کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

سوداگران آب، هشدار شورای هماهنگی مدیریت بحران و به بن‌بست‌رسیدن برجام در دولت رئیسی از مهمترین عناوین روزنامه‌های امروز_ یکشنبه ۲۷ تیرماه_ است.

مطبوعات و رسانه‌های آزاد و شفاف در هر جامعه‌ای از ارکان توسعه و دموکراسی محسوب می‌شود، لذا خبرگزاری ایمنا مرور بر بخشی از عناوین مطبوعات کشور را به صورت روزانه در دستور کار خود دارد.

روزنامه ابتکار در صفحه نخست امروز خود با تیتر «کشور درگیر سیل و خشکسالی‌» به بررسی بارندگی‌های شدید برخی از نقاط کشور پرداخت و نوشت: سازمان هواشناسی اعلام کرد که سیستان و بلوچستان، هرمزگان، فارس، کرمان، گیلان و مازندران امروز در معرض سیلاب تابستانی هستند.

سیل در چند استان کشور خسارت‌های زیادی به بار آورده است، بر اساس گزارش‌ها تاکنون در آذربایجان شرقی یک نفر و در استان کرمان سه نفر جان باخته‌اند. دو نفر هم در کرمان مفقود شده‌اند.

برخی مناطق کشور در ادامه فعالیت سامانه بارشی، طی شبانه روز گذشته شاهد بارش‌های تابستانی بودند، بارش‌هایی که گرچه به تعدادی از استان‌ها طراوتی خاص بخشید، در برخی دیگر موجب سیل، آب‌گرفتگی و خسارت به زیرساخت‌ها شد.

آذربایجان شرقی از جمله استان‌های درگیر سیل اخیر است که بر اساس اعلام مدیرکل مدیریت بحران استانداری این استان، بر اثر بارش رگباری باران در روز جمعه ارتفاعات «بزقوش» در شهرستان میانه، تعدادی از احشام تلف شده و خساراتی به باغات و اراضی پایین دست وارد شد.

همچنین عصر جمعه یک مرد ۳۵ ساله در روستای آمقان شهرستان اسکو بر اثر صاعقه زدگی جان خود را از دست داد. در اسکو نیز یک پیرمرد ۸۵ ساله در جریان وقوع سیلاب در شهرستان اسکو در مسیر روستای گنبرف-کردآباد درگذشت. براثر سیل در آذربایجان شرقی برخی جاده‌های روستایی تخریب شدند.

استان آذربایجان غربی از دیگر نقاطی بود که از خسارت‌های سیل در امان نماند و به گفته مدیرکل مدیریت بحران استانداری آذربایجان‌غربی، بارش‌هایی همراه با تگرگ و طوفان در ۱۲ روستای بخش انزل ارومیه و پنج روستای بخش صفاییه خوی موجب بروز سیل شد.

امیرعباس جعفری گفت: «در این حادثه ۴۵۰ هکتار زمین زراعی و ۵۵۰ هکتار از باغات کشاورزی بخش انزل دچار خسارت بالای ۸۰ درصد شد.» همچنین فرماندار خوی در استان آذربایجان غربی هم روز شنبه از خسارت ۱۰۰ میلیارد ریالی به بخش کشاورزی و زیرساخت‌های این شهرستان خبر داد اما در سیستان و بلوچستان، راه ارتباطی حدود ۴۰ روستای جنوب این استان براثر بارندگی شدید و جاری شدن سیلاب در رودخانه‌های فصلی بسته است.

علیرضا شهرکی، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری سیستان و بلوچستان، با اعلام این خبر گفت: «سیلاب همچنان در رودخانه کاجو حوزه قصرقند جاری است و این حجم آب تا زمانی که فروکش نکند راه‌های ارتباطی روستایی این شهرستان قطعاً وصل نخواهد شد ولی هم‌اینک مسیر اصلی بسته شده در اثر بارندگی در جنوب سیستان و بلوچستان نداریم.»

وی افزود: «باران در جنوب سیستان و بلوچستان فصلی، لحظه‌ای و رگباری بوده و حجم آن بین ۳۰ تا ۴۰ میلیمتر برآورد شده است.»

بر اساس پیش‌بینی هواشناسی قدرت سامانه بارشی در سیستان و بلوچستان ضعیف خواهد شد و تا امروز اثری از آن نخواهد بود. در این استان تاکنون فوتی ثبت نشده است و فقط یک خودرو گرفتار در سیل و سرنشینان آن نجات پیدا کردند.

کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

روزنامه آرمان ملی در صفحه نخست امروز خود با تیتر «پشت پرده مافیای شرکت‌های آب‌» به بررسی درآمدهای سوداگران آب پرداخت و نوشت: ایران یکی از سرزمین‌های خشک و کم آب در جهان است که با تغییرات اقلیمی شدید هم مواجه شده و این اتفاق خود به خشکسالی بیشتر دامن زده است و این روزها حتی تنش‌های جدی‌ای را در استان‌های مختلف کشور از جمله خوزستان و سیستان‌وبلوچستان، اهواز و سایر استان‌هایی که در موقعیت خشکسالی قرار دارند ایجاد کرده است، تنش‌هایی که حتی کشورهای اطراف ایران و مشترک آبی هم سعی دارند با ساخت سد و کاهش حجم ورودی آب به مرزهای ایران حقابه کشورمان را برای خودشان نگه دارند.

البته این همه ماجرا نیست و در داخل کشور هم عده‌ای هستند که سیراب‌شدنشان به قیمت تشنه‌ماندن کل مردم ایران هزینه دارد! افرادی که با قدرت پول، نفوذ، ارتباط در سطح بالای دولت و رانت و فساد آب را برای مصارف شخصی از دل زمین یا از سطح زمین با کیلومترها لوله‌کشی و حفر چاه‌های متعدد به‌ هر جایی می‌خواهند منتقل می‌کنند.

برخی از این افراد را مافیای آب می‌خوانند و برخی دیگر معتقدند علنی‌بودن این همه تخلف در عرصه آب دیگر کار مافیا نیست و افرادی هستند که به‌راحتی و با زد و بند منابع آبی را مصرف می‌کنند.

در تعریف مافیای آب که مدتی است از آن در رسانه‌های مختلف و مباحث کارشناسی بیان می‌شود در واقع انتقال بین‌حوضه‌ای آب بدون ابزارهای اقتصادی و با فشارها، رابطه‌ها و رانت‌های سیاسی، راهزنی آب از رودخانه‌ها و سدها و فروش آن به متقاضیان غیرقانونی، نقض حقابه‌ها و انتشار حقابه‌های غیرقانونی، عرضه آب با قیمت کمتر از هزینه نهایی به بخش‌های خاص و محروم‌ کردن متقاضیانی مانند محیط‌زیست و بخش تفریحی و گردشگری از آب، مقابله نکردن با چاه‌های غیرقانونی و دادن مجوز غیرقانونی برای حفر چاه، تصویب پروژه‌های ذخیره، انحراف و انتقال آب، به‌ویژه سدسازی و کانال انتقال آب در وزارت نیرو و شرکت‌های آب منطقه‌ای بدون توجیه اقتصادی و ناسازگار با زیست‌بوم، دستکاری داده‌ها و اطلاعات مربوط به بیلان آب در حوضه‌های آبریز، انحراف نتایج پژوهش‌های اقتصاد آب و مدیریت منابع آب، انتقال تخصیص بهینه آب از دانشکده‌های اقتصاد به دانشکده‌های فنی و مهندسی، جلوگیری از افزایش قیمت آب تا برابری با هزینه نهایی تولید آب و مبارزه با فعالیت‌های بخش خصوصی واقعی در تولید و تخصیص آب، از بارزترین فعالیت‌های مافیای آب در ایران است.

کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

روزنامه همدلی در صفحه نخست امروز خود با تیتر «بحران خوزستان روی میز سران قوا» به بررسی هشدار شورای هماهنگی مدیریت بحران پرداخت و نوشت: روزهای گذشته مشکل کم‌آبی رودخانه‌های خوزستان به ویژه کرخه به بروز مشکلاتی مثل کمبود آب کشاورزی و آب شرب در مناطق روستایی منجر شده است، مناطقی مثل حمیدیه، شادگان، سوسنگرد و منطقه زرگان اهواز شاهد تجمعات خوزستانی‌ها در اعتراض به وضعیت بی‌آبی بوده است. برخی رسانه‌ها این تجمعات را بدون درگیری عنوان کرده‌اند، ‎ اما روز گذشته سرپرست فرمانداری شادگان از کشته شدن یک نفر در جریان تجمع اعتراضی حمایت از معترضان به وضعیت کم‌آبی خبر داد.

امید صبری‌پور گفته جمعه شب برخی از مردم شادگان در حمایت از معترضان به وضعیت کم‌آبی در شهرستان‌های دیگر، در سطح شهر تجمع کردند. او ادامه داده است: در جریان این تجمع، افراد فرصت‌طلب و اغتشاشگر به سمت مأموران  و تجمع‌کنندگان تیراندازی کردند که تیر به یک رهگذر که جوانی ۳۰ ساله بود اصابت کرده و منجر به مرگ او شد. صبری‌پور گفت: مسببان این حادثه توسط نیروهای انتظامی و امنیتی شناسایی شده و شب گذشته برخی از آن‌ها دستگیر شده‌اند و دستگیری دیگر افراد نیز در دستور کار است.

سردار حسن شاهوارپور فرمانده سپاه حضرت ولیعصر (عج) خوزستان در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران خوزستان که روز جمعه برگزار شد، از شکل‌گیری زمینه بحران اجتماعی سخن گفته است. شاهوارپور گفته است: مشکل امروز ما در استان خوزستان مربوط به مردمی است که منتظر هستند کشت کنند و نان شب‌شان به کار کشاورزی که سودی ندارد وابسته است.

وی معتقد است: با توجه به وضعیت کنونی کم‌آبی‎ در استان خوزستان، زمینه بحران اجتماعی در حال شکل‌گیری است و بحران اجتماعی نیز پیشران بحران امنیتی است. به گزارش ایسنا، او ادامه داد: اگر مدیریت نشود و درست حرکت نکنیم، تبعات آن مانند بحران‌های سال‌های ۹۶ و ۹۸ خواهد بود.

حجت‌الاسلام سید محمدنبی موسوی‌فرد، نماینده ولی فقیه در استان خوزستان نیز با موضوع بررسی مشکلات تأمین آب استان خوزستان که ۲۵ تیرماه در استانداری خوزستان برگزار شد، گفت: خوزستان از نظر بحران با استان‌های دیگر کشور قابل مقایسه نیست. او با اشاره به وضعیت فضای مجازی و رسانه‌ای شدن و تحریک برخی افراد در خصوص برخی مسائل، افزود: امروز در منطقه گمبوعه حدود ۲۰۰ رأس و در منطقه تالاب هورالعظیم نیز تعدادی از احشام مردم به دلیل نبود آب تلف شدند.

نماینده ولی فقیه در خوزستان گفت: در کرخه نور به دلیل برداشت آب از بالادست احتمال رسیدن آب نیست. بالادست که می‌گوئیم شامل استان‌های بالادست نیز می‌شود بنابراین باید در این خصوص فکری بشود. نمی‌شود در ستاد مدیریت بحران خوزستان گفته شود برای تعیین خسارت این افراد فکر می‌کنیم. اکنون همه رسانه‌های خارج از کشور روی خوزستان تمرکز کرده‌اند. باید فکری به حال این وضعیت شود.

کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

روزنامه شرق در صفحه نخست امروز خود با تیتر «مجلس به‌دنبال خروج از مذاکرات وین؟» به بررسی به بن‌بست‌رسیدن برجام در دولت رئیسی پرداخت و نوشت: حسن روحانی مجلس فعلی را مقصر شکست مذاکرات وین در احیای برجام و لغو برخی تحریم‌ها و آزاد شدن پول‌های ایران دانسته است.

درحالی‌که فعلاً اخبار حاکی است که روند مذاکرات تا آمدن دولت بعدی معلق شده است، آیا در یک ساختار همسو امکان یا احتمالی برای به‌ نتیجه‌ رسیدن مذاکرات وجود دارد؟ درحالی‌که علم‌الهدی، امام‌جمعه اصولگرای مشهد و پدر همسر رئیسی، از مجلس به خاطر کندن شر برجام تشکر کرده و گفته است موضع دولت آتی در برابر برجام باید عین موضع مجلس باشد، می‌توان امیدی برای به‌ نتیجه‌ رسیدن مذاکرات در دولت بعدی داشت؟ ورود مجلس به اصل ۶۰ قانون اساسی و دخالت در امور اجرا با مصوبه «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» در حالی از سوی روحانی عامل به‌بن‌بست‌رسیدن مذاکرات برجامی عنوان شده که مصطفی میرسلیم، نماینده مجلس و عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس نیز دیروز عملاً برجام را اباطیل و مذاکرات اخیر را بی‌فایده خوانده است.

وی با انتقاد از آخرین گزارش بر جامی وزارت امور خارجه به مجلس گفت: دولت تدبیر متأسفانه عملاً آمادگی و صلاحیت اجرای سیاست‌های ۲۴ گانه اقتصاد مقاومتی را از خود نشان نداد و اغلب فرصت‌های هشت‌ساله کشور را به نابودی کشاند و امروز دستاورد قابل دفاعی ندارد جز آویزان‌شدن به اباطیل برجام. عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تأکید کرد: مذاکرات اخیر نیز بی‌فایده بوده است، زیرا آمریکا هنوز خوی استکباری خود را با وجود شکست‌هایی که از ما در میدان خورده، رها نکرده است و اصرار دولت بر ادامه مذاکرات، در این آخرین روزهای عمر بی‌ثمر خود که جز فلاکت برای مردم شریف ما نتیجه‌ای نداشته، فقط برای موجه جلوه‌ دادن خود است. خدا می‌داند چقدر باید زحمت کشید تا کشور را بتوان از این رکود تورمی و آثار مخرب آن خارج کرد. میرسلیم با اشاره به اظهارات ظریف در آخرین گزارش بر جامی مبنی بر اینکه «قهرمانان تاریخی بیشتر جوامع انسانی، جنگاوران و مبارزان میدان نبرد بوده‌اند نه کنشگران عرصه دیپلماسی، تفاهم و مصالحه» گفت: دستاورد جانفشانی سردار سلیمانی و هم‌رزمانش نه فقط برای ما که برای جهانیان ارزشمند و بی‌نظیر است و در مقابل آن دستاورد، طبیعی است که برخی مسئولان احساس تحقیر کرده و سعی کنند رفتار مبتنی بر راهبرد غلط خود را توجیه کنند.

کمیسیون امنیت ملی با این رفتار نادرست برخورد قاطع خواهد کرد. میرسلیم گفته است برجام قابل احیا نیست، زیرا سیاست‌مداران آمریکایی در تبختر خود غرق هستند. به گفته او دولت آینده بر مبنای اعتقاد به کرامت ایرانیانی که با انقلاب اسلامی خود پایه‌های استکبار را به لرزه درآوردند و نیز با حفظ عزت میهن اسلامی، آنچه وفق مصلحت نظام مقدس ماست در مذاکرات دوجانبه و چندجانبه و بین‌المللی خود با اقتدار تمام پیش خواهد برد و وقعی به ادعاهای پوچ غرب‌گرایان و مدافعان و هوادارانشان که حسرت کاسه‌لیسی آمریکایی‌ها را می‌خورند نخواهد نهاد.

کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

روزنامه کیهان در صفحه نخست امروز خود با تیتر «ژنرال‌های آمریکایی به ترامپ فهمانده بودند امکان جنگ با ایران وجود ندارد» نوشت: نشریه آمریکایی در گزارشی آورده است: پس از شکست ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، نتانیاهو تلاش کرده او را برای حمله به ایران تحت فشار قرار دهد اما رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا مانع از آن شد.

نشریه نیویورکر در گزارشی فاش کرد که نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی پس از شکست دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تلاش کرده او را برای حمله به ایران تحت فشار قرار دهد اما رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا مانع از آن شده است.

نشریه نیویورکر در گزارشی نوشت: آخرین باری که مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا با دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق این کشور صحبت کرد، سوم ژانویه ٢٠٢١ بود که موضوع صحبت نیز برنامه هسته‌ای ایران بوده است. در حقیقت میلی در ماه‌های آخر دوران فعالیت ترامپ به شدت در تلاش بوده است که اطمینان یابد رئیس‌جمهور کشورش برای باقی‌ ماندن در قدرت و تغییر نتیجه انتخابات، به ایران حمله نخواهد کرد.

به نوشته نیویورکر، مارک میلی بسیار نگران این بوده است که ترامپ با پافشاری روی اقدام نظامی علیه ایران موجب به وجود آمدن یک جنگ تمام‌عیار در خاورمیانه (غرب آسیا) شود.

این نشریه آمریکایی در ادامه گزارش خود نوشت که در حقیقت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر سابق رژیم صهیونیستی برای انجام این حمله در واپسین روزهای ریاست جمهوری ترامپ به سختی تلاش کرده و او را تحت فشار قرار داده بود اما مارک میلی به ترامپ هشدار داده بود: اگر دست به چنین کاری بزنی یک جنگ لعنتی رخ خواهد داد.

بنابر این گزارش، مارک میلی پیش از آن نیز نسبت به پیامدهای گسترده درگیری میان اسرائیل و فلسطینی‌ها هشدار داده و در عین حال بر این باور بوده است که ترامپ خواهان جنگ نیست اما تحت تأثیر نتانیاهو و عوامل تحریک‌آمیز مختلف در تلاش برای یک حمله موشکی بوده است.

در ادامه گزارش نیویورکر آمده است: افراد جنگ‌طلب ضد ایرانی اطراف ترامپ را احاطه کرده بودند و او به بنیامین نتانیاهو نیز بسیار نزدیک بود، کسی که علی‌رغم آشکار شدن شکست ترامپ در انتخابات ٢٠٢٠ سعی داشت او را برای حمله به ایران متقاعد کند.

کشور درگیر سیل و خشکسالی‌

کد خبر 507945

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.