به گزارش ایمنا، بیشتر سکتههای مغزی بر اثر لخته شدن خون یا عوامل دیگری که باعث انسداد جریان خون در مغز میشوند، رخ میدهند که "سکتههای ایسکمیک" نام دارند.
بر اساس دادههای رسمی، حدود ۱۰ درصد از سکتههای مغزی نیز به دلیل خونریزی در مغز رخ میدهند که این نوع از سکتهها، "سکتههای هموراژیک" نام دارند.
همچنین به گفته کارشناسان سلامت، ۸۰ درصد از سکتههای مغزی قابل پیشگیری هستند. بر اساس گزارشها، یک چهارم آمریکاییهایی که سکته مغزی کردهاند، قبل از آن نیز تجربه این عارضه را داشتهاند.
به گزارش "وِب ام دی"، راهکارهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت در جلوگیری از بروز عارضه سکته مغزی مفید و مؤثر هستند:
فشار خون خود را کاهش دهید
فشار خون بالا، مهمترین علت بروز عارضه سکته مغزی است. فشار خون طبیعی کمتر از ۱۲۰/۸۰ است اما اگر فشار خون فردی مرتباً بالای ۱۳۰/۸۰ است، ممکن است به عارضه فشار خون بالا یا "پرفشاری شریانی" مبتلا باشد.
در صورت عدم مدیریت صحیح و مناسب فشار خون بالا، این عارضه میتواند افراد را چهار تا شش برابر بیشتر در معرض خطر بروز سکته مغزی قرار دهد.
افراد در صورت داشتن فشار خون بالا، باید با مشورت و همکاری با پزشک، فشار خون خود را در محدوده سالم نگه دارند که در این زمینه داروها و تغییرات در سبک زندگی از جمله ورزش منظم و تغذیه سالم میتوانند سودمند باشند.
سیگار نکشید
تنباکو، خطر بروز سکته مغزی را دو برابر میکند. نیکوتین موجود در سیگار فشار خون را افزایش و مونوکسید کربن موجود در دود آن نیز میزان اکسیژنی که خون میتواند حمل کند را کاهش میدهد. حتی تنفس دود سیگار نیز میتواند احتمال بروز سکته مغزی را افزایش دهد.
افراد میتوانند از یک پزشک در مورد راههای ترک سیگار مشورت بگیرند.
مراقب سلامت قلب خود باشید
نوعی ضربان قلب نامنظم به نام " فیبریلاسیون دهلیزی" (AFib)، علت بروز برخی از سکتههای مغزی ناشی از لخته شدن خون است.
فیبریلاسیون دهلیزی باعث جمع شدن خون در قلب میشود که این میتواند باعث لخته شدن خون شده و در نهایت اگر این لخته خون به مغز برسد میتواند باعث بروز عارضه سکته مغزی شود. فیبریلاسون دهلیزی میتواند به دلیل فشار خون بالا، وجود پلاک در شریانها، نارسایی قلبی و عوامل دیگری رخ دهد.
در صورت احساس لرزش نامعمول در ناحیه قلب یا تنگی نفس میبایست با یک پزشک در خصوص ابتلاء به عارضه فیبریلاسیون دهلیزی مشورت کرد.
دیابت خود را کنترل کنید
قند خون بالا میتواند افراد را دو تا چهار برابر بیشتر در معرض خطر بروز سکته مغزی قرار دهد. اگر عارضه قند خون بالا به طرز صحیح و مناسبی مدیریت نشود، میتواند منجر به ایجاد رسوبات چربی یا لختههای خون درون رگهای خونی شده و در نهایت این اتفاق میتواند رگهای خونی را که در مغز و گردن قرار دارند تنگ کند و باعث قطع شدن جریان خون به مغز شود. افراد مبتلا به دیابت میبایست قند خون خود را به طور مرتب چک کرده، طبق تجویز پزشک داروهایشان را مصرف و هر چند ماه یکبار بار نیز به منظور بررسی شرایط خود به پزشک مراجعه کنند.
خروپف را نادیده نگیرید
خروپف مداوم و با صدای بلند ممکن است نشانه اختلالی به نام " آپنه خواب" (وقفه تنفسی در خواب) باشد که میتواند صدها بار در طول شب باعث توقف تنفس شده و در نهایت میتواند با جلوگیری از دریافت اکسیژن کافی و همچنین با افزایش فشار خون، احتمال سکته مغزی را در افراد افزایش دهد.
با مشورت پزشک، آسپرین مصرف کنید
مصرف روزانه یک آسپرین با دُز پایین ممکن است از بروز سکته مغزی و حملات قلبی در افراد در معرض خطر جلوگیری کند. آسپرین میتواند به عنوان رقیقکننده خون عمل کرده و از تشکیل لختههای خون در شریانهایی که تا حدی توسط کلسترول و پلاک مسدود شدهاند، جلوگیری کند.
با این حال، مصرف این دارو برای همه افراد مناسب نیست و استفاده از آن منوط به تجویز پزشک است به ویژه اینکه در برخی از تازهترین تحقیقات، یافتههای ضدونقیضی در مورد مصرف این دارو در افراد سالم مطرح شده و نیاز به بررسیهای بیشتر در این زمینه وجود دارد.
همچنین مصرف این دارو به افرادی که علائم سکته مغزی از جمله "تکلم نامفهوم" یا "افتادگی صورت" دارند نیز توصیه نمیشود زیرا میتواند باعث وخیمتر شدن شرایط و وضعیت ناشی از سکته هموراژیک شود.
منبع: ایسنا
نظر شما