به گزارش ایمنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی اصفهان، حسین سالار آملی، قائم مقام وزیر علوم در امور بینالملل و رئیس مرکز همکاریهای علمی بینالمللی وزارت علوم با ابلاغ حکمی، دانشگاه صنعتی اصفهان را به عنوان مرجع ملی همکاری ایران با پروژه بینالمللی سزامی (SESAME) معرفی کرد.
سزامی (SESAME)کوتاه شده عبارت Synchrotron light for Experimental Science and Application in the MiddleEast است که میتوان آن را تابش "سینکروترون" برای تحقیقات علوم کاربردی و به کارگیری آن در خاورمیانه عنوان کرد.
رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان و رئیس کارگروه ملی سزامی با اشاره به سوابق ارزشمند این دانشگاه به عنوان مرجع ملی همکاریهای علمی بین المللی با ابر پروژه جهانی سرن (CERN) گفت: مرکز بینالمللی تابش سینکروترون برای علوم تجربی و کاربردها در خاورمیانه (سزامی-SESAME) با مدل مشابهی از آزمایش سرن در اروپا، در سال ۲۰۰۲ و تحت نظر یونسکو آغاز به کارکرد و از سال ۲۰۰۳ به بعد به عنوان یک مؤسسه مستقل بین المللی به کار خود ادامه داد.
سید مهدی ابطحی افزود: تابش "سینکروترون" یک امکان علمی و فنی ارزشمند برای مطالعه ساختمان مولکولی و تغییرات شکل و ترکیبات سلولی در هنگام واکنشهای شیمیایی است که در زمینههای مختلف در تحقیقات علوم بنیادی، فناوری نانو، زیستفناوری، باستانشناسی، علم ساختار شناسی، مهندسی مواد، محیط زیست، تهیه داروهای نوین، پزشکی و… مورد بهره برداری قرار میگیرد.
وی ادامه داد: پروژه سزامی (SESAME)، اولین مرکز تحقیقاتی مهم با سرمایهگذاری علمی و فنی مشترک بینالمللی برای تأسیس و استفاده از یک دستگاه سینکروترون در خاورمیانه است که با همکاری چندین کشور اروپایی، آمریکایی و آسیایی و با هدف توسعه فناوری ساخت شتابگر سینکروترون و کاربردهای آن در این منطقه بنا شده است.
رئیس کارگروه ملی سزامی با بیان اینکه ایران از اعضای مؤسس این پروژه در سال ۱۹۹۹ و از مهمترین کشورهای نامزد مکان نصب آن بود، تصریح کرد: این پروژه در نهایت درکشور اردن نصب گردید و جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۷ با تصویب مجلس شورای اسلامی رسماً به این پروژه بینالمللی ملحق شد.
ابطحی افزود: این دانشگاه به عنوان مسئول تشکیل کارگروه ملی همکاری با سزامی، پیگیر تجمیع توانمندیهای ملی در این حوزه خواهد بود و بدین منظور بهره گیری از ظرفیتها و توانمندیهای کلیه محققان و فناوران و مراکز علمی و تحقیقاتی کشور در این عرصه مهم بین المللی در اعتلای علمی و فناوری کشور مؤثر است.
رئیس دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اهمیت ویژه این پروژه جهانی برای ارتقاء تحقیقات بنیادین در حوزههای مختلف علمی و فناوری کشور، ابراز امیدواری کرد: در صورت پیشرفت این پروژه مشترک بین المللی، در آینده این مجموعه میتواند به عنوان اولین مرکز تولیدکننده نور سینکروترون برای تحقیقات و آزمایشها در خاورمیانه به مرکز پایه علوم و صنعت شتاب دهنده تبدیل شود.
پیش از این و در خردادماه سال جاری، محمود تبریزچی، استاد برجسته دانشکده شیمی دانشگاه صنعتی اصفهان که دهها افتخار ملی و بین المللی در خصوص پژوهشهای بنیادین در علوم پایه را درکارنامه دارد، پس از پنج سال حضور مؤثر در کمیته مشورتی و علمی سزامی، مجدداً به عنوان نماینده ایران در این کمیته انتخاب شد.
پس از مرجعیت ملی همکاری ایران با پروژه جهانی سرن (CERN) و تأسیس میز تبادلات علمی کشور سوئیس با ایران در دانشگاه صنعتی اصفهان، مرجعیت ملی همکاری ایران با پروژه بینالمللی سزامی (SESAME)، سومین مأموریت ملی بین المللی واگذار شده به این دانشگاه از سوی وزارت علوم به شمار میرود.
نظر شما