یک چهارم گونه‌های زنبور نایاب شده‌اند

درحالی که تعداد گونه‌های حیوانی در چند دهه گذشته افزایش یافته گزاراش‌ها نشان دهنده‌ کاهش ۲۵ درصدی گونه‌های زنبورها از سال ۱۹۹۰ تاکنون است

به گزارش ایمنا، محققان آرژانتینی از داده‌های مرکز تسهیلات اطلاعات تنوع زیستی جهانی(Global Biodiversity Information Facility) برای مطالعه ۲۰ هزار گونه زنبور وحشی استفاده کردند. آن‌ها دریافتند میزان کاهش تعداد گونه‌های مختلف زنبور یکسان نیست و حتی تعداد بعضی گونه‌های نادر زنبور از گونه‌های معمول زنبور بیشتر است. اگرچه این گزارش‌ها نشان دهنده احتمال انقراض زنبورها نیست، اما باعث ایجاد نگرانی برای بسیاری از گونه‌های زنبور وحشی می‌شود.

طبق یافته‌هایی که ۲۲ ژانویه در مجله "وان ارث"(One Earth) منتشر شده است محققان آرژانتینی دریافتند که از سال ۱۹۹۰ تاکنون به رغم افزایش داده‌های موجود، بالغ بر ۲۵ درصد گونه‌های زنبور دیگر در داده‌ها گزارش نمی‌شوند. گرچه این بدان معنا نیست که همه این گونه‌ها منقرض شده‌اند، اما ممکن است نشان‌دهنده این موضوع باشد که این گونه‌ها آنقدر نادر شده‌اند که کسی قادر به مشاهده آن‌ها در طبیعت نیست.

ادواردو زاتارا (Eduardo Zattara)، زیست‌شناس و نویسنده اصلی مقاله می‌گوید: "با دانشوری شهروندی و توانایی به اشتراک‌گذاری داده‌ها، سوابق موجود به طور تصاعدی افزایش می‌یابد، اما تعداد گونه‌های گزارش شده در این گزارشات در حال کاهش است. این موضوع هنوز تبدیل به یک فاجعه نشده، اما می‌توان گفت تعداد زنبورهای وحشی در حال رشد نیست.

در حالی که مطالعات زیادی در مورد کاهش جمعیت زنبورها وجود دارد، اما این مطالعات معمولاً بر روی مناطق خاصی متمرکز است. محققان می‌خواهند این موضوع را به صورت کلی‌تر و جهانی بررسی کنند.

زاتارا می‌گوید: فهمیدن آن‌که هرگونه کجا زندگی می‌کند و در چه شرایطی قرار دارد به وسیله داده‌ها کاری پیچیده است. ما می‌خواهیم به جواب پرسشی ساده‌تر برسیم و آن این است که در یک بازه خاص زمانی چه گونه‌هایی از زنبور در سراسر جهان مشاهده شده است؟

محققان برای پاسخ به این سوال داده‌های مرکز تسهیلات اطلاعات تنوع زیستی جهانی را که شامل داده‌های شهروندان، دانشگاه‌ها و موزه‌ها در بازه زمانی سه قرن است، بررسی کردند تا ۲۰ هزار گونه زنبور را مورد مطالعه قرار دهند. آن‌ها متوجه شدند یک چهارم گونه‌ها در داده‌های اخیر وجود ندارند. علاوه بر آن کاهش تنوع گونه‌های مختلف یکسان نیست. به طور مثال گونه‌های یک خانواده‌ی معمول از زنبورها ۱۷ درصد کاهش داشته در حالی که گونه‌های نادر تا ۴۱ درصد کاهش داشتند.

زاتارا می‌گوید: باید به این موضوع توجه کنیم که زنبورها فقط زنبورهای عسل نیستند که بیشتر مورد پرورش بوده و جامعه ما بر روی زنبورهای وحشی نیز اثر می‌گذارد. زنبورهایی که بر روی اکوسیستمی که به آن نیاز داریم تاثیر گذارند.

در حالی که این تحقیقات نگاهی دقیق به تنوع گونه‌ای زنبورهای سراسر جهان می‌اندازد، نتایج بسیار کلی‌تر از آن است که در مورد وضعیت گونه‌های خاص نظر دهیم.

زاتارا می‌گوید: موضوع دقیق بودن این ارقام نیست بلکه روندی است که به طور جهانی طی می‌شود و همچنین با اشتراک گذاری بیشتر داده‌ها می‌توان به نتایجی دقیق‌تر رسید.

با این حال محققان می‌گویند این میزان از دقت ممکن است زمانی به دست بیاید که برای جلوگیری از کاهش زنبورها دیر شده باشد و یا بدتر از آن ممکن است همین حالا دیر باشد.

زاتارا می‌گوید: اتفاقی برای زنبورها افتاده است و ما باید برای آن کاری بکنیم. ما نمی‌توانیم تا رسیدن به نتایج دقیق صبر کنیم، زیرا در علم این اتفاق به ندرت می‌افتد. گام بعدی تحریک سیاستگذاران است تا کاری برای این مشکل بکنند. ما هنوز وقت داریم، اما زنبورها منتظر ما نمی‌مانند.

منبع: ایسنا

کد خبر 470476

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.