به گزارش خبرنگار ایمنا، مهدی تقیپور امروز پنجشنبه_ سوم تیرماه_ در نشست خبری که به مناسبت بیستمین سالروز تأسیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی برگزار شد، اظهار کرد: همانطور که در بیانیه گام دوم انقلاب ابلاغ شده این سازمان سه رویکرد به اوج رساندن مشارکتهای مردمی، استفاده از ظرفیتهای بخش خصوصی و استفاده از فناوریهای روز در کشاورزی برای دانشگستری در این بخش را به عنوان آشکارترین وسیله عزت و قدرت کشور مبنای کار خود قرار داده است.
وی افزود: در سال گذشته، برنامهها با دو رویکرد اصلی استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و دانشگستری انجام شد؛ برای ایجاد اشتغال و افزایش تولید مردمبنیاد هدف ایجاد ۵۰ هزار شغل مؤثر در کشور با همکاری وزارت جهاد کشاورزی در حال اجرا است که تمرکز آن بر فعالیتهای نوظهور همچون طرحهای دریا پایه، پرورش و تولید انبوه جانواران، فعالیتهای کشاورزی اقلیم محور و کشاورزی بیابان پایه بوده قرار دارد.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: در سال گذشته مراکز خدمات کشاورزی و منابع طبیعی غیر دولتی به عنوان شبکه خصوصی انتقال و اشاعه دانش و فناوری جدید راهاندازی شد تا دسترسی کشاورزان به خدمات مورد نیاز را فراهم کند، هدف این است که در هر دهستان حداقل یکی از این مراکز راه اندازی شود.
فارغالتحصیلان کشاورزی بیشترین تعداد جویای کار را دارند
تقیپور با بیان اینکه راهاندازی ۱۱۳ مرکز انتقال تکنولوژیهای نوین از جمله اقدامات انجام شده است، عنوان کرد: مهمترین ایراد نظام آموزش عالی این است که فارغالتحصیلان بخش کشاورزی کارآفرین نیستند، توانمندسازی این کارشناسان بر عهده سازمان نظام مهندسی کشاورزی است، لذا باید با استفاده از ظرفیتهای مردمی، مراکز مهارتآموزی توسعه داده شود.
وی ادامه داد: در این مراکز با استفاده از واحدهای تولیدی که تأییدیه سازمان را دارد، تعدادی از اعضای سازمان به عنوان کارآموز معرفی شده و در محیط واقعی دورههای مهارتی را طی میکنند این کار منجر به جذب افراد و افزایش توانمندی آنان خواهد شد.
راهاندازی بیش از ۴۴۰ مرکز توانافزایی در کشور
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: بیش از ۴۴۰ مرکز توان افزایی، ۲۸ مرکز خدمات غیر دولتی مدیریت صادرات کشاورزی و ۲۷ مرکز توسعه کسبوکارهای کشاورزی و منابع طبیعی با هدف ایجاد فرصتهای کسب و کار در کل کشور راهاندازی شده است.
تقیپور افزود: تاکنون با هدف سازمان دهی مصرف نهادههای کشاورزی به ویژه سموم دفع آفات، ۸۲۴ داروخانه گیاه پزشکی در قالب مراکز خدمات کشاورزی غیر دولتی راهاندازی شده است. بسیاری از آفات به سموم مقاوم شده و این در حالی است که استفاده از سموم قویتر بر سلامت غذایی کشور اثرگذار خواهد بود و آن را به خطر میاندازد.
اصفهان دارای بیشترین مرکز توانافزایی در سطح کشور است
وی ادامه داد: در استان اصفهان بیشترین تعداد مراکز توان افزایی در سطح کشور راهاندازی شده است. این استان با ۱۳۵ مرکز خدمات کشاورزی و منابع طبیعی غیر کشاورزی رتبه اول را در سطح کشور دارد.
صدور بیش از ۴۸ هزار مجوز تأسیس گلخانه در کشور
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: در سال گذشته در کشور ۴۸ هزار و ۵۸۴ مجوز فعالیت در حوزههای گلخانهای، پرورش قارچ خوراکی، دام، طیور، شیلات و گیاه پزشکی صادر شده است. با سیاست توسعه کشتهای گلخانهای حدود ۵۹ میلیون و ۸۶۸ هزار و ۶۴۷ مترمربع گلخانه در کشور تأسیس شد که از این تعداد ۱۹ میلیون و ۳۱۵ هزار و ۲۲۹ مترمربع در قالب سه هزار و ۹۲۹ پروانه بهرهبرداری شروع به کار کردهاند.
تقیپور افزود: دریافت پروانه تأسیس و مجوزهای ساخت و ساز، اخذ تسهیلات بانکی و پروانه بهرهبرداری مراحلی است که برای شروع فعالیت بخش کشاورزی طی میشود، برای تسهیل صدور مجوزها اقداماتی از جمله حذف استعلامات بخش آب، برق و گاز انجام شده است همچنین گلخانههایی که سطح کمتر از یک هکتار دارند با رعایت الزامات زیست محیطی استعلام ندارد.
افزایش مدت زمان اعتبار پروانههای بخش تولیدات کشاورزی
وی ادامه داد: در راستای حمایت از سرمایهگذاری، پروانه تأسیس گلخانه و دام و طیور با اعتبار دو ساله صادر میشود، مدت اعتبار پروانههای بهرهبرداری در این بخش به سه و چهار سال افزایش یافته است و در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ تعرفه صدور پروانهها افزایش نداشته است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: استعلامهای تکراری که بانک کشاورزی به بهرهبرداران ارائه میکرد حذف شد، اکنون همه استعلامهایی که توسط سازمان نظام مهندسی در زمان صدور پروانه اخذ شده برای بانک کشاورزی نیز وجاهت قانونی دارد.
قوانین بانک مرکزی مانع تسهیل صدور مجوزها شده است
تقیپور افزود: بانک مرکزی بخشنامهای ابلاغ کرده که بر اساس آن کانون کارشناسان و مشاوران بانکی راهاندازی شده که هزینههای هفت برابری را برای توجیه اقتصادی طرحها بر دوش متقاضیان تحمیل کرده است. مدیرعامل بانک کشاورزی در سالهای گذشته درخواستی به بانک مرکزی ارائه کرده که این بانک آمادگی پذیرش پشتیبانی طرحهای کشاورزی را دارد اما همکاری لازم از سمت بانک مرکزی نشده و هزینههای راهاندازی طرحهای کشاورزی چند برابر شده است.
وی ادامه داد: مجوز فعالیت با میزان آب مصرفی تعیین شده (برای دام سبک ۲.۵ متر مکعب و در شیلات ۳۵ متر مکعب) از ارائه سند معاف شده است، همچنین امکان پرینت پروانه و اعتبارسنجی آن در سامانه سانکا بدون نیاز به حضور فیزیکی فراهم شده و اعتبار آن با هولوگرامی که در آن پروانه درج شده است تضمین خواهد شد.
کاهش قابل توجه مراجعات حضوری با راهاندازی سامانه سانکا
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: سامانه سانکا (سیستم یکپارچه خدمات الکترونیک سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی) زمینه توزیع عادلانه فرصتهای شغلی، تحقق عدالت حرفهای، تسهیل و تسریع در ادامه خدمات و کاهش مراجعات حضوری را فراهم کرده است.
تقیپور افزود: در سه ماه پایانی سال ۹۷ به طور میانگین صدور مجوزهای بخش کشاورزی ۱۲۰ روز طول میکشید که اکنون به ۲۰ روز کاهش یافته است، استعلامهای غیر ضروری و موازی برای واحدهای تولیدی کشاورزی از ادارات حفاظت محیط زیست، آب، منابع طبیعی، امور اراضی، میراث فرهنگی و استعلام مجدد بانکها حذف شد.
وی ادامه داد: با بهکارگیری کارشناسان مشاور، ناظر و شرکتهای سازنده در ساخت ابنیه، استحکام، پایداری و کیفیت واحدهای احداث شده از شرایط مطلوبی برخوردار شده و توجه بیشتر به رعایت بهداشت نسبت به قبل سبب افزایش کمی و کیفی محصولات کشاورزی و میزان بهرهوری در واحدهای تولیدی شده است.
رتبه نخست اصفهان در صدور مجوز تأسیس گلخانه
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: افزایش نظارت بر فرایندهای انجام کار و کاهش مدت زمان صدور پروانهها از جمله اقدامات انجام شده است که سبب شد در سال ۹۹، صدور مجوزهای تأسیس و بهره برداری رشد چشمگیر داشته باشد و یکسوم مجوزهایی که از سال ۱۳۸۹ به سازمان واگذار شده بود در این سال محقق شد. لازم به یادآوری است که در سال گذشته اصفهان رتبه نخست صدور مجوز در حوزه محصولات گلخانهای را داشته است.
تقیپور افزود: صدور مجوزهای بینام و بارگذاری آن در درگاه سرمایهگذاری استان اصفهان از جمله اقدامات انجام شده است، ۳۵ مجوز بدون نام در حوزه محصولات گلخانهای و پنج مجوز برای پرورش قارچ خوراکی صادر شد، امروز سرمایهگذارانی که تمایل به سرمایهگذاری در این بخش داشته باشند، میتوانند از این طریق اقدام کنند.
وی ادامه داد: حمایت از کشاورزان و تولیدات کشاورزی به عنوان ملیترین تولید کشور، اشاعه و گسترش دانش و مردمی کردن بهرهوری کشاورزی و اقتصادی کردن تولید با اتکا به توان و ظرفیتهای تولیدی، محور فعالیتهای سازمان در سال جاری است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: نظام دریافت حقالزحمه از دستمزد محوری به کارمزد محوری تغییر یافته است. این موضوع منجر به افزایش رضایت بهرهبرداران و تلاش بیشتر کارشناسان میشود. در استان اصفهان تلاش شده قابلیت نقد شوندگی ثروت و داراییهای کشاورزی برای بهره بردان ملموس شود.
تقیپور افزود: رأی دیوان عدالت اداری مبنی بر ابطال بند ب ماده ۱۰ قانون حفظ اراضی یکی از موانع بخش کشاورزی است که صدور مجوز فعالیتهای کشاورزی را قفل کرده و باعث شد بهرهبرداران برای احداث گلخانه ملزم به گرفتن مجوز تغییر کاربری شوند.
بیش از چهار میلیون هکتار از اراضی با حریمهای جادهای محبوس شده است
وی ادامه داد: الزام به رعایت حریمها و فواصل بین واحدهای تولیدی، مانع توسعه فعالیتهای تولیدی در بخش کشاورزی شده که لازم است در اجرای ماده ۶ قانون نظام جامع دامپروری کشور نسبت به تعیین حریم بازنگری شود. باید بدانیم که بیش از چهار میلیون هکتار از اراضی با حریمهای جادهای محبوس شده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: لازم است همه مراحل صدور مجوز فعالیتهای کشاورزی یکپارچهسازی و به یک سازمان سپرده شود. با وجود تصویب معافیتهای پرداخت عوارض در هیئت مقرراتزدایی و تسهیل بخش کشاورزی و حذف نظر کارشناسان بانک مرکزی، دستگاههای اجرایی از این مصوبات تمکین نمیکنند.
تقی پور افزود: حذف استعلام از اداره برق و گاز، حذف موافقت اصولی از فرایند صدور مجوزهای دام و آبزیان، ایجاد وحدت رویه و یکپارچگی در مدیریت صدور مجوز فعالیتهای کشاورزی به ویژه در حوزه صدور مجوزهای ساخت و ساز و کاهش ۲۰ درصدی حریمها از جمله پیشنهاداتی است که میتواند بهبود تولیدات کشاورزی را به دنبال داشته باشد.
وی ادامه داد: فارغالتحصیلان کشاورزی بزرگترین جامعه جویای کار در بین سایر رشتهها هستند، بخش کشاورزی بیشترین رشد بهرهوری نیروی انسانی را در کشور داشته است، تعداد دانش آموختگان کشاورزی شاغل در این بخش از سال ۸۹ تا ۹۴ سه درصد افزایش یافته است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: الزام ارائه پروانه اشتغال در زمان انعقاد قراردادهای خدمات فنی و مهندسی بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست باید رعایت شود، متأسفانه بسیاری از دستگاههای اجرایی با اشخاصی که این پروانه را ندارند، قرارداد منعقد میکنند.
تقی پور افزود: به رغم همه مشکلات و سنگاندازیها قانون هوای پاک تصویب شده که در تبصره یک ماده ۱۶ آن تاکید شده است همه مراکز متوسط ۵۰ نفر به بالا موظف به راهاندازی واحد بهداشت و محیط زیست هستند، بیش از ۱۲ هزار واحد صنعتی در اطراف شهرهای استان اصفهان مستقر شده که کارشناس محیط زیست ندارد و این واحد بهداشتی در آنها راهاندازی نشده است.
ریههای مردم تاوان عدم اجرای قوانین در واحدهای صنعتی را میدهد
وی ادامه داد: تاوان عدم اجرای قانون در این واحدهای صنعتی را ریههای مردم اصفهان میپردازد، به رغم پیگیریهای سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان این قانون در این استان رعایت نمیشود.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: تعرفه ارائه خدمات فنی و مهندسی بخش کشاورزی، منابع طبیعی و محیط زیست با مسئولیت و شرح خدمات کارشناسان متناسب نیست. در مقایسه با حرف پزشکی و سایر حرفههای مهندسی این تعرفه در پایینترین سطح خود قرار داشته و نقش دانش کارشناسان کشاورزی بسیار کم رنگ دیده شده است.
تقی پور افزود: خام فروشی یکی از مشکلات بخش کشاورزی است، نبود ثبات و امنیت شغلی، رابطه مستقیم مالی کارفرما و کارشناس، نبود تناسب بین سطح و رتبه بندی واحدهایت تولیدی با سطح و رتبه مسئول فنی، نبود نظام تعیین دستمزد و حقوق و مزایای مسئولان فنی از جمله مهمترین مشکلات دو دغدغههای مسئولان فنی کارخانجات مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی است.
۲۰ ماه است سازمان غذا و دارو در خواست ملاقات را نپذیرفته است
وی ادامه داد: ۲۰ ماه است نتوانستهایم با معاون غذا و دارو استان اصفهان ملاقات داشته باشیم در حالی که این سازمان موظف به رفع دغدغههای کارشناسان کشاورزی است.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: به رغم پیگیری دو ساله با مقاومت شرکت شهرکهای صنعتی، هنوز نسبت به ایجاد شهرک صنعتی کشاورزی اقدامی انجام نشده است.
تقیپور افزود: طرح تقویت امنیت غذایی کشور و رفع موانع تولیدات کشاورزی در مجلس شورای اسلامی ارائه شده است که باید به نقش دانش در آن توجه شود، اگر کارشناسان دارای پروانه اشتغال از سازمان نظام مهندسی کشاورزی از معافیت مالیاتی بهرهمند شوند، فرصتهای سرمایهگذاری اشتغال در بخش کشاورزی محقق خواهد شد.
وی تصریح کرد: در پیشنویس این طرح مجلس تاکید شده که پروانهها باید به صورت دائمی و یک بار صادر شود. این فرایند باید اصلاح شود تا منجر به عدم استفاده از مسئولان فنی و تبدیل این زمینها به بازار بورس نشود.
رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی استان اصفهان گفت: در استان اصفهان با مشکل بالا رفتن سن کشاورزان و نبود ظرفیت علمی بین آنها رو به رو هستیم، همچنین با توجه به کم آبی استان، دیگر ظرفیت کشتهایی از جمله گندم و سایر کشتهای آببر وجود ندارد بنابراین لازم است با کمک کارشناسان نسبت به تغییر الگوی کشت اقدام ویژه انجام شود.
توسعه پرورش دام سبک در شرق اصفهان
تقی پور افزود: توسعه فعالیتهایی از جمله پرورش دام سبک در شرق استان اصفهان در سالهای اخیر برای جایگزینی کشتهای زراعی انجام شده است، بزرگترین مجتمع پرورش شتر مرغ در شرق اصفهان در حال احداث است، آموزشهای لازم توسط بیش از دو هزار کارشناس به بهرهبرداران داده شده است.
وی درباره فارغالتحصیلان دانشگاهی در رشته کشاورزی استان اصفهان گفت: هیچ همکاری از طرف وزارت علوم برای پذیرش دانشجو به اندازه نیاز وزارت جهادکشاورزی انجام نشده است، فارغالتحصیلان کشاورزی در استان اصفهان بیشترین تعداد جویای کار را دارد و حدود ۳۰ درصد از آنها بیکار هستند.
نظر شما