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) انجام میشود.
فارغ التحصیلان رشته پرستاری میتوانند در بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز درمانی و مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی به عنوان پرستار شیفت، سرپرستار، سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، سوپروایزر آموزشی، ریاست پرستاری بیمارستان مشغول به کار شود. لازم به ذکر است که فارغ التحصیلان رشته پرستاری میتوانند به صورت مستقل برای تأسیس مرکز بهداشت خصوصی (جهت ارزیابی وضعیت سلامت افراد جامعه) و یا تأسیس مهدکودک اقدام کنند.
تواناییهای موردنیاز برای ورود به رشته پرستاری
رشته پرستاری مسئولیت و حجم کاری زیادی دارد و به عنوان مشاغل سخت به حساب میآید. اگر فردی روحیه مسئول بودن در مقابل کاری یا علاقه به خدمترسانی را نداشته باشد اصلاً نمیتواند در شرایط سختی که در رشته پرستاری وجود دارد از جمله خستگی، شیفتهای کاری، فشارهای روحی و … دوام بیاورد.
همچنین در کنار این شرایط بیماران به علت عدم آگاهی از حقوق پرستاران، توقع زیادی دارند و گاهی اوقات ممکن است برخورد مناسبی نداشته باشند.
یک پرستار باید مهارتهایی مانند جلب اعتماد بیماران، هنر خوب شنیدن، توان جسمی و ذهنی مناسب، توانایی تصمیمگیری درست در شرایط بحرانی، روحیه دلسوزی، مهارت ارتباطی خوب، علاقه قلبی برای کمک به دیگران، روحیه کار تیمی، روحیه همدردی، کنترل کافی بر احساسات خود را داشته باشد تا بتواند در این شغل موفق شود.
یک پرستار میتوان به بررسی وضعیت بیماران (اندازهگیری فشار خون، دمای بدن و …)، کمک به تیم درمان و پزشکان، انجام تزریقات، دادن دارو به بیماران طبق دستور پزشک، انجام پانسمان زخم، نوشتن گزارشی درباره وضعیت بیمار، احترام و رعایت حقوق بیماران، فراهم کردن محیطی آرام برای بیماران، کنترل و نظارت بر برنامهریزیهای شیفت کاری اشاره کرد.
وظایف کلی یک پرستار
به طور کلی نقشهای یک پرستار را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
-وظیفه مراقبت از بیماران در بیمارستان و انجام کار پانسمان و تزریقات
-وظیفهی مراقبت از بیماران در همه مراحل زندگی به منظور تصحیح عادات غذایی و دارویی و پیشگیری از بیماریها
-نقش آموزش دهنده به افراد جهت رفع نیازهای یادگیری آنها در زمینه مراقبت از بیمار
-نقش هماهنگ کننده و ارتباط دهنده بیمار و پزشک
-تحقیق درباره نحوه کاهش تعداد روزهای بستری بیمار و بهبود هر چه سریعتر
-انتقال خواستها و نیازهای بیمار به خانواده بیمار
-مسؤولیت مدیریت بخش (نظارت و کنترل گروه پرستاری و بررسی مشکلات این بخش)
دانشگاههای برتر رشته پرستاری در ایران
از بهترین دانشگاههای این رشته در ایران دارای رتبه اول تا پنجم میتوان به دانشگاههای اصفهان، تهران، ایران، شهید بهشتی و مشهد اشاره کرد. اکثر دانشگاههای علوم پزشکی کشور در رشته پرستاری دانشجو میپذیرند.
از دیگر دانشگاههای پذیرنده رشته پرستاری در ایران عبارتند از:
دانشگاه شاهد – تهران، دانشگاه علوم پزشکی اراک، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشگاه علوم پزشکی البرز – کرج، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، دانشگاه علوم پزشکی بابل، دانشگاه علوم پزشکی بم، دانشگاه علوم پزشکی بندر عباس، دانشگاه علوم پزشکی بوشهر، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور – اهواز، دانشگاه علوم پزشکی جهرم، دانشگاه علوم پزشکی جیرفت، دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی – بجنورد، دانشگاه علوم پزشکی دزفول، دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان، دانشگاه علوم پزشکی زابل، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، دانشگاه علوم پزشکی سبزوار، دانشگاه علوم پزشکی سمنان، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، دانشگاه علوم پزشکی شیراز، دانشگاه علوم پزشکی فسا، دانشگاه علوم پزشکی قزوین، دانشگاه علوم پزشکی قم، دانشگاه علوم پزشکی کاشان، دانشگاه علوم پزشکی کردستان – سنندج، دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، دانشگاه علوم پزشکی گلستان – گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گناباد، دانشگاه علوم پزشکی گیلان – رشت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان – خرم آباد، دانشگاه علوم پزشکی مازندران – ساری، دانشگاه علوم پزشکی همدان، دانشگاه علوم پزشکی یزد، دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر، دانشکده علوم پزشکی ساوه، دانشکده علوم پزشکی لارستان، دانشکده علوم پزشکی نیشابور، دانشگاه علوم پزشکی زنجان، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان.
نظر شما