گاهی به فکر زمین باشیم

ساعت زمین، رویدادی جهانی که در آخرین شنبه ماه مارس با خاموشی نمادین تمام شهرهای مشارکت‌ کننده به مدت یک ساعت برگزار می‌شود که فراتر از یک خاموشی ساده و در واقع حرکتی برای آینده و آیندگان است؛ نوعی نماد پشتیبانی برای مقابله با تغییرات ناگهانی.

به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، الکتریسیته و نیروی برق چنان با زندگی بشر عجین شده که تصور حتی یک لحظه ماندن در تاریکی را برای انسان دشوار کرده است. لحظه‌ای بدون تلفن همراه یا تلویزیون و یخچال، شستن تمامی لباس‌ها با دست، خوابیدن در ساعات ابتدایی تاریکی به دلیل نبود شمع، چراغ‌های نفت‌سوز، پیه‌سوز و گازسوز کافی یا دسترسی نداشتن به سوخت کافی برای روشن نگه داشتن آن‌ها همگی در دنیای امروز غیرممکن هستند.

هرچند امروزه دسترسی به نیروی برق امری بدیهی و عادی است ولی پیشینیان ساکن در سراسر این کره خاکی با شرایطی که پیش از این ذکر شد مواجه بودند. با این حال هر چیزی قیمتی دارد و کاملاً مشخص است که ارزش حیات بشر کاملاً به حفظ سلامت کره زمین وابسته است. به همین دلیل مناسبت‌هایی هم‌چون ساعت زمین ایجاد شد که به انسان یادآوری کند لازم است هر از چند گاهی به فکر وضعیت سیاره محل سکونتش باشد.

روزِ ساعت زمین

ساعت زمین ابتکاری جهانی و در اصل نوعی کارزار زیست‌محیطی است که با خاموشی نمادین یک‌ساعته تمامی چراغ‌های خانه‌ها، ادارات، اماکن تفریحی و بناهای دیدنی شهرهای مشارکت کننده در سراسر دنیا از ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۱:۳۰ در آخرین شنبه ماه مارس، توجه مردم را به تأثیر تغییرات جوی جلب می‌کند و هدف آن آگاهی‌رسانی همگانی نسبت به اهمیت تأثیر خاموش کردن حتی یک چراغ بر وضع زمین و پذیرش مسئولیت آینده‌ای پایدار است. این رویداد که در واقع قدرت تأثیر خود را از همراهی مردم می‌گیرد، در بعضی از نقاط جهان با برگزاری جشن‌های بزرگ و عمومی در تاریکی یا زیر نور شمع برگزار می‌شود.

ساعت زمین در اصل نوعی واسطه برای ایجاد تأثیرات مثبت زیست‌محیطی با استفاده از قدرت تأثیر اقدامات متحد مردمی است که به ایجاد تغییراتی اساسی منجر می‌شود. صندوق یا بنیاد جهانی طبیعت (WWF) این رویداد را به عنوان ابتکاری برای تشویق مردم سراسر جهان به مسئولیت‌پذیری در برابر اثرات زیست‌محیطی خود و مبادله منابع برای ایجاد آینده‌ای پایدار برای زمین با تولید کربن کم به رسمیت شناخته است؛ اقدامی که راهکارهایی واقعی برای مسائل زیست‌محیطی بشر ارائه می‌دهد.

تاریخچه ساعت زمین

ایده تعیین این مناسبت در سال ۲۰۰۴ و با افزایش نگرانی‌های ناشی از تغییرات آب‌وهوایی توسط صندوق جهانی طبیعت استرالیا شکل گرفت که در همکاری با یک آژانس تبلیغاتی در سیدنی ایده "خاموش کردن زمین در مقیاسی عظیم برای سال ۲۰۰۶" را ارائه کردند. این ایده که "تلنگر بزرگ" نام گرفت سرانجام با توجه به افزایش آگاهی‌ها در مورد لزوم کاهش میزان برق مصرفی و تأثیر آن روی کره زمین وجهه عملی یافت و برای نخستین بار در تاریخ سی و یکم مارس، رأس ساعت هفت و ۳۰ دقیقه بعدازظهر در سیدنی و توسط دو میلیون و ۲۰۰ هزار نفر اجرا شد. پس از آن با گسترش ایده مذکور به سراسر دنیا، سانفرانسیسکو نیز در طول برنامه‌ای موسوم به "هنگام خاموشی" در اکتبر سال ۲۰۰۷، دومین شهر بزرگی بود که آن را عملی کرد.

طرح مذکور با موفقیتی چشمگیر و پوشش مطلوب رسانه‌ای بسیاری مواجه شد تا جایی که در سال ۲۰۰۸ میلادی ۳۵ کشور از هر هفت قاره جهان با شعار "ما چراغ‌ها را خاموش کردیم، اکنون نوبت شماست" در آن شرکت کرده و صدها شهر از آن‌ها بین ساعت ۸ تا ۹ شب تمامی چراغ‌ها و حتی روشنایی مشهورترین بناهای دیدنی خود را خاموش کردند. تعداد این کشورها در سال‌های پس از آن افزایش چشمگیری یافت و حمایت بسیاری از افراد مشهور سراسر جهان را نیز به سمت خود جلب کرد برای مثال در سال ۲۰۰۹ رویداد مذکور با عنوان " به زمین رأی دهید" به بزرگ‌ترین جنبش مردمی جهان برای محیط زیست تبدیل شد و رکورد مشارکت گسترده بسیاری از کشورها را شکست. پس از این سال، ساعت زمین به گسترش آگاهی در زمینه تغییرات پایدار برای چالش‌های زیست‌محیطی سرعت بخشید تا جایی که در طول سال‌های بعد از آن، کشورهای مختلفی به تدوین و تصویب قوانینی از جمله محافظت از دریاهای خود در برابر آلودگی نفت، منع بسته‌بندی با کیسه‌های پلاستیکی یک بار مصرف و مواردی از این قبیل اقدام کردند.

شرکت ۱۷۲ کشور و سرزمین در این رویداد و ۶۲۰ هزار اقدام در راستای مقابله با تغییرات آب‌وهوایی در سال ۲۰۱۵ با اتخاذ شعار "تغییرِ تغییرات آب‌وهوایی"، رویدادی رکوردشکن در تاریخ چندساله برگزاری ساعت زمین محسوب می‌شود. سال ۲۰۱۷ نیز در کنار بزرگداشت ساعت زمین، موفقیت ۱۰ ساله این روز نیز جشن گرفته شد. در سال ۲۰۲۰ با وجود همه‌گیری کووید -۱۹ و غیرممکن بودن برگزاری جشن‌های عمومی، رویداد مذکور با استفاده از رسانه‌های اجتماعی و بسترهای دیجیتالی با موضوع " اقدامات اقلیمی و توسعه پایدار" گرامی داشته شد.

ساعت زمین ۲۰۲۱

وقوع فجایع بسیاری همچون حوادث شدید آب‌وهوایی، آتش‌سوزی‌های مخرب و همه‌گیری کووید -۱۹ در سال ۲۰۲۰، به تخریب گسترده محیط‌زیست و افزایش آسیب‌پذیری بشر در برابر بیماری‌های همه‌گیر، وارد آمدن فشار بیشتر بر تغییرات آب‌وهوایی و در معرض خطر قرار دادن معیشت بشر منجر شد و از دستیابی به اهداف تعیین شده برای جلوگیری از اتلاف‌های زیست محیطی دهه گذشته ممانعت کرد.

این حقیقت، ساعت زمین ۲۰۲۱ را به رویدادی خاص و بسیار پراهمیت تبدیل می‌کند چرا که جهان باید برای بازیابی و بهبود زمین از خسارات و زیان‌های وارد شده در پی شیوع کرونا تمامی تلاش خود را به کار گیرد و در این راه طبیعت را در مرکز توجه خود قرار دهد. در سال جاری، به منظور افزایش آگاهی و ایجاد منظره‌ای فراموش نشدنی، WWF مردم را به صورت آنلاین به مشارکت در ساعت زمین دعوت و برای نخستین بار این رویداد را به‌صورت "کانون توجه مجازی" برگزار می‌کند.

این روز در تاریخ ۲۷ مارس ۲۰۲۱، رأس ساعت ۲۰:۳۰ الی ۲۱:۳۰ برگزار می‌شود و در طول آن رهبران جهانی در کنفرانس‌های بزرگ و مهم جهانی گرد هم می‌آیند تا دستور کارهای زیست‌محیطی برای دهه آینده و بعد از آن را تعیین و تصمیمات اساسی سیاسی در مورد اقدامات آب و هوایی، طبیعت و توسعه پایدار را در دهه پیش رو اتخاذ کنند، تصمیماتی که به طور مستقیم بر سرنوشت بشر و سیاره زمین در سال‌های آینده تأثیر می‌گذارد.

با وجود پشتیبانی‌های همه‌جانبه، این رویداد می‌تواند به‌عنوان عاملی اساسی عمل کند که محیط زیست را در کانون مکالمات بین‌المللی قرار می‌دهد و اهمیت طبیعت و لزوم مقابله با نابودی آن را به رهبران جهانی و سایر تصمیم‌گیرندگان گوشزد می‌کند. لذا موضوع انتخاب شده برای ساعت زمین در سال جاری عبارت است از " تغییر اقلیم برای نجات زمین"، چرا که تغییرات آب‌وهوایی واقعی است و به نوعی روی وضعیت زمین و ساکنان آن تأثیر می‌گذارد به همین دلیل لازم است که کل جهان در راستای مقابله با آن با یکدیگر متحد شوند.

اهمیت شرکت در رویداد ساعت زمین

مشارکت در این رویداد همگانی البته که یکی از بهترین راهکارها برای بزرگداشت زمین است ولی باید توجه داشت که ساعت زمین تنها به یک ساعت محدود نمی‌شود و مراقبت از این سیاره به هر ساعت از هر روز در طول یک سال نیاز دارد.

به بیان دیگر صرفه‌جویی در مصرف هزاران هزار مگاوات ساعت انرژی در طول ساعت زمین، زمانی معنا می‌یابد که مراقبت از زمین ادامه یابد و در طول روزهای بعدی این صرفه‌جویی ارزشمند یک‌ساعته به هدر نرود بدین‌ترتیب حتی کوچک‌ترین کارهای انجام‌گرفته در این زمینه، حتی تعویض لامپ‌های خانه با انواع کم‌مصرف می‌تواند گامی بزرگ در راستای بزرگداشت ساعت زمین در تمامی ساعات روز محسوب شود.

کد خبر 483325

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بهار IR ۱۶:۱۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۷
    0 0
    مثل همیشه هالیّ