هیئت رئیسه مجلس مستقل می‌شود؟

تشکیل فراکسیون مستقلین در مجلس یازدهم و افزایش انتقادات به عملکرد هیئت رئیسه فعلی، گمانه‌زنی‌ها برای حضور نمایندگان مستقل در جایگاه هیئت رئیسه را افزایش داده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، با پیروزی قاطع جریان اصولگرا در انتخابات مجلس یازدهم و کسب ۳۰ کرسی تهران در پالمان، این تصور را ایجاد کرد که مجلسی یک دست، هم‌فکر و یک‌دل ایجاد شود، اما پس از انتخاب هیئت رئیسه مجلس یازدهم و رشد قارچ گونه فراکسیون‌ها، اتفاقات دیگری را رقم خورد.

در حالی که بسیاری از تحلیلگران سیاسی، مجلس یازدهم را یک دست تلقی کرده و معتقد بودند که فراکسیون انقلاب اسلامی به ریاست محمد باقر قالیباف تنها فراکسیون سیاسی اکثریت مجلس یازدهم باشد، فراکسیون تازه تأسیس مستقلین با پیشنهاد ۴۸ نفر از نمایندگان مجلس تشکیل شد.

محمد باقری بنابی، رئیس فراکسیون مستقلین ولایی پس از تشکیل این فراکسیون، تعداد اعضای آن را حدود ۵۰ نفر ذکر کرد و پیش بینی کرد این عدد به بیش از ۱۰۰ نفر برسد.

تشکیل فراکسیونی سیاسی با مشارکت حدود ۱۰۰ نفر از نمایندگان مجلس، یک دست بودن آن را زیر سوال می‌برد؛ مضاف بر اینکه با گذشت نزدیک به ۵ ماه از تشکیل فراکسیون انقلاب اسلامی، شاهد آغاز اختلافات درون آن هستیم و خط کشی‌های سیاسی میان نمایندگان جبهه پایداری، حامیان احمدی نژاد و اصولگرایان سنتی مانند موتلفه با طیف قالیباف و جهادی‌ها روز به روز آشکارتر می‌شود؛ بر همین اساس بعید نیست از تعداد اعضا فراکسیون انقلاب اسلامی پس پایان سال اول مجلس یازدهم، کاسته شود.

امیرحسین قاضی‌زاده‌هاشمی، نایب رئیس اول مجلس این روزها علاقه زیادی به نشستن بر کرسی ریاست مجلس دارد؛ البته فراکسیون مستقلین و مسعود پزشکیان چون‌که می‌دانند رسیدن به کرسی ریاست بسیار سخت خواهد بود، چشم به نایب رئیسی دارند.

همچنین غلامرضا نوری‌قزلجه و برخی دیگر از اعضای این فراکسیون نیز نیم نگاهی به کرسی‌های دبیری مجلس هم دارند. کرسی‌هایی که علیرضا سلیمی، محسن پیرهادی، کریمی فیروزجایی و دهنوی بر آن تکیه کرده‌اند که با توجه به میزان آرای این افراد، برای فراکسیونی یکصد نفری، هدفی قابل دسترسی به شمار می‌رود. نوری‌قزلجه سخنگوی این فراکسیون، برنامه‌ریزی مستقلین برای این کرسی‌ها را نه تنها رد نکرد بلکه با بیان اینکه «شاید در آینده در هیئت رئیسه هم نیرو داشته باشیم» آن را تأیید کرد.

تا امروز شاهد طرح‌ها و یا لوایحی نبوده‌ایم که بر اساس آن جناح بندی‌های واقعی نمایندگان مجلس شورای اسلامی آشکار شود، اما به نظر می‌رسد پس از تشکیل فراکسیون مستقلین و افزایش انتقادات به عملکرد هیئت رئیسه و اختلافات درونی فراکسیون انقلاب اسلامی در جریان تصویب طرح‌ها و لوایح مجلس، صف‌بندی‌ها و خط‌کشی‌های طیف‌های ذکر شده صورت مشخص‌تری پیدا کند.

فراکسیون انقلابی مجلس، فاقد هویت مستقل است

محمد مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا دراین‌باره به خبرنگار ایمنا می‌گوید: نمایندگان عضو فراکسیون مستقلین حدود ۱۰ ماه برای تشکیل این فراکسیون تأخیر داشتند و اگر در طول عمر باقی مانده از مجلس یازدهم نیز بخواهند این تأخیر را ادامه دهند، راه به جایی نخواهند برد.

به گفته وی، فراکسیونی که اکنون در مجلس شورای اسلامی نام خود را انقلابی گذاشته، تفاوت زیادی با رفتار انقلابی دارد و حرکات افراطی را به حدی رسانده که برخی از نمایندگان اصولگرا عضو این جریان هم تصمیم بر جدا شدن از آن را دارند.

به گفته این فعال سیاسی اصولگرا، میزان تأثیرگذاری فراکسیون مستقلین در مجلس یازدهم و دست‌یابی آنها به کرسی‌های هیئت رئیسه به راهبرد سیاسی این فراکسیون بستگی دارد. فراکسیون انقلابی که اکنون اکثریت مجلس شورای اسلامی را در دست دارد، فاقد هویت مستقل بوده و از ترکیب نمایندگان پایداری و حامیان قالیباف تشکیل شده که اختلاف نظرهای فراوانی بین آنها وجود دارد.

به اعتقاد مهاجری، لزوماً نیازی نیست که فراکسیون قدرتمند مجلس شورای اسلامی در هیئت رئیسه حضور داشته باشد، بلکه ممکن است یک فراکسیون سیاسی علیرغم اینکه عضوی در هیئت رئیسه ندارد، نقش تأثیرگذاری در مجلس ایفا کند؛ همانگونه که در مجلس ششم، علیرغم اکثریت اصلاح طلبان، اصولگرا با حدود ۵۰ نماینده، نقش تأثیرگذاری در تصمیمات داشتند.

وی می‌گوید که مستقلین مجلس یازدهم باید توجه داشتند باشند که فراکسیون اکثریت مجلس یازدهم از تندروی برخی از نمایندگان لطمه خورده است و در صورتی که آنها نیز در رفتار خود تندروی داشته باشند، ضربه خواهند خورد.

این فعال سیاسی اصولگرا خاطرنشان می‌کند: فراکسیون مستقل مجلس یازدهم در صورتی که رفتار خردمندانه و اظهار نظرهای عاقلانه خود را حفظ کند، می‌تواند نمایندگان تندرو مجلس راهم جذب کنند.

۸۰ درصد نمایندگان عضو فراکسیون انقلاب هستند

امیرحسین بانکی، عضو فراکسیون انقلابی مجلس شورای اسلامی نیز به ایمنا می‌گوید: اکثریت نمایندگان مجلس یازدهم عضو فراکسیون انقلاب هستند و اعضا آن توانستند با اکثریت آرا به هیئت رئیسه مجلس یازدهم راه پیدا کنند.

به گفته وی، فراکسیونی سیاسی به جز فراکسیون انقلاب اسلامی نمی‌تواند نقش تأثیرگذاری را در مجلس ایفا کند؛ بر همین اساس بعید است که فراکسیون مستقلین بتواند نماینده‌ای را در هیئت رئیسه داشته باشد.

به گفته این عضو فراکسیون انقلاب مجلس شورای اسلامی، اکنون حدود ۸۰ درصد از نمایندگان مجلس شورای اسلامی عضو فراکسیون انقلاب اسلامی هستند و اگر این فراکسیون تا پایان دوره اول مجلس، راهبرد سیاسی خود را حفظ کند، بعید به نظر می‌رسد که فراکسیون مستقلین راه به جایی ببرد.

ذبیح الله اعظمی ساردویی، عضو فراکسیون مستقلین هم می‌گوید: فراکسیون مستقلین مجلس یازدهم با حضور ۴۸ نفر از نمایندگان اصلاح طلب و مستقل تشکیل شده و اولین نشست مجمع عمومی آن نیز در مهرماه سال جاری برگزار شد که حدود ۳۰ نفر از نمایندگان به عنوان عضو شورای مرکزی انتخاب شدند.

به گفته وی، جلسات فراکسیون مستقلین مجلس یازدهم یک شنبه هر هفته برگزار می‌شود و در حال حاضر تصمیمی مبنی بر حضور در هیئت رئیسه ندارد؛ البته برخی از اعضا این فراکسیون در انتخابات هیئت رئیسه مجلس شرکت کردند، اما رأی کافی را به دست نیاوردند.

این عضو فراکسیون مستقلین مجلس شورای اسلامی خاطرنشان می‌کند: اخیراً تعدادی از نمایندگان مجلس یازدهم به این فراکسیون پیوستند و بر همین اساس تعداد اعضا این فراکسیون به ۶۰ نفر رسیده و ممکن است اگر این فراکسیون برای انتخابات هیئت رئیسه سال دوم مجلس فعال شود، بر تعداد نمایندگان عضو افزوده شود.

کد خبر 480112

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.