به گزارش خبرنگار ایمنا، رشته معماری یکی از رشتههای جذاب گروه ریاضی است که بسیاری از افراد علاقمند به تحصیل در این رشته هستند. معماری یک هنر محسوب میشود و مباحث درسی این رشته نیز ترکیبی از فن و هنر است؛ به همین دلیل ذوق هنری، قدرت خلق یک اثر نو، تخیل قوی و روحیه کار گروهی از مواردی است که میتواند در تبدیل یک فرد به معماری خوب کمک کند. نحوه تحصیل، دروس، گرایش و بازارکار این رشته برای افرادی که قصد تحصیل در این رشته را دارند همیشه مطرح است.
مهندس معمار کیست؟
مهندس معمار دارای تفکراتی ناب و خلاقانه است که با توجه به فرهنگ و سبک معماری منطقه، طرحی مناسب رسم میکند. این هنر یکی از هفت هنری اصلی است و معمار نیز یک هنرمند است که آثار وی در گروه آثار هنری قرارمیگیرد. معمار باید قدرت تجسم بالا، ذوق هنری و خلاقیت داشتهباشد و عناصر زیبایی شناختی بصری را بشناسد.
رشته معماری چیست؟
رشته معماری دارای دو جنبه هنری و فنی است که طراحی، زیباشناسی، و نحوه زیباکردن حجمها، نماها و پلانها در قسمت هنر و دروسی همانند سازههای بتنی و فلزی، مقاومت مصالح، ایستایی، تأسیسات مکانیکی و الکتریکی نیز به قسمت فنی این رشته مربوط است. در این رشته دروس هنری اهمیت بیشتری نسبت به دروس علمی و فنی دارد و درواقع دروس علمی و فنی در راستای دروس هنری قراردارد.
تفاوت رشته معماری و عمران
درواقع برای فهمیدن آسانتر این موضوع میتوان اینگونه گفت که اگر انسانی را در نظر بگیریم که به اسکلت، گوشت، مو و ناخن نیاز دارد بخش اسکلت مربوط به عمران و قسمت ظاهری مانند پوست، مو و ناخن مربوط به مهندس معمار میشود.
در فرایند ساخت ساختمان تصمیمگیری در زمینه اسکلت ساده نظیر تیرها، ستونها، بادبندها، پی و… به عهده مهندس عمران و نمای ساختمان، پلان طبقات، دکوراسیون داخلی و از این قبیل کار معمار است.
تحصیل در رشته معماری داخلی
رشته معماری داخلی یکی از رشتههای هنرستان و زیر مجموعه گروه هنر شاخه فنی و حرفهای است؛ این رشته برای اولین بار در سال تحصیلی ۹۶-۱۳۹۵ وارد سیستم آموزشی شد و اولین فارغالتحصیلان این رشته در خردادماه سال ۹۸ دیپلم خود را دریافت کردند.
مسیر علاقه مندان این رشته برای دانش آموزان پایه نهم به دو صورت است:
مسیر اول: در مسیر اول شما میتوانید با تحصیل رشته معماری داخلی در هنرستان دیپلم خود را ظرف سه سال دریافت و سپس برای ورود به دانشگاه در آزمون فنی و حرفه شرکت کنید.
مسیر دوم: درصورتی که شما در دبیرستان رشتهای از شاخه نظری انتخاب کردهاید و علاقمند رشته معماری داخلی نیز هستید میتوانید با شرکت در آزمون سراسری کنکور ریاضی برای ورود به این رشته اقدام کنید.
نکته مهم: رشته نقشه کشی معماری و معماری داخلی در کنکور سراسری زیر مجموعه ریاضی فیزیک است؛ در این صورت اگر که شخصی بخواهد در یکی از این دو رشته تحصیل کند باید از طریق کنکور سراسری ریاضی و نه کنکور هنر اقدام کند.
ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی
دانشجویان زیرشاخه فنی و حرفهای و کار و دانش هنگامی که وارد دانشگاه میشوند اغلب در مقطع هنرستان با دروس اولیه معماری داخلی آشنایی نسبی دارند و ورود به این رشته برای آنها تازگی آنچنانی نخواهد داشت، ولی برای افرادی که از رشته ریاضی و فیزیک به این رشته وارد شدهاند مباحث جدیدی مطرح میشود.
در طول چهار سال تحصیل در رشته طراحی یا معماری داخلی باید ۱۱۴ واحد درس اختصاصی، ۲۱ واحد درس عمومی و ۱۴ واحد درس اصلی را در مقطع کارشناسی بگذرانید و در نهایت پایان نامه ارائه کنید. در دفترچه انتخاب رشته میتوانید این رشته را با نام کارشناسی حرفهای معماری-طراحی محیط داخلی پیدا کنید. به دلیل اینکه کمتر از بیست دانشگاه در کشور این رشته را ارائه میکنند؛ بسیاری از آن مراکز علمی- کاربردی و مؤسسات آموزش عالی هستند.
گرایشهای رشته مهندسی معماری برای ادامه تحصیل
رشته معماری در مقطع کارشناسی ارشد شامل سه مجموعه گرایش و هر مجموعه نیز دارای چند زیرمجموعه است. در ادامه گرایشهای این رشته را مشاهده میکنید.
مجموعه گرایشهای معماری
معماری-معماری: این گرایش به طراحی برای انسان و مطالعه بر ارتقای کیفیت معماریهای درحال انجام میپردازد؛ درواقع بهصورت تخصصی ادامه تحصیلات مقطعی کارشناسی است، اما مباحث بسیار پیچیدهتر و تخصصیتر دنبال میشوند.
معماری منظر: این گرایش به طراحی و ساماندهی فضاهای بیرونی میپردازد و بیشتر با محیط طبیعی سر و کار دارد.
معماری داخلی: این گرایش به طراحی فضاهای داخلی و انجام معماری در داخل ساختمانهای مختلف میپردازد.
معماری اسلامی: در این گرایش به مطالعه تخصصی بر معمای ایران و جهان در دوره اسلام پرداخته میشود.
بازسازی پس از سانحه: این گرایش سعی میکند به راهکارهایی بپردازد که میتوان در مواقعی که سوانح و بلایای طبیعی وارد میشود و خسارت به بحث ساخت و ساز و محیط میرساند با آنها مقابله کند و یا در هنگام رخ دادن این اتفاقات به کار گرفته تا اثرات مخرب کاهش یابد.
مجموعه مدیریت پروژه و ساخت
مدیریت پروژه: مرتبط با بحثهای مدیریتی پروژههای کلان از قبیل برنامهریزی، هدایت و کنترل است.
تکنولوژی معماری: این گرایش در زمینه تکنولوژیهای نوین ساختمانی و ارتباط میان سازه و معماری به بحث میپردازد
انرژی معماری: با توجه به آلودگیهای زیست محیطی ایجاد شده و در خطر بودن محیط زندگی انسانها، صرفهجویی در مصرف انرژی و ساخت ساختمانهایی با حداقل مصرف انرژی لازم است که این موارد در گرایش انرژی معماری مورد بحث و مطالعه قرارمیگیرد.
مجموعه شهرسازی
طراحی شهری: این گرایش به طور کلی شهرسازی را هدف قرارمیدهد و به بحثهای کلان در خصوص طراحی شهرکها و فضاهای شهری میپردازد.
برنامهریزی شهری: به سیاستگذاریهای شهری و ارزیابی طرحهای کلان منطقهای میپردازد.
بازارکار رشته مهندسی معماری
بازارکار این رشته بسیار متنوع و گسترده است همچنین برای فارغالتحصیلانی که دارای مهارتهای بالا هستند زمینه اشتغال خوبی ایجاد کرده است. مهندسین معمار در صورت داشتن مهارت به سادگی میتوانند در دفاترفنی مهندسی مشغول به کار شوند. اقدام به تأسیس دفتر طراحی مستقل کنند یا طراحی و نظارت بر پروژههای آزاد را بپذیرند.
همچنین در زمینه استخدام ادارات و مؤسسات دولتی نیز از رشته مهندسی معماری گاهی یاد میشود ولی اکثر فارغالتحصیلان در بازار کار خارج از چارچوب ادارات دولتی مشغول به فعالیت هستند. امروزه بسیاری از کارفرمایان به دنبال ساختهایی با کیفیت و جذاب هستند که این دقیقاً همان چیزی است که یک معمار میتواند در برخورد با یک موضوع و مسئله طراحی انجام دهد.
مهمترین دروس رشته معماری
در ادامه به برخی از مهمترین دروس دانشگاهی رشته مهندسی معماری پرداختهایم؛ این دروس عبارتند از:
- طراحی معماری
- آشنایی با مصالح ساختمانی
- عناصر و جزئیات اجرایی ساختمان
- طراحی فنی ساختمان
- ترسیم فنی و نقشه کشی
- ساخت و ارائه (بیان معماری)
- مبانی نظری معماری
- تاریخ معماری ایران و جهان
- هندسه ترسیمی
- انسان، طبیعت، معماری
- مباحث سازهای همچون ایستایی، سازه فلزی و بتنی
- روستا
- مدیریت تشکیلات کارگاهی
- متره و برآورد
- تنظیم شرایط محیطی
- تأسیسات ساختمانی
- مرمت ابنیه تاریخی
- تحلیل فضاهای شهری
نظر شما