به گزارش ایمنا، دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که میزان ۶۰ محصول جانبی شناخته شده ناشی از ضد عفونی کردن آب در چای دم شده به میزان قابل توجه کمتر از خود آب لولهکشی است، اما در عین حال حدود ۵۰۰ ترکیب دیگر در چای کشف کردند که میتواند با کلر وارد واکنش شود و محصولات جانبی جدید فعلاً ناشناخته و احتمالاً ناسالم را ایجاد کنند.
چای، پس از آب آشامیدنی دومین نوشیدنی پرمصرف در جهان است. ترکیب برگ چای بهطور کامل مورد مطالعه قرار گرفته است و با این دادهها، دانشمندان معمولاً درباره مزایای چای نتیجهگیری میکنند، اما مشخصات و ویژگیهای جز اصلی نوشیدنی چای، یعنی آب را نادیده میگیرند.
وقتی از آب لولهکشی جوشانده، جهت دمکردن چای استفاده میشود، کلر باقیمانده که جهت ضد عفونی کردن آب استفاده میشود، میتواند با ترکیبات چای وارد واکنش شود و به اصطلاح، محصولات ضد عفونیکننده (DPPs) را ایجاد کند که بسیاری از آنها در غلظتهای قابل توجه ضد سلامتی، خطرناک است.
محققان آمریکایی از دانشگاه کارولینای جنوبی به همراه همکاران چینی خود از دانشگاه تیانجین، سطح ۶۰ محصول شناخته شده ناشی از ضد عفونی کردن در سه نشان معروف چای سبز Twinings و مشکی Earl Grey و Lipton را اندازهگیری کردند و بهطور غیر منتظره دریافتند که سطح این مواد در چای دم کرده، کمتر از آب است.
نویسندگان، این موضوع را با این واقعیت توضیح میدهند که بسیاری از این ترکیبات، هنگام دم کشیدن، تبخیر یا از سوی برگهای چای، جذب شدهاند.
دانشمندان در همان زمان، بسیاری از محصولات ناشناخته در چای دم شده را کشف کردند. اثر این مواد بر سلامت انسان، مورد مطالعه قرار نگرفته، اما با این حال به گفته محققان، چای حاوی حدود ۵۰۰ ترکیب از جمله پلی فنولها، اسیدهای آمینه، کافئین و سایر مواد است که میتواند با کلر، واکنش داشته باشد و محصولات ناشی از ضد عفونی کردن را تشکیل دهند. برخی از آنها قبلاً با خطر سرطان و عوارض دوران بارداری و زایمان نیز ارتباط داشتهاند.
محققان با استفاده از کروماتوگرافی گازی با وضوح بالا یا طیفسنجی جرمی، نخستینبار ۱۵ نوع از این ترکیبات را شناسایی کردند که به عقیده آنها در اثر واکنش کلر با پیشسازهای طبیعی فنولیک و پلی فنلی در برگهای چای، ایجاد شده است. آنها میتوانند در نتیجه واکنش با ترکیبات محصولات ناشی از ضد عفونی کردن موجود در خود آب لولهکشی نیز ایجاد شوند.
مقدار کل هالوژنهای آلی، نشاندهنده قسمت عمده محصولات ناشی از ضد عفونی کردن در چای تقریباً دو برابر آب لولهکشی اولیه بود. شناسایی حدود چهار درصد آنها امکانپذیر بود. قسمت عمده - بیش از ۱۲ درصد - ترکیباتی مانند دی کلرواستیک اسید، تری کلرواستیک اسید و کلروفرم بودند که هنوز در ترکیب آب اصلی است.
به گفته محققان، با وجود این واقعیت که حدود ۹۶ درصد از کل مقدار هالوژنهای آلی چای تشخیص داده نشدهاند، غلظت آنها هیچ خطری برای انسان ندارد.
منبع: صدا و سیما
نظر شما