به گزارش خبرنگار ایمنا، سایت محمدآباد با هزینهای بالغ بر ١٨ میلیارد تومان در سال ٨٩ تا ٩١ ساخته شد و علاوه بر لندفیل، سوله و خطوط پردازش و ابنیه، زیرساختهای آب، برق و جاده دسترسی نیز برای آن فراهم شد.
سال ٩٣ و بعد از اجرای طرح طی دستور استانداری و مصوبه شورا این سایت در قالب اذن در انتفاع و حق بهرهبرداری، به شرکت پردازش پسماند سایت محمدآباد واگذار شد و شهرداری قزوین و سایر شهرداریهای استان سهامداران این شرکت بودند. سال ٩٥ قرارداد به پایان رسیده و بدون هیچ قرارداد و یا پرداخت اجاره به شهرداری قزوین از این سایت بهرهبرداری شد.
از سال ٩٦ بارها اعلام شده که مدیریت سایت محمدآباد باید با شهرداری قزوین باشد، اما ترتیب اثر داده نشد. ظرفیت بارگیری زباله روی دو خط پردازش ٥٠٠ تن در روز است البته طی این چند سال ٧٥٠ تن در روز بارگیری شده که نه تنها باعث استهلاک خطوط میشود پردازش زباله را با مشکل مواجه کرده و خروجی آن زبالهای با جرم حجمی سه برابر استاندارد لازم برای دفن در لندفیل است.
نفوذ سموم سایت پسماند به آبهای زیرزمینی
«سیده منیره قوامی» کارشناس محیط زیست و استاد دانشگاه در خصوص سایت پسماند محمد آباد میگوید: مساحت ۱۱۰ هکتاری که در اختیار پردازش قرار دادند زمین برای اجرای طرحهای تولیدی کافی است تا زباله تفکیک شود، زبالهها به دو صورت خشک و آلی وارد خطوط میشود موادی مانند پلاستیک، کاغذ، فلزات میتواند تبدیل به مواد اولیه برای فروش به کارخانجات و صنایع تولیدی شود، اما زباله آلی بسیار سمی و خطرناک بوده که سلامت انسان و دام را به خطر میاندازد.
وی میافزاید: زباله آلی دارای فلزات سنگین مانند سرب، روی، جیوه بوده که نفوذ آنها به آبهای زیرزمینی میتواند به سرطان، سقط جنین، بیماریهای پوستی و انواع بیماریهای ناشناخته میشود، شیرابه زبالههای تر که در لندفیل ها وجود دارد به زمینهای اطراف سرایت کرده و چند حلقه چاه حفر شده تا آبهای زیرزمینی از نظر آلودگی مورد پایش قرار گیرد.
این کارشناس ادامه میدهد: جمع شدن زباله نوعی اکوسیستم به وجود میآورد که انواع پرندگان، حیوانات مودی، حشرات، را در یک نقطه جمع میکند که خود باعث افزایش بیماریها میشود.
کارشناسان بهداشت بر آمار بیماریها توجه کنند
«محمد عباسی» از اهالی منطقه محمدآباد میگوید: بوی تعفن زباله منطقه را بسیار آزار میدهد، دامها با آلودگی که از زبالهها است تعداد جانوران موزی و حشرات بسیار زیاد کرده آبهای زیرزمینی با مشکلات فراوانی مانند نفوذ شیرابهها رو به رو شدند.
وی ادامه میدهد: اگر مسئولان از ابتدا با رویکرد ایجاد اشتغال و بحثهای زیست محیطی نگاه میکردند امروز چالشهای پیش رو نداشتیم، باید تیمهای بهداشتی درباره آواربرداری های دام، طیور و انسان کار کنند، قطعاً اتفاقاتی افتاده مگر میشود با این بوی تعفن و متصاعد شدن گازهای زباله روی سلامت تأثیر نداشته باشد. در هر حال نیازمند یک عزم ملی و استانی است تا تکلیف مردم روشن شود.
واگذاری سایت پسماند به پیمانکار غیرکارشناسی بود
«سید مهدی کاظمی» سرپرست شهرداری قزوین با اشاره به وضعیت زیست محیطی سایت پردازش و پسماند محمد آباد میگوید: دفع زباله در استان قزوین با ورود برخی به این حوزه به یک معضل تبدیل شد، زیرا کارشناسی و تخصص نداشتند زیرا وقتی از شهرداری گرفته به شرکتهای غیر تخصصی واگذار شد، حال امروز باید تلاش کنیم مشکلات زیست محیطی بیشتر از وضعیت فعلی نشود.
وی میافزاید: اگر بخواهیم به طور کامل معضل سایت پسماند محمدآباد را رفع کنیم، نیازمند بودجه ملی هستیم تا صنایع تبدیلی و پردازش را فعال کنیم. از تولید کود کمپوست تا مواد بازیافتی و صنایع شیمیایی که از زباله به دست میآید هرکدام میتواند شغلهای زیادی ایجاد کند، اما با بودجه فعلی نمیشود کاری کرد، تنها میتوان مدیریت کرد تا مشکلات زیست محیطی بیشتر از این نشود.
سرپرست شهرداری قزوین تصریح میکند: درباره محمدآباد بسیار بحث شده است، اما نیازمند یک برنامه با همکاری دستگاهها و نمایندگان و در سطح ملی است، توسعه خط پردازش، لندفیل و کود کمپوست باید در اولویت قرار گیرد تا بتوان وضعیت فعلی را حفظ کرد در آینده ممکن است منجر به فاجعه زیست محیطی شود.
بیش از ۶۰ میلیارد تومان شهرداری هزینه کرده است
«فرج الله فصیحی رامندی» رئیس شورای شهر قزوین نیز در این باره میگوید: در سایت پردازش و پسماند قزوین تا امروز بیش از ۶۰ میلیارد تومان هزینه شده و در حوزه تعمیر نگهداری، اداره سایت پسماند و پردازش شهرداری کار خودش را انجام میدهد، اما برای رفع معضل زیست محیطی و لندفیلها نیازمند سرمایهگذار کلان در سطح ملی است.
وی ادامه میدهد: سایت پردازش پسماند محمدآباد در ابتدا متعلق به شهرداری قزوین بود، اما با دستورات خاص قرار شد زبالههای سایر شهرهای استان هم به این نقطه منتقل شود، عوامل پیمانکار متخصص نبودند، پس از اینکه هزینههای زیادی را متحمل شدند دوباره به شهرداری بازگردانده شد و بسیاری از دستگاهها، لندفیل مستهلک شده بود.
رئیس شورای شهر قزوین تصریح میکند: اقدامات باید در راستای تأمین اعتبارات ملی باشد تا بتوان به مشکلات اساسی رسیدگی و با هزینههای فعلی تنها میتوان مدیریت کرد، اقدامات صورت گرفته تاکنون جهت مدیریت و اداره سایت پسماند بوده و هیچ نگاه بلند مدتی در جهت ساماندهی و بهرهبرداری اقتصادی آن صورت نگرفته است.
۶۰۰ میلیارد تومان برای ساماندهی پسماند محمد آباد نیاز است
«ولی چگینی» رئیس کمیسیون مالی، برنامه ریزی و سرمایهگذاری شورای شهر قزوین در این باره به ایمنا میگوید: تا امروز بیش از ۶۰ میلیارد تومان هزینه شده که ۱۸ میلیارد تومان در بحث زیر ساختها بوده است، برای توسعه لندفیل، خطوط پردازش و تجهیز به ۶۰۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز است، شهرداری نمیتواند این اعتبار را در قالب بودجه سال تأمین کند، واگذاری سایت پسماند محمدآباد به پیمانکار غیر متخصص توسط استانداری کار اشتباهی بوده است.
وی تصریح میکند: برای اینکه فاجعه زیست محیطی جلوگیری شود نیازمند حضور سرمایهگذاران کلان است، شهرداری و سایر دستگاههای ذیربط موظف هستند شرایط سرمایهگذاری را تسهیل کنند و از اقداماتی که سرمایه گذار را فراری میدهد خودداری شود، سرمایهگذار برای سود بیشتر میآید و در قبال آوردهاش منافعی برای خودش تعریف میکند، شورای شهر قزوین آمادگی دارد که هر سرمایه گذار حقیقی و حقوقی را در راستای این سایت همراهی کند و نسبت به امنیت سرمایهاش اقدامات قانونی را انجام خواهد داد.
چگینی میافزاید: تأمین مالی و برنامه ریزی برای اداره پسماند یک امر جاری بوده و رفع معضل نمیکند با این اعتبارات بوی بد و آلودگی منابع زیست محیطی را نمیتوان مهار کرد، نمایندگان مجلس با رایزنیهای گسترده وارد شوند در جذب اعتبار و سرمایهگذار نیاز به حضور آنها است، اگر اقدام عاجلی صورت نگیرد در آینده تبدیل به یک فاجعه در سطح ملی خواهد بود.
نظر شما