به گزارش ایمنا به نقل از مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات آموزش و فرهنگ این مرکز در گزارشی با عنوان «شیوههای درآمدزایی باشگاههای حرفهای ورزش ایران (با تأکید بر رشته فوتبال)» آورده است: باشگاه مهمترین، مؤثرترین و بنیادیترین نهاد ورزش کشور است. زیرا ورزشکار و مربی به عنوان مهمترین و کلیدیترین عناصر ورزش در درون باشگاه تربیت شده و به بالندگی میرسند. بنابراین برای سامان دهی ورزشکاران در دو بُعد سلامت محور و رقابت محور ورزش که جنبه سلامت محور، عمومیتر و آماتور گونه میباشد و جنبه رقابت محور بیشتر جنبه حرفهای گری دارد، ایجاد و راه اندازی باشگاههای عمومی و باشگاههای حرفهای و نظام مند کردن آنها بسیار حائز اهمیت است.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس میافزاید قریب به دو دهه است که ورزش ایران در برخی از رشتهها به سمت حرفهای شدن پیش رفته، ولی با توجه به مشاهدات و بررسیها به نظر میرسد تا حرفهای شدن واقعی و ساختارمند فاصله زیادی دارد، چرا که طبق تبصره «۲» ماده (۹۴) قانون برنامه ششم توسعه، پرداخت هرگونه وجهی از محل بودجه کل کشور به هر شکل و به هر نحو به ورزش حرفهای ممنوع است و در حکم تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولتی است. این حکم از زمان تصویب در برنامه پنجم توسعه اجرایی گردیده و با توجه به تصویب مجدد آن در برنامه ششم باز هم ملاک عمل در کمک به ورزش حرفهای است. بر اساس این حکم، وزارت ورزش و جوانان هیچ گونه کمکی از محل بودجه عمومی کل کشور به ورزش انجام نداده است. این در حالی است که غالب باشگاههای فعال در ورزش کشور به نحوی زیرمجموعه دولت، شرکتهای دولتی و شبه دولتی قلمداد میشوند و قطعاً از کمک مالی دولت بی بهره نیستند. بنابراین راهکار اصلی برای برون رفت از وضعیت کنونی، واگذاری باشگاههاست که با مهیا نمودن بسترها و زیرساختهای واگذاری که همان شیوههای درآمدزایی باشگاههاست، محقق خواهد شد.
بر اساس این گزارش شیوههای درآمدزایی باشگاههای حرفهای ورزش ایران با تأکید بر رشته فوتبال شامل مواردی چون برند و فعالیتهای تجاری، حامیان مالی، حق پخش تلویزیونی، تبلیغات، درآمد روز مسابقه، هواداران، کمکهای دولت، کمکهای اشخاص حقیقی و حقوقی و کمکهای فدراسیونها و سازمانهای بینالمللی ازجمله فیفا، AFC و… هستند. همچنین به عنوان سایر منابع درآمدزایی، صعود تیمهای فوتبال باشگاههای ایران به لیگ قهرمانان فوتبال آسیا نیز یکی دیگر از منابع مهم درآمدزایی باشگاهها میتواند باشد که صعود به مراحل بالاتر، عایدی بیشتری برای باشگاه خواهد داشت.
گزارش مرکز پژوهشهای مجلس تصریح میکند که فقدان نظام مدون ساختاری و سازوکاری برای تحقق این موارد مانع اصلی درآمدزایی و موجب عدم شفافیت در عوائد حاصله و منابع و مصارف مربوط و نارضایتی از وضع موجود شده است که لازم است از سوی وزارت ورزش و جوانان به عنوان متولی اصلی ورزش کشور تا حصول نتیجه مطلوب پیگیری شود.
نظر شما