مشکل دز دومی‌های «آسترازنکا» و چند پرسش از وزارت بهداشت

علی‌رغم افزایش سرعت واکسیناسیون کرونا در کشور و درحالی که روز به روز بر شمار دریافت کنندگان دز اول واکسن کرونا افزوده می‌شود اما دز دومی‌های برخی از واکسن‌ها از جمله آسترازنکا برای تزریق این واکسن و یافتن آن با مشکلاتی روبرو هستند.

به گزارش ایمنا، حدود دو ماه است که با افزایش واردات واکسن کرونا، قطار واکسیناسیون در کشور سرعت گرفته است. در این میان سهم عمده تزریق واکسن مربوط به واکسن سینوفارم و پس از آن با فاصله زیاد آسترازنکا است. البته واکسن‌های دیگری نظیر بهارات، اسپوتنیک و برکت نیز با سهمی کمتر در سبد واکسیناسیون کشوری قرار دارند که موعد تزریق دز دوم همه آنها به غیر از آسترازنکا ۲۸ روزه است و دز دوم واکسن آسترازنکا نیز با فاصله ۳ ماه از دز اول تزریق می‌شود.

نکته مهم این است که واکسن‌ها دارای ویال‌های متفاوت دو دز، ۶ دز و ۱۰ دز هستند و این به آن معناست که به عنوان مثال یک ویال ۱۰ دزی از یک واکسن را باید به ۱۰ نفر تزریق کرد. موضوعی که این روزها برای تزریق دُز دوم برخی واکسن‌هایی که به میزان کمتر در سبد واکسیناسیون قرار دارند باعث بروز مشکلاتی شده است.

بر اساس اعلام وزارت بهداشت تا روز ۳۰ شهریورماه آمار واکسیناسیون کرونا تجمعی به این شرح بوده است:

_اسپوتنیک نوبت اول: ۴۵۸۰۸۶

- اسپوتنیک نوبت دوم: ۳۶۸۷۶۹

- سینوفارم نوبت اول: ۲۳۷۷۳۲۸۵

- سینو فارم نوبت دوم: ۱۰۹۱۰۶۶۴

_بهارات نوبت اول: ۵۹۳۸۹

- بهارات نوبت دوم: ۵۴۲۱۸

- آسترازنکا نوبت اول: ۴۲۰۳۹۶۸

- آسترازنکا نوبت دوم: ۱۵۹۲۴۶۴

- برکت نوبت اول: ۲۸۶۳۷۵۷

- برکت نوبت دوم: ۱۴۹۰۷۳۶

که در این میان دز دوم واکسن سینوفارم تاکنون بدون هیچ مشکلی به متقاضیان تزریق شده است اما برای تزریق دز دوم واکسن‌هایی نظیر اسپوتنیک و آسترازنکا با مشکلاتی روبرو شدیم. به عنوان مثال با کمبود واکسن دز دوم اسپوتنیک و گذر از موعد تزریق آن، مقرر شد تا کسانی که نوبت دریافت دز دوم آن واکسن را دارند، واکسن آسترازنکا دریافت کنند و یا مشکل فعلی که این روزها در مورد تزریق دُز دوم واکسن آسترازنکا به گوش می‌رسد.

همان طور که پیش‌تر اشاره شد ویال واکسن‌ها از دزهای متفاوتی تشکیل می‌شود و با توجه به این موضوع، مشاهدات و همچنین گزارشات مردمی حکایت از آن دارد که به علت تزریق کمتر واکسن آسترازنکا، کسانی که این روزها نوبت تزریق دز دوم آن را دارند با دو مشکل عمده روبرو هستند؛ اول آنکه تمام مراکز تجمعی، این واکسن را ندارند و اگر هم داشته باشند در ساعات اولیه آغاز به کار مراکز تمام می‌شود و دوم آنکه برخی مراکز هم با این بهانه که ویال‌ها ۱۰ دزی هستند و باید برای تزریق واکسن حداقل ۱۰ نفر متقاضی دریافت واکسن باشند تا ویال‌ها باز شوند، از تزریق واکسن به افراد در موعد مقرر خودداری و اعلام می‌کنند که افراد باید صبر کنند تا تعداد متقاضیان به حد نصاب برسد و این موضوع گاهاً سبب می‌شود تا نوبت تزریق دُز دوم از آنچه که بر کارت واکسن درج شده و در پلتفرم تزریق ذکر شده است با تأخیر مواجه شود.

اما سوال اصلی اینجاست؛ با توجه به ثبت اطلاعات انواع واکسن‌های تزریق شده در سامانه‌های وزارت بهداشت و داشتن اطلاعات دقیق از میزان تزریق هر واکسن، آیا نمی‌توان تمهیداتی اندیشید و با تعیین و اعلام مراکز منتخب تا همه افرادی که باید دز دوم واکسنی مانند آسترازنکا را تزریق کنند به مراکز منتخب که این واکسن را دارند مراجعه کنند تا از سردرگمی رهایی یابند و مشکل اضافه ماندن ویال واکسن هم پیش نیاید؟

از سوی دیگر علی‌رغم آنکه برای تزریق دز اول واکسن هنگام ثبت‌نام در سامانه salamat.gov.ir فرد باید محل تزریق و مرکز تجمعی را خودش انتخاب کند، اما برخی به دلیل آنکه تزریق واکسن خاصی مدنظرشان است با مراجعه به برخی اپلیکیشن‌ها که مراکز تجمعی واکسیناسیون و نوع واکسنی که تزریق می‌کنند را معرفی می‌کنند، به مرکزی خاص مراجعه می‌کنند که گاهی این راهنمایی درست از آب در نمی‌آید و سبب معطلی فرد می‌شود. این در حالی است که با توجه به تغییر و تجمیع برخی مراکز واکسیناسیون نیز ممکن است فردی برای تزریق دز دوم مجبور باشد به مرکزی متفاوت از محل تزریق دُز اول مراجعه کند و با راهنمایی اپلیکیشن‌ها به مرکزی مراجعه کند و در آنجا متوجه راهنمایی اشتباه اپلیکیشن و یا موجود نبودن واکسن موردنظر شود.

در چنین شرایطی؛ آیا معرفی مراکز و نوع واکسنی که تزریق می‌کنند توسط اپلیکیشن‌های یاد شده، مورد تأیید وزارت بهداشت است؟ آیا این امکان برای وزارت بهداشت فراهم نیست تا سایت و اپلیکیشن واحدی را برای معرفی مراکز واکسیناسیون طراحی کند و دسترسی مردم به دُز دوم واکسن‌های مورد اشاره را سهل کرده و از سرگردانی آنها جلوگیری شود؟

منبع: ایسنا

کد خبر 526022

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.