به گزارش ایمنا به نقل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، محمدرضا مسجدی به مناسبت روز ملی مبارزه با سل اظهار کرد: بررسی پنج سال اخیر نشان میدهد که میزان شناسایی موارد سل نسبت به سالهای قبل از کرونا ۲۸ درصد کاهش یافته است.
وی یادآور شد: تأخیر در مراجعه، تشخیص و درمان منجر به افزایش سرایت سل میشود. بدین ترتیب ضمن آگاهی بخشی مردم در مورد کرونا باید علائم بیماری سل را نیز گوشزد کرد و کادرهای بهداشت و درمان را نسبت به بیماری سل مستمر و مؤکد آگاهی رسانی کرد تا زحمات چند دهه در کنترل بیماری سل و موفقیتهای سالیان اخیر به هدر نرود.
فوق تخصص ریه بیمارستان مسیح دانشوری، وحشت بیماران از مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی به علت ترس از کرونا و شباهت علائم و توجه بیشتر سیستم و کادرهای تشخیص و درمان به تشخیص کرونا را سبب غفلت از بیماری سل دانست و گفت: همچنین درگیر شدن شبکه آزمایشگاهی با موج کرونا، اثراتی زیانبار بر وضعیت بیماری سل تحمیل میکند.
مسجدی ادامه داد: بر اساس آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی ۲۳۸ میلیون و ۵۲۱ هزار و ۸۵۵ گرفتار این ویروس منحوس کشته و چهار میلیون و ۸۶۳ هزار و ۸۱۸ نفر نیز بر اثر آن فوت کرده اند. بلایی که تاکنون درمان قطعی ندارد و همانند سایر عفونتهای همه گیر ویروسی مقابله با آن علاوه بر رعایت اقدامات بهداشتی و رعایت فاصلههای اجتماعی، متمرکز بر واکسیناسیون عموم مردم است.
وی افزود: بر همین اساس تا به امروز شش میلیارد و ۳۶۴ میلیون و ۲۱ هزار و ۷۹۲ دوز واکسن در سراسر جهان مصرف شده است و پوشش هرچه بیشتر جمعیتها با واکسیناسیون احتمال کمتر شدن حدت، شدت و سرایت را به همراه دارد. اما بیماری سل که قدمت آن را به ۷۰ هزار سال قبل میدانند، برای نخستین بار در سال ۱۹۹۳ توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان "اورژانس جهانی سلامت" قلمداد شد.
این متخصص تصریح کرد: عامل بیماری سل، باسیل است و انتشار و سرایت آن عمدتاً از فرد مبتلا به دیگران و همانند کرونا از طریق تنفسی است. اما مرض سل در صورت تشخیص به موقع و مصرف صحیح و منظم دارو در مدت شش ماه در بیش از ۹۵ درصد موارد بهبود مییابد.
مسجدی ادامه داد: با این حال "اپیدمی خاموش" و بی سر و صدای سل همچنان ادامه دارد و سالانه ۱۰ میلیون نفر گرفتار این بیماری مسری میشوند و ۵,۱ میلیون نفر نیز هر سال بر اثر آن فوت میکنند. هنوز هم بیماری سل مهلکترین بیماری عفونی در سطح جهان محسوب میشود، سل مهمترین علت مرگ در مبتلایان به ایدز است و شاخصترین علت مقاومت در برابر آنتیبیوتیکها به شمار میرود.
وی افزود: اگرچه بیماری سل در همه جا و همه افراد دیده میشود، اما عمده مبتلایان به سل شهروندان کشورهای با درآمد متوسط و پایین هستند. تقریباً بیش از نیمی از موارد سل در هشت کشور چین، هند، اندونزی، نیجریه، پاکستان، فیلیپین و آفریقای جنوبی هستند.
این فوق تخصص یادآور شد: البته پنج تا ۱۵ درصد این افراد دچار بیماری سل فعال میشوند و بقیه به علت دفاع سیستم ایمنی بدن عفونت نزد آنها مهار گشته تا پایان زندگی به حالت خاموش میماند. سل و کرونا علائم مشابهی دارند که عمدتاً سرفه، تب و تنگی نفس هستند و در هر دو مورد ریهها عضو اصلی گرفتاری و منشأ انتشار هستند.
مسجدی با بیان اینکه در خلال این مدت کمتر از دو سال پس از بروز کرونا نزدیک به ۴۰۰ هزار مورد مرگ اضافی به علت سل رخ داده است، تاکید کرد: به عبارتی در سال ۲۰۱۸ تعداد موارد مرگ بر اثر بیماری سل یک میلیون و ۴۹۰ هزار بوده که در سال ۲۰۲۰ به یک میلیون و ۸۷۰ هزار رسیده است.
وی افزود: ادامه این روند برنامههای کنترل جدی بیماری سل و مهار آن را تا سال ۲۰۳۰ به شدت به مخاطره میاندازد. به عبارتی هر عاملی که مردم و سیستمهای بهداشتی درمانی را مشغول به خود کند عواقب جبران ناپذیر و خطرسازی بر اپیدمی خاموش بیماری سل میگذارد.
این فوق تخصص ریه یادآور شد: در اوایل سال ۱۹۹۰ کم توجهی به این بیماری منجر به بروز اپیدمی در شهر نیویورک شد به نحوی که بیش از ۱۵ درصد موارد سل در کشور آمریکا مربوط به این شهر گشت و علاوه بر افزایش قابل توجه مرگومیر، هزینهای بیش از یک میلیارد دلار بر بودجه سلامت تحمیل کرد تا شرایط به حالت معمول برگردد.
مسجدی اضافه کرد: اوضاع کنونی چنین حالتی را برای بیماری سل بر اثر شیوع کرونا پدید آورده است که سبب افزایش مرگومیر به علت کاهش بیماریابی، کشف و تشخیص و نهایتاً درمان بیماری سل شده است.
وی خاطرنشان کرد: البته طبق آمار سازمان بهداشت جهانی از دسامبر ۲۰۱۹ که اولین مورد کرونا گزارش شد تا به امروز که نزدیک به ۲۲ ماه میگذرد در مقابل کمتر از میلیون مورد مرگومیر بر اثر کرونا، در همین مدت بیش از ۱۴ میلیون نفر به علت عوارض و بیماریهای ناشی از استعمال دخانیات در دنیا فوت کرده اند و صنعت دخانیات در کشورمان موفقترین صنعت در دهه اخیر بوده به نحوی که واحدهای صنعتی تولید سیگار از هشت به بیش از ۲۰ رسیده و بیشترین سوددهی را در میان سایر صنایع داشته اند که یا ورشکست شدند یا با کمتر از ۵۰ درصد توان مشغول فعالیت هستند. مطلبی که نیاز به توجه دولت و مجلس دارد.
نظر شما