به گزارش ایمنا به نقل از پایگاه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، همزمان با برگزاری شصتودومین نشست سالانه مجمع عمومی وایپو (سازمان جهانی مالکیت معنوی) نخستین مصاحبه تخصصی با سید محمد علی میرطاهری، رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور صورت پذیرفت.
وی ضمن اشاره به سوابق خود، در خصوص آخرین وضعیت مالکیت معنوی، چشماندازهای سالهای آتی، صنایع نوآور ایران، اهمیت فرهنگی و اقتصادی فرش دستباف ایران و حمایت از آن و سایر موضوعات مرتبط با این نشریه تخصصی گفتگو نموده است.
رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک ضمن معرفی ساختار مرکز مالکیت معنوی، به وظایف و مأموریتهای این مرکز در حمایت از مالکیتهای صنعتی و نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان جهانی مالکیت معنوی اشاره و اظهار کرد: ایران تا کنون به هشت معاهده از مجموع ۱۷ معاهده مؤثر تحت مدیریت وایپو در حوزه مالکیت صنعتی ملحق گردیده و عنقریب نیز به موافقتنامههای وین و استراسبورگ و سند ژنو لیسبون ملحق خواهد شد.
میرطاهری در خصوص وضعیت ایران در آخرین رتبهبندی شاخص جهانی نوآوری (GII) گفت: جمهوری اسلامی ایران با رشد ۷ پلهای نسبت به سال گذشته، در حال حاضر دومین صنعت نوآور در منطقه میباشد. همچنین، ایران از جمله کشورهای با درآمد متوسط است که دارای بالاترین خوشههای علم و فناوری است.
وی افزود: نوآورترین صنایع در ایران، شیمی، پزشکی و دارو، و مکانیک هستند که بیشترین اظهارنامههای ملی و بینالمللی ثبت اختراع در ایران را به خود اختصاص دادهاند. همچنین ایران در زمینه نانوتکنولوژی، روباتیک و سلولهای بنیادین پیشرفتهای چشمگیری را داشته است.
رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک در پاسخ به سوالی در خصوص وضعیت فرش دستباف ایران، ضمن اشاره به پیشینه تاریخی و فرهنگی غنی این هنر صنعت، گفت: فرش دستباف ایرانی به دلیل وجود برخی ویژگیها نظیر قابلیت ترویج و توسعه با سرمایه اندک و امکان ایجاد اشتغال گسترده، همواره جز یکی از محصولات استراتژیک در اقتصاد ایران به شمار میرفته است.
به گفته میرطاهری، حجم صادرات فرش دستباف ایران در سال ۲۰۱۹ نسبت به سال ۲۰۱۸ با ۱۷.۲ درصد رشد مواجه بوده است.
وی با اشاره به اینکه فرش دستباف ایران در حال حاضر در ۱۴ طرح مختلف بافته میشود، گفت: یکی دیگر از ویژگیهای منحصر به فرد فرش دستباف ایران، نقش فعال بانوان ایرانی در ترویج این هنر صنعت و در نتیجه رونق اقتصادی، جذب سرمایه و ایجاد برابری جنسیتی در ایران میباشد.
رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک در رابطه با اقدامات صورت گرفته توسط این مرکز در خصوص حمایت از فرش دستباف ایران گفت: این مرکز تلاش نموده است با اجرای برنامههای ارتقا آگاهی عمومی برای ذینفعان محصولات واجد شرایط نشانه جغرافیایی، و بهویژه فرش دستباف ایران، ذینفعان و فعالان این حوزه را از ظرفیتهای حمایتی حقوق مالکیت معنوی در جهت بالا بردن ارزش افزوده اینگونه محصولات آگاه نماید. که این برنامهها ضمن اثربخشی مناسب، تاکنون منجر به ثبت ۴۸ نشانهجغرافیایی حوزه فرش دستباف در داخل و ۲۹ فرش در سطح بینالمللی از طریق سیستم لیسبون گردیدهاست.
میرطاهری تصریح کرد: از آنجایی که ثبت نشانهجغرافیایی به تنهایی نمیتواند به تقویت زنجیره ارزش محصولات کمک نماید و صرفاْ اولین گام در این مسیر طولانی میباشد، مرکز مالکیت معنوی با همکاری سازمان جهانی مالکیت معنوی، پروژه توانمندسازی محیط مالکیت معنوی به منظور تقویت رقابتپذیری کسب و کار از طریق طرح و برند را با هدف کمک به تهیه استراتژی برندسازی برای برخی محصولات نشانهجغرافیایی ایران از جمله فرش دستباف آغاز نموده است. که در این رابطه، در حال حاضر، ذیل پروژه یادشده، علامت جمعی احسان برای ذینفعان حوزه فرش دستباف کمیته امداد امام خمینی (ره) و علامت تأییدی Carpet of Persia برای ذینفعان مرکز ملی فرش ایران طراحی و با استفاده از ظرفیتهای این مرکز به ثبت رسیده است.
وی به موضوع کپیبرداری غیرقانونی از فرش دستباف ایران که منجر به ضرر اقتصادی و همچنین عدم دسترسی مصرفکنندگان به محصول اصیل و باکیفیت میگردد و ضرورت همکاری ادارات مالکیت معنوی سایر کشور به منظور حمایت از این محصول استراتژیک ایرانی اشاره کرد.
رئیس مرکز مالکیت معنوی سازمان ثبت اسناد و املاک درباره ابتکارات و اولویتهای این مرکز از آغاز مسئولیت خود، از جمله ایجاد شورای عالی راهبردی مالکیت معنوی، که با عنایت ویژه دکتر خدائیان، معاون و سخنگوی قوه قضائیه و ریاست سازمان ثبت اسناد و املاک به تصویب رسیده است، از ابتکارات مهم این مرکز بوده است.
نظر شما