تزریق آسترازنکا جای اسپوتنیک؛ جای نگرانی وجود دارد؟

در دنیا مطالعات مختلفی درباره تزریق پلتفرم‌های مختلف منتشر شده است و چند مطالعه مهم نشان می‌دهد نه تنها این موضوع عیبی ندارد بلکه ممکن است که مزایای مختصری هم داشته باشد.

به گزارش ایمنا، نبود دُوز دوم واکسن اسپوتنیک در کشور باعث شده است تا وزارت بهداشت روز گذشته _سه شنبه ۱۶ شهریورماه_ اعلام کند که برای دُوز دوم این واکسن روسی، واکسن آسترازنکا تزریق می‌شود، این اتفاق هم باعث ایجاد نگرانی‌هایی شده است.

براساس آخرین آمار اعلام شده توسط وزارت بهداشت تاکنون ۸۵ هزار و ۶۹۳ نفر در کشور موفق به تزریق دُوز دوم واکسن اسپوتنیک نشده‌اند و حالا به نظر می‌رسد با مصوبه جدید کمیته فنی کشوری واکسیناسیون کرونا، این افراد باید واکسن آسترازنکا تزریق کنند.

تزریق ترکیبی دو واکسن برای کرونا موضوعی تقریباً جدید است و به همین دلیل هم این تصمیم وزارت بهداشت منجر به ایجاد نگرانی‌هایی شد، اگرچه به گفته کارشناسان، مطالعات قبلی و شباهت‌هایی که بین این دو واکسن وجود دارد نشان می‌دهند که جای نگرانی نیست.

چرا آسترازنکا؟

به طور کلی واکسن‌های کنونی کرونا در پلتفرم‌های مختلفی ساخته شده‌اند، مثلاً برخی واکسن‌ها مثل سینوفارم یا برکت از ویروس ضعیف شده هستند. برخی دیگر از نوع ژنوم هستند که سردسته آن‌ها واکسن‌های MRNA مانند فایزر و مدرنا است. گروهی دیگر از واکسن‌ها قطعاتی از ویروس کووید -۱۹ را حمل می‌کند و سردسته این گروه واکسن‌های اسپوتنیک و آسترازنکا است و در واقع هر دو واکسن از نوع آدنوویروسی است.

تزریق آسترازنکا جای اسپوتنیک؛ جای نگرانی وجود دارد؟

محمدرضا صالحی که در برخی از جلسات تصمیم‌گیری درباره سرنوشت دُوز دوم اسپوتنیک شرکت داشته است، اظهار کرد: "در دنیا مطالعات مختلفی درباره تزریق پلتفرم‌های مختلف منتشر شده است و چند مطالعه مهم نشان می‌دهد نه تنها این موضوع عیبی ندارد؛ بلکه ممکن است که مزایای مختصری هم داشته باشد. البته درباره اسپوتنیک از پلتفرم‌های مختلفی استفاده نمی‌کنیم فقط مقداری آدنوویروس‌ها با هم فرق می‌کنند و با توجه به طراحی واکسن به نظر می‌رسد این منطقی‌ترین راه حل ممکن بود."

وی ادامه داد: "واکسن‌های دُوز یک و دو اسپوتنیک فرق می‌کرد، اما الان بخاطر کم اثری دُوز دوم روس‌ها عملاً آن را حذف کرده‌اند و واکسن اسپوتنیک لایت تقریباً همان اسپوتنیک یک است. به نظر می‌رسد طبق تحقیقات خود روس‌ها هم دیگر قائل به تزریق دُوز دوم اسپوتنیک نیستند."

ایران کیس آزمایشگاهی تزریق واکسن ترکیبی می‌شود؟

نبود مطالعات گسترده درباره تزریق ترکیبی دو واکسن اسپوتنیک و آسترازنکا هم باعث تشدید نگرانی‌ها شده است و حتی به گفته برخی با این کار مردم «کیس آزمایشگاهی» می‌شوند.

متخصص عفونی بیمارستان امام خمینی(ره) توضیح داد: "این نگرانی که مردم نمونه آزمایشگاهی می‌شوند درست نیست، من در جریان هستم که بسیاری همکاران ویروس‌شناس و دیگر متخصصین چندین جلسه برگزار کردند و به این نتیجه رسیدند."

وی گفت: "این تصمیم بدون مطالعه گرفته نشد و اساتیدی که تصمیم گرفتند مقالات مختلفی را مطالعه کرده‌اند و براساس مطالعات منتشر شده و موارد مشابه به وجود آمده به این نتیجه رسیدند که استفاده از دو آدنوویروس در دو دُوز مختلف می‌تواند کمک کند. این موضوع را همکاران ویروس شناس ما هم مورد بررسی قرار دادند و این موضوع را تأیید کردند."

همچنین به نظر می‌رسد این اولین باری نیست که چنین اتفاقی رخ داده است، از اوایل فوریه آزمایشی روی ۵۰ نفر در کشور آذربایجان انجام شد و به آن‌ها دُوز اول واکسن اسپوتنیک و دُوز دوم واکسن آسترازنکا تزریق کردند که خوشبختانه نتایج این آزمایش محدود از ایمنی این اقدام خبر داد.

چرا دُوز دوم واکسن اسپوتنیک وارد نشد؟

کمبود تنها ۸۵ هزار دُوز از واکسن اسپوتنیک در کشور، آن هم در حالی که دُوز دوم و اول این واکسن با یک دیگر متفاوت است هم سوالات زیادی به وجود آورده است.

رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا، چهارشنبه _دهم شهریورماه_ در این رابطه گفت: "در خصوص واکسن اسپوتنیک همانطور که می‌دانید اسپوتنیک دارای دو دُوز یک و دو است که با یکدیگر کاملاً متفاوت است. شرکت اسپوتنیک حدود ۴۵ هزار عدد واکسن دُوز دو را کمتر از میزان تقاضا شده در اختیار ما قرار داد و دچار کمبود شدیم."

منبع: خبر آنلاین

کد خبر 520446

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.