به گزارش خبرنگار ایمنا، چند روزی است که فضای مجازی درگیر رد و بدل کردن ویدئویی است که کاربران از آن به عنوان ویدئو قمه کشی هلیا یاد میکنند، در این ویدئو نشان داده میشود که دختران نوجوان بعد از درگیری لفظی وقیحی که دارند و ناگهان تنش میان آنها به برخورد شدید و در نهایت قمهکشی ختم میشود.
واکنشهای زیادی از سوی مسئولان ذیربط، کارشناسان امر و مردم نسبت به این موضوع عنوان شده و این فیلم همچنان در فضای مجازی دست به دست میچرخد و اظهار نظرات تمامی ندارد و کمتر کسی را پیدا میکنید که این فیلم را ندیده باشد و یا راجع به آن حرف نزده باشد.
این معضل اجتماعی مشکل امروز و دیروز نیست و نشان از دردی کهنه دارد که مرهمی کارساز و مؤثر میخواهد، نه اینکه صرفاً بگویند این درمان و چاره کار است، باید وارد میدان شد و دستی بر آتش برد تا شاید کمی از این درد که دامنگیر دختران نوجوان شده و آنان را به جای داشتن شأن اجتماعی، دست مایه خنده و مضحکه این و آن کرده است، کاسته شود.
احضار هلیا دختر قمهکش و دوستانش به اداره پلیس
در این رابطه علی اصفهانی، دادستان عمومی و انقلاب اصفهان از صدور دستور شناسایی و تشکیل پرونده برای خاطیان در پرونده کلیپ درگیری دختران در اصفهان خبر داد. باید بدانند عواقب ناشی از عدم نظارت و تقلید برخی حرکات یا دسترسی به سلاح سرد میتواند جبران ناپذیر باشد و خشونت و حتی قتل را به کانون خانوادهها بکشاند.
همچنین سرهنگ جهانگیر کریمی، معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان در خصوص ماجرای قمه کشی دختر اصفهانی، اظهار میکند: پس از انتشار کلیپ درگیری چند دختر در فضای مجازی و نمایش قمه توسط یکی از آنها به لحاظ حساسیت موضوع و بازنشر گسترده آن در فضای مجازی موضوع به صورت ویژه در دستور کار پلیس قرار گرفت. پس از رصد اطلاعاتی انجام شده عوامل انتشار دهنده این کلیپ و دختر نوجوان که اقدام به درگیری کرده بودند شناسایی و ضمن هماهنگی قضائی احضار شدند.
معاون اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان ادامه میدهد: بررسیهای اولیه نشان دهنده این است که افراد خاطی در فضای مجازی با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و دوست شده بودند و تحت تأثیر القائات منفی دوستان ناباب خود دست به اینگونه رفتارها زدند. در واقع بروز این گونه رفتارهای هنجارشکنانه در جامعه زنگ خطری برای خانوادهها است که نظارت بیشتری بر دوستان و فعالیت فرزندان در فضای مجازی داشته باشند.
اما در این میان خود هلیا نیز در فضای مجازی درباره کاری که کرده و واکنشهایی که به قمهشی و ویدئوی درگیریاش بیان شده در اینستاگرام عکسالعمل نشان داده و توضیحاتی درباره علت درگیری خود با دوستانش عنوان کرده است.
هشدار؛ حال حوزه اجتماعی خوب نیست
البته اظهارنظر سیدحسن موسوی، رئیس انجمن مددکاری ایران نیز در این بین نکات مؤثری را گوشزد کرده است: ویدئویی که پخش شد حامل چند پیام است و این ویدئوها هشداری است که به خودمان بیاییم که حال حوزه اجتماعی خیلی خوب نیست.
وی با بیان اینکه این نوع رفتارها نتیجه عدم حال خوب جامعه است، افزود: آنچه که محور این فیلم است، خشونت نام دارد که هر از چندگاهی به شکلهای مختلف در کوچه، خیابان و پارک میبینیم.
موسوی چلک ادامه داد: آن چیزی که نگران کننده است این است که سنین این افراد پایین است، عمده افراد تشکیل دهنده این درگیری دختر هستند و از اعمال خشونت نسبت به همدیگر عبایی ندارند، در حالی که به ظاهر یک گروه هستند که منجر به اعمال حرکتهای خشونتآمیز و درآوردن قمه در محلی میشوند.
وی افزود: پیام مهم این اتفاق این است که باید نگران فرزندان خود باشیم و نگران کسانی باشیم که آینده کشور را باید بسازند و این امر مستلزم این است که ما برای بار آوردن مهارتهای بهزیستی اجتماعی، سلامت روان و سلامت اجتماعی، مهارتهای ارتباطی و تابآوری برنامهریزی کنیم و کارهای مؤثری را انجام دهیم، چرا که اگر امری در این خصوص رخ ندهد با موضوع کرونا نگرانیهایمان به مراتب بیشتر افزایش مییابد.
آخرین وضعیت انتشار کلیپ "هلیا" در شبکههای اجتماعی
رصد کانال دیتاک از چهار بستر خبر، اینستاگرام، تلگرام و توئیتر نیز تاییدکننده دستهبندیهای مذکور است.
بر این اساس ۴۰٫۱ هزار توییت نتیجه واکنش اهالی توئیتر به این موضوع بوده است. واکنشی که با ۱۳٫۸ هزار ریتوییت و ۲۹۲٫۵ هزار لایک و استفاده از هشتگهای # هلیا، #هلیانکنشر_میشه و #قمه پیگیری شده است.
توییتریها بیش از سایر بسترها با رویکرد طنز به این موضوع پرداختند. از تهدید باشگاه فوتبال برای انتشار قراردادها با چاشنی تهدید به اینکه «اگر قراردادها را منتشر نکنید میگیم هلیا بیاد» تا متن «من انتظار داشتم هلیا با یه بد بد بد قهلم، سر و تهش رو هم بیاره قمه شو در میاره یا ابللفضل» که با ۱۰۳۶۰ لایک، پرلایکترین محتوای توییتر بوده، نمونههایی از واکنش توییتریها بوده است.
اما در تلگرام علاوه بر اطلاعرسانی این کلیپ، بیشتر سعی در الصاق این رفتار به دهه هشتادیها صورت گرفته است. نتیجه کنش اهالی تلگرام ۵٫۴ هزار پست با ۲۲٫۵ میلیون بازدید بوده است. پست کانال گیزمیز با متن «چه خبره تو پارکا. این دهه هشتادیا چرا قمه بدستن. تو باید الان دنبال درس و مشقت باشی نه قمهکشی» با ۲۹۳٫۱ هزار بازدید پربازدید ترین محتوای تلگرام بوده است.
کنش کاربران اینستاگرام که حول بازنشر و لایک این کلیپ بوده است با ۱٫۸ هزار پست، ۹۹٫۷ هزار لایک و ۹٫۹ هزار کامنت بوده است که تلاش برای پیوند زدن این کلیپ با ضعف سیستم حاکمیت در ابن بستر بیشتر دیده میشود.
«هلیا» در بستر خبر
«هلیا» در بستر خبر با ۶۶۰ محتوا که سهم پایگاههای خبری در آن بیشتر بوده پیگیری شده است.
آنچه بیش از هر چیز درباره رفتار هلیا که برخی آن را نشانگر گونهای نوظهور و البته متفاوت از خشونت در زیرپوست این نسل میدانند، باید مدنظر قرار گیرد، پرهیز از برچسبزنی به او و همسالانش است. رفتار رسانهای ما دقیقاً در این نقاط دارای اهمیت است. ما میتوانیم فرد و یک گروه را ذیل یک صفت و رفتار قرار دهیم و آنها را از حالت بالقوه به بالفعل تبدیل کنیم یا میتوانیم این رفتار را واکنشی هیجانی و از روی ناپختگی معرفی کنیم که امری قبیح است و نه دستمایه طنز و سرگرم شدن. ما باید «رفتار» را تقبیح و علل آن را واکاوی کنیم اما از فرد، نسل و جنسیت صیانت کرده و صفات «ساختارشکن»، «بیفایده» و «ضداجتماعی» را کنار بگذاریم. واکنشی که یک نسل و جنسیت را مورد هجمه قرار دهد قطعاً منجر به بازتولید رفتارهای مشابه خواهد شد.
نظر شما