به گزارش ایمنا، حواشی موجود برای اپلیکیشن روبیکا دوباره افزایش یافته است و اعتراض کاربران به صفحات جعلی موجود در آن باعث اظهار نظرهایی شده است.
اپلیکیشن روبیکا چیست؟
نرم افزار روبیکا اپلیکیشنی جامع (سوپر اپ) برای دسترسی به مجموعهای از اطلاعات تنها در یک محیط جامع برای کاربران دستگاههای هوشمند است، مشاهده کلیپها، پخش موزیک و پرداختهای الکترونیک از قابلیتهای روبیکا است. به طور کلی اعلام شد روبیکا یک نرم افزار همه کاره است که بسیاری از خدمات اپلیکیشنهای مختلف را به صورت یکجا سعی کرده است فراهم آورده و در اختیار کاربر قرار دهد و بسیاری از کاربردهای اپلیکیشنهای مختلف را در خود جای دهد. یکی از نقاط قوت این اپلیکیشن سادگی و روان بودن آن است.
روبیکا به دلیل تبلیغات فراوان در رسانه ملی به طور گسترده در میان مردم شناخته شد.
روبینو چیست؟
روبینو یک اپلیکیشن شبیه ساز نرم افزار اینستاگرام در فضای مجازی است که توسط تیم روبیکا طراحی شده و وارد بازار شده است.
امکانات و ویژگیهای روبیکا
امکانات بسیاری برای روبیکا اعلام شد از جمله:
- امکان دسترسی به مجموعه فیلم و سریالهای روز دنیا
- امکان دسترسی به شبکههای تلویزیون دیجیتال
- امکان دسترسی به آرشیو موزیک و ایجاد لیست پخش دلخواه
- برخورداری از شبکه اجتماعی داخلی
- دارای برنامه پیام رسانی داخلی
- امکان دسترسی به آرشیوهای مختلف آموزش الکترونیکی با شرکت در کلاسهای آنلاین
- ایجاد ارتباط با برنامههای مختلف تلویزیونی و توانایی ارسال پیام به این برنامهها
- امکان ایجاد کیف پول
- امکان خرید شارژ تلفن همراه
- پرداخت قبوض مختلف
- امکان خرید با استفاده از درگاه پرداخت درون برنامهای
- مدیریت مالی و حسابهای شخصی
- دسترسی به آرشیو برنامههای تلویزیونی و امکان توقف، برگشت به عقب و یا پخش مجدد برنامهها
- دسترسی به آرشیو برنامههای ورزشی مختلف و زنده
- دسترسی به آرشیو برنامههای مربوط به سلامت
- بدون نیاز به استفاده از حجم اینترنت برای مشترکین همراه اول و ایرانسل
- محیط کاربری ساده و روان
- پشتیبانی کامل از زبان فارسی
معایب روبیکا
از جمله اشکالات بزرگی که در ابتدای معرفی اپلیکیشن روبیکا گفته شد، مشخص نبودن فرد یا شرکتی است که به صورت واقعی، پشتیبان آن محسوب میشود. در سایت رسمی این شرکت نام شرکت فناوران نوین هوشمند پارسی ذکر شده است ولی نام و نشان خاص دیگر اعلام نشد. البته بحث ارسال پیامکهای این اپلیکیشن از سر شماره اختصاصی ایرانسل نیز در این باره مطرح شد.
شبهه دیگری در رابطه با امنیت این برنامه نیز اعلام شد: بسیاری از افراد معتقدند این اپلیکیشن به دلیل استفاده از بخشی از کدهای تلگرام در میان کدهای خودش، ممکن است در حقیقت در پشت پرده اقدام به در خطر قرار دادن اطلاعات تلگرام افراد کرده باشد. این موضوع به حدی حساس شد که وزیر ارتباطات آن زمان شخصاً واکنش نشان داد و پیگیری این مساله را در دستور کار قرار داد.
این مساله سبب شد تا مدیران اپلیکیشن روبیکا به این شبهات پاسخ داده و به نوعی به امن بودن اپلیکیشن خود، تاکید کنند.
پاسخی که روبیکا به این شبهات داد، این چنین بود: «استفاده از کدهای اوپن سورس مرسوم هست، تلگرام اوپن سورس هست و ما در روبیکا بخشی از کد تلگرام را برای مدیریت بهتر صفحههای برنامه استفاده کردیم (BaseFragment) تا روبیکا هم مثل تلگرام در گوشیهای قدیمی روان اجرا بشه و به دلیل کمبود وقت فرصت حذف قسمتهای اضافی کد تلگرام که نیازی نبود رو نداشتیم که در ورژن بعدی حذف خواهند شد.
از لحاظ فنی هم هیچ اپی امکان دسترسی به هیچ قسمت از تلگرام شما رو نداره و تنها در صورتی که دسترسی به حافظه داشته باشه، به فایلهای دانلود شده ی تلگرام میتونه دسترسی داشته باشه.
روبیکا هم در هنگام نصب هیچ دسترسی حساسی از شما نمیخواد و تنها دسترسی به حافظه گوشی رو برای آپلود عکس پروفایل و اون هم در هنگام اجرا درخواست میکنه و در صورتی که اجازه دسترسی ندهید روبیکا امکان دسترسی به حافظهی شما هم ندارد.
پس اینکه قسمتی از کد تلگرام در برنامه استفاده بشه هیچ ارتباطی به جاسوسی از تلگرام ندارد.»
ماجرای ساخت صفحات جعلی در روبیکا
مدت پیش بعضی از بازیکنان باشگاه پرسپولیس در صفحه اینستاگرام خود اعلام کردند در روبیکا، صفحهای جعلی و بدون اطلاع آنها برایشان ایجاد شده که حتی تیک آبی (احراز هویت) هم دارد.
روبیکا در صفحه توئیتر خود در قالب بیانیهای اعلام کرد: «پیرو مطالب منتشرشده در خصوص صفحات رسمی منتسب به بازیکنان باشگاه پرسپولیس در روبینو، ایجاد این صفحات در دی ماه ۹۹ در حاشیه برگزاری دربی ۹۴ استقلال و پرسپولیس، با هماهنگی کامل باشگاه و بازیکنان و در چارچوب کمپین مربوطه صورت گرفته است. در زمان برگزاری این کمپین، مصاحبههایی نیز از بازیکنان استقلال و پرسپولیس در خصوص این صفحات در فضای مجازی منتشر شد. روبیکا ضمن احترام به این دو باشگاه بزرگ و بازیکنان محترم آنها اعلام میدارد، بازیکنان میتوانند در صورت عدم دسترسی به صفحات یا تمایل به حذف آنها با پشتیبانی روبیکا تماس حاصل کنند.»
در ادامه برخی از کاربران توئیتر به ویژه افرادی با فالوور بیشتر اعلام کردند صفحاتی با نام آنها در روبیکا ایجاد شده است و از مطالب مختلفی که این افراد در فضای مجازی منتشر کردند در روبیکا استفاده شده است.
سپس امکان مشاهده اکانت روبیکا که تا چند روز پیش از طریق نشانی rubika.ir/YourUsername ممکن بود، از کار افتاد.
اطلاعیه روبیکا در خصوص مشابهت نام کاربری در صفحات روبینو
روبیکا اعلام کرد: «در روبینو همانند تمام شبکههای اجتماعی امکان ثبت شناسه کاربری از ۵ تا ۳۰ کاراکتر برای تمام کاربران فراهم است. تنها محدودیت برای ایجاد حساب کاربری، این است که نام کاربری موردنظر قبلاً توسط کاربر دیگری رزرو نشده باشد. در تمامی شبکههای اجتماعی، بیشمار پیج و کانال، مشابه با عنوان یا شناسه افراد، توسط کاربران ایجاد میشود که این امر در پلتفرم روبیکا با بیش از ۴۷ میلیون کاربر یکتای رجیستر شده، وجود ۷.۶ میلیون کانال در پیامرسان روبیکس و ثبت بیش از ۹ میلیون صفحه در شبکه اجتماعی روبینو توسط کاربران اجتنابناپذیر است.
ضمن احترام به عزیزانی که تاکنون مفتخر به میزبانی ایشان در پلتفرم روبیکا نبودهایم و ایشان منتقد ایجاد کانال توسط سایر کاربران به نامشان در روبیکس و روبینو هستند به اطلاع میرساند سلب شناسه کاربری بدون کسب اجازه از مالک کانال یا صفحه امکانپذیر نیست، لذا روبیکا از تمامی صاحبنظران این حوزه که راهکاری جهت بهبود فرآیند ثبت کانال و صفحات دارند دعوت بهعمل میآورد پیشنهادات خود را به ایمیل support@rubika.ir ارسال کنند.»
مجوز صوت و تصویر روبیکا باطل شد
در ادامه اعتراضات کاربران به صفحات جعلی در روبیکا، علی سعد، معاون کاربران و تنظیمگری اجتماعی ساترا (سازمان تنظیم مقررات رسانههای صوت و تصویر فراگیر) در توئیتر نوشت: از بهمن ماه ۹۹ پیگیری پرونده تضییع حقوق کاربران در روبیکا را شروع کردیم و با طیف وسیعی از تخلفات روبرو شدهایم. تخلفات ترافیکی و درآمدهای غیرقانونی، فعالیت بدون مجوز، نقض قوانین رقابت، گزارشهای اخیر مبنی بر استفاده غیرمجاز از اطلاعات شخصی کاربران و… ضرورت اصلاح را بیش از پیش روشن میکند.
ساترا با ابطال مجوز سرویس صورت و تصویر سوپر اپلیکیشن روبیکا و منع پخش تبلیغات بازرگانی آن در رسانه ملی، اقدامات اولیه را به انجام رساند. در مورد تخلفات ترافیکی با نامهنگاری با وزارت ارتباطات و طرح شکایت در کمیسیون اصل ۹۰ پرونده احقاق حقوق کاربران را پیگیری کرد که منجر به حذف محاسبه غیرقانونی پهنای باند در آن شد. اما متأسفانه به دلیل برخی ناهماهنگیها همچنان شاهد تداوم فعالیتهای متخلفانه این پلتفرم هستیم.
علیرغم اینکه ساترا «اولین و تنها» نهاد اقدامکننده علیه تخلفات روبیکا بود ولی خودش را به حمایت تمامقد از «سرویس داخلی قانونمند» متعهد میداند؛ روشن است حمایت از پلتفرم داخلی به معنای فعالیت در شرایط برابر و در چارچوب مقررات کشور است که در مورد روبیکا این مساله نقض شده. ساترا پیگیری تخلفات روبیکا را تا اصلاح نهایی و فعالیت قانونمند ادامه خواهد داد.
پلیس فتا و روبیکا
معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا نیز از ورود پلیس فتا به این موضوع و استخراج ادله دیجیتال و پیگیری تخلفات در دستور کارگروه ویژه خبر داد.
سرهنگ رامین پاشایی در این خصوص اظهار کرد: مستند بر رصدهای صورت گرفته و گزارشات متعدد مردمی به پلیس فتا از سوی کاربران عادی و تعداد زیادی از چهرههای مطرح شده هنری و ورزشی مبنی بر «استفاده غیر مجاز از اطلاعات شخصی کاربران و ایجاد حساب کاربری بدون اطلاع و اجازه افراد» کلیه موارد و تخلفات مربوطه هم اکنون در کارگروه ویژه و تخصصی پلیس فتا مطرح شده است؛ در این رابطه، ضمن استخراج ادله دیجیتال مرتبط با تخلفات صورت گرفته مراتب در حال پیگیری است و نتیجه اقدامات متعاقباً اعلام خواهد شد.
نظر شما