به گزارش ایمنا، محمد حاتمی در نخستین همایش ملی مداخلات در بحران و سلامت روان که به صورت مجازی، توسط جمعیت هلال احمر با همکاری سازمان نظام روانشناسی و مشاوره برگزار شد، اظهار کرد: در دوران پسا کرونا با بحران سلامت روان مواجه خواهیم بود چراکه افراد سوگ فرو رفته خود را بروز میدهند و بروز آثار روانشناختی نظیر افسردگی، وسواس، اضطراب و حتی آسیبهای اجتماعی نظیر طلاق و اعتیاد را در آن دوران پیش بینی میکنیم.
وی ادامه داد: از این رو باید از اکنون پیشگیریهای لازم، برنامهریزیها و حتی آموزشهای لازم برای گروههای مرجع نظیر معلمان، والدین و… را انجام دهیم. ما باید خودمراقبتی و دگر مراقبتی را به مردم آموزش دهیم، چراکه در دوران پسا کرونا مردم از حالت دفاع روانی خارج میشوند و به بازبینی شرایط گذشته میپردازند و این در حالی است که عزیزان و کسب و کار و… خود را از دست دادهاند.
حاتمی اثرات روانشناختی قرنطینه بر روی کودکان و نوجوانان را از جمله دغدغههای اصلی این سازمان دانست و ادامه داد: سنین ۶ تا ۱۸ سال سنین تحول رشد است و این رشد در بستر فعالیت جمعی و نقش پذیری اجتماعی محقق میشود و در این قرنطینه این رشد حاصل نمیشود و در دوران پسا کرونا با کودک و نوجوانی شاهد خواهیم بود که نتوانسته رشد به هنجاری را طی کند. همچنین اغلب مراجعات ما در این دوران معطوف به کودکان و نوجوانان بوده است که دچار خستگی روانی شدهاند.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با اشاره به لزوم تحت پوشش بیمه قرار گرفتن خدمات روانشناسی و مشاوره به ویژه در شرایط بحران کرونا، تصریح کرد: امروزه اقشار کم درآمد از خدمات روانشناسی و مشاوره محرومند و درخواست سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور از رئیس جمهوری و مسئولین ستاد ملی کرونا این است که حداقل در شرایط فعلی پاندمی کووید ۱۹ اقشار کم درآمد بتوانند با بیمههای پایه، تأمین اجتماعی و… از خدمات روانشناسی و مشاوره استفاده کنند چراکه امروزه اکثریت مردم به دلیل درآمد پایین نمیتوانند از خدمات روانشناسی و مشاوره بهره ببرند.
وی همچنین این را هم گفت که در حال حاضر سلامت روان مردم در تمامی زمینهها نظیر اعتیاد و مشکلات روانشناختی مخاطرهآمیز است، از این رو باید از تمام ظرفیتهای لازم برای مقابله با این شرایط استفاده کنیم. همچنین تاکید کرد که در شرایط فعلی لازم است برای سلامت روان مردم برنامهریزی بیشتری انجام شود و صدا و سیما برنامههای آموزشی بیشتری در این زمینه داشته باشد.
حاتمی با انتقاد از صدا و سیمای ملی به جهت استفاده از چهرههایی خاص برای مقابله با بحران کرونا، افزود: استفاده از چهرههایی خاص برای مقابله با بحران کرونا در صدا و سیما نقصی بزرگ است چراکه باید از تمامی ظرفیتهای روانشناسی، جامعه شناسی و غیره برای مقابله با این بحران استفاده کنیم.
وی تصریح کرد: با شروع بحران کرونا در ایران، در میان مردم اضطراب و نگرانی شدید و ترس غیر طبیعی دیده میشد که بر روی روان و جسم آنها اثرات منفی برجای گذاشته بود. از سوی دیگر واکنش افرادی که دارای بیماری زمینهای روانشناختی نیز بودند شدیدتر و نگرانی آنها نسبت به بیماری بیشتر بود به طوری که بعضاً نشانههایی در حد خودکشی نیز در برخی افراد دیده میشد.
حاتمی گفت: از سوی دیگر در اوایل شیوع کووید ۱۹ در ایران شایعات مربوط به بیماری و اطلاعات پیرامون آن نیز زیاد بود و همین امر منجر به ایجاد ترس غیر منطقی و التهاب و در نهایت واکنش هیجانی در بین مردم شده بود. از طرفی با لزوم وجود ترس منطقی برای رعایت پروتکلهای بهداشتی مواجه بودیم و از طرف دیگر باید وضعیت را به آرامسازی روانی سوق میدادیم. در این شرایط از طریق سامانه ۴۰۳۰ و سایر امکانات موجود در کشور توانستیم سطح کشور را به آرامسازی و در عین حال رعایت پروتکلها سوق دهیم اما به تدریج با عادی انگاری رعایت پروتکلها از سوی مردم منجر به ایجاد موج دوم و سوم کرونا شد.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور ادامه داد: در شرایط فعلی تمامی افرادی که دچار بیماری شدند و یا در خانواده خود عزیزی را از دست دادند از نظر روانی با مشکلاتی مواجه شدهاند. در پیش از پاندمی کووید ۱۹ با امکان برگزاری مراسم عزاداری و همدلی مردم با خانوادهها شرایط درک از دست دادن عزیزان راحتتر بود اما اکنون این سوگ را باید در خود حفظ کنیم و مردم با سوگ در خود فرو رفتهای مواجهاند.
به گفته حاتمی در حال حاضر شرایط روان مردم مخاطرهآمیز است و اثرات دراز مدت آن در دوران پسا کرونا خود را بروز خواهد داد به طوری که مردم دچار افسردگی روانی و مشکلات روانی پسا کرونا خواهند شد، از این رو از جمله اقدامات سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تولید بستههای آموزشی در راستای تغییر سبک زندگی جدید مردم است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره همچنین با اشاره به اهمیت "اعتماد سازی ملی" در شرایط فعلی گفت: مردم به علت عدم ارائه پیامهای یکدست در سطح کشور مجبور به مراجعه به رسانههای بیگانه و فضای مجازی هستند، ما باید از طریق اقناع سازی، اعتماد سازی و هماهنگی در ارائه اطلاعات اعتماد ملی را ایجاد و سلامت روان را از حاشیه به متن منتقل کنیم.
وی افزود: در حال حاضر مردم همچنان ابهام دارند، شایعات زیاد است و همچنان نیازمند صحبت کردن و گفتگو و مشاورهاند. مردم همچنان التهاب دارند و باید به سوالات آنها پاسخ داده شود. باید اطلس روانشناختی شهرها را آماده کنیم و آمار دقیقی را در اختیار مسئولان قرار دهیم. مداخلات روانشناختی باید نهادینه شود و زیر ساختهای لازم فراهم شود، در این زمینه سازمان نظام روانشناختی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن سرمایههای اجتماعی خود به سایر نهادهای اجرایی کشور است.
منبع: ایسنا
نظر شما