ساخت نخستین نمونه‌های پروتز زانو در داخل کشور

مدیرکل اداره توانبخشی جمعیت هلال احمر از ساخت نخستین نمونه‌های پروتز در کشور به همت دفتر تحقیق و توسعه این مرکز و افتتاح مرکز توانبخشی سالمندان در سال جاری خبر داد.

به گزارش ایمنا به نقل از جمعیت هلال‌احمر، پیمان پیشگاهی با اعلام این خبر، اظهار کرد: توانبخشی یکی از قدیمی ترین بخش‌های جمعیت هلال احمر است که حدود ۶۰ سال قدمت فعالیت دارد و پایه گذار مقوله توانبخشی در کشور بوده است. پیش از راه اندازی توانبخشی در هلال احمر، این مهم در کشور وجود نداشته است. توانبخشی در کشور امروز ابعاد مختلفی دارد که یکی از آنها ساخت اندام‌های مصنوعی بدن است.

وی افزود: ارتوپدی های فنی، فیزیوتراپی، کاردرمانی، شنوایی سنجی، گفتاردرمانی و سایر رشته‌ها در مرکز توانبخشی جمعیت هلال احمر وجود دارد و خدمات این حوزه به شهروندان ارائه می‌شود. امروز یکی دیگر از شاخه‌های مهم توانبخشی جمعیت هلال احمر، واحد تحقیق و توسعه است. این واحد امروز بسیار فعال است و در چند زمینه فعالیت‌های خوبی انجام می‌دهد. نخستین زمینه کلینیک‌های تخصصی توانبخشی است که جای خالی آن به شدت در کشور احساس می‌شود.

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر خاطرنشان کرد: ۲۶ رشته تخصصی توانبخشی در این حوزه وجود دارد. برای درمان این بیماری‌ها تیم‌های توانبخشی تخصصی شامل ۷ الی ۸ نفر فعالیت می‌کنند. برای مثال شخصی که دچار سکته مغزی می‌شود اگر به خوبی تحت درمان توانبخشی قرار گیرد، ۹۰ درصد توانایی خود را به دست می‌آورد و غالباً می‌توانند توانایی‌های قبل از سکته را دارا شوند.

پیشگاهی ادامه داد: در خصوص سکته مغزی در بسیاری از کشورها پس از درمان بیمارستانی، ادامه درمان در بخش‌های توانبخشی اجباریست و اگر شهروندان خود را به مراکز توانبخشی معرفی نکنند، بیمه هزینه‌های ادامه درمان آن شهروند را پرداخت نخواهد کرد. در کشور ما متأسفانه اجبار از سوی بیمه و حتی معرفی نیز در دستور کار قرار نگرفته است. همین اتفاق است که سبب می‌شود تا ۸۰ درصد افرادی که در ایران سکته می‌کنند تا مدت‌ها حتی نتوانند کارهای شخصی خود را نیز انجام دهند.

مدیرکل اداره توانبخشی جمعیت هلال احمر اظهار کرد: در همین راستا مراکز تحت حاد توانبخشی می‌توانند خلاءهای علمی و فنی را جبران کنند. این مراکز که نوعی مرکز بسته تخصصی هستند و در مرحله بعد کلینیک‌های تخصصی سرپایی توانبخشی بوده که هلال احمر در این عرصه به صورت جدی فعالیت می‌کند. هلال احمر امروز دارای یک مرکز تخصصی برای توانبخشی در مرکز در راستای بهبود افرادی که دچار سکته مغزی شده، است و برنامه ریزی برای گسترش این مراکز در سراسر کشور نیز وجود دارد.

وی افزود: از سوی دیگر توانبخشی سالمندان نیز در دستور کار است و در تابستان شاهد افتتاح کلینیک توانبخشی سالمندان در تهران خواهیم بود. این کلینیک در کشور منحصر بفرد است و با روش‌های علمی روز جهان ارائه خدمات خواهد کرد. اهمیت این مراکز زمانی مشخص می‌شود که طبق مطالعات صورت گرفته، جمعیت قابل توجهی از کشور در حال پیر شدن است. تا ۱۰ سال دیگر درصد جمعیت پیر کشور به شکل چشم گیری افزایش پیدا می‌کند و اهمیت این مراکز بیشتر مشخص می‌شود.

این مقام مسئول در جمعیت هلال احمر با اشاره به دست آورده‌ای جدید توانبخشی جمعیت هلال احمر گفت: در محصولات ارتوپدی فنی، دو بخش اروتزها و پروتزها وجود دارد. پروتز به این معناست که یک عضو قطع شده باشد و یک عضو ساخته و جایگزین آن شود. پروتز در قسمت‌های مختلف از جمله دندان، قلب، مفاصل و سایر اعضای بدن انجام می‌شود. در جمعیت هلال احمر تمرکز بر پروتزهای خارجی مانند دست و پا و گوش و سایر اعضای خارجی بدن است. ما در سال ۱۴۰۰ مرکز تولید پروتزهای فک و صورت را افتتاح خواهیم کرد. هر پروتز خارجی از قطعات مختلفی ساخته می‌شود که انواع مختلفی دارند و تقریباً بیش از ۹۵ درصد قطعات پروتز را امروز از خارج از کشور وارد می‌کنیم.

پیشگاهی خاطرنشان کرد: یک هماهنگی خوب با برخی از شرکت‌های دانش بنیان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری صورت گرفت تا پایه ریزی انتقال این فناوری به داخل کشور صورت گیرد. این یک روند طولانی مدت است که شاید در کوتاه مدت نتوان در خصوص نتایج آن صحبت کرد. ما برای ساخت ۷۰ قطعه در داخل کشور برنامه ریزی کرده‌ایم. زیرساخت‌های این عرصه به مرور در حال ایجاد است و در همین حین دو نوع پروتز زانو در داخل کشور ساخته شده است که مراحل تست آن امروز در حال سپری شدن است. مرحله اول تست این زانوها به پایان رسیده است که این تست مشکلاتی داشت و پس از برطرف شدن این معایب، مرحله دوم تست آغاز شده است. این نخستین بار است که چنین اتفاقی در کشور به همت واحد تحقیق و توسعه توانبخشی جمعیت هلال احمر انجام می‌شود. ۱۰ قطعه پروتز دیگر نیز در سال ۱۴۰۰ به مرحله آزمایش خواهد رسید.

کد خبر 495327

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.