به گزارش خبرنگار ایمنا، فریده روشن در آئین اختتامیه جشنواره «خش خش» که با هدف تصویرسازی و ساخت کاردستی با برگهای پاییزی برگزار شده بود، اظهار کرد: کودکان بدسرپرست یا بی سرپرست که عمدتاً کودک کار هستند، در جامعه از تأمین امکانات رشد و پرورش توسط خانوادههایشان محروم بوده و عمدتاً از تحصیل و بهداشت بینصیب هستند و علاوه بر این در معرض استثمار و بسیاری از آسیبهای اجتماعی قرار دارند.
وی با بیان اینکه با وخیمتر شدن شرایط اقتصادی شاهد رشد کودکان کار بودیم، افزود: این کودکان از حقوق فردی و اجتماعی برای رشد و توسعه خود برخوردارند و بر جامعه است که زمینه رشد همه جانبه آنان را فراهم کند.
رئیس کمیسیون فرهنگی و ورزشی شورای شهر اصفهان با بیان اینکه توانمندسازی کودکان کار از جمله اقدامات اجتماعی سودمند جهت مقابله با بسیاری از آسیبهای اجتماعی است، تصریح کرد: آموزش این کودکان برای محافظت از خود در برابر آسیبهای اجتماعی شاید اولین گام در مسیر رشد انها باشد.
وی ادامه داد: در شهر اصفهان سازمانهای مردم نهاد مختلفی در حوزه کودکان کار مشغول فعالیت هستند و مدیریت شهری اصفهان نیز در زمینه حمایت از این سازمانهای مردم نهاد اقدامات متعددی انجام داده است.
شهر خلاق و دوستدار کودک باید به دنبال محو کودک کار باشند
روشن تاکید کرد: اصفهان که به عنوان شهر خلاق و شهر دوستدار کوک باید با پیوند خلاقیت و استفاده از ظرفیتهای موجود به دنبال رشد کودکان و محو پدیده کودک کار باشد.
وی اضافه کرد: رویکرد مدیریت شهری برای ایجاد امکانات رفاه عمومی در مناطق کمتر برخوردار بوده و امیدوارم که با همکاری دستگاههای مختلف بتوانیم هر چه سریعتر مشکلات و مسائل مناطق حاشیه را سامان ببخشیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی و ورزشی شورای شهر اصفهان افزود: با غفلت از مناطق محروم نمیتوانیم شهر دوستدار کودک داشته باشیم و نشان شهر دوستدار کودک را دریافت کنیم؛ نمیتوانیم کودک کار داشته باشیم و بگوییم شهرمان، شهر دوستدار کودک است بنابراین یکی از مسائلی که باید به آن توجه کنیم توانمند کردن این دسته از کودکان است.
وی ادامه داد: سازمانهای مردم نهاد به عنوان بازوی کمکی بخشهای دولتی در این زمینه هستند و با حمایت آنها در مناطق محروم و حاشیه نشین میتوان معضلات اجتماعی را کاهش داد.
نشان شهر دوستدار کودک نیمه بهمنماه به اصفهان میرسد
روشن با اشاره به تلاش مدیریت شهری بر ایجاد زیرساختهای فرهنگی، اجتماعی و تفریحی در مناطق حاشیهای، خاطرنشان کرد: در منطقه ۱۴ شاهد ساخت دو ورزشگاه رستم و سهراب و ساخت سالن مادر و کودک برای ورزش و تفریح مادر و کودک هستیم؛ اینها وظایف مدیریت شهری است در کنار آن حضور فعال نیروی انتظامی و سایر دستگاهها لازم است تا بتوانیم نظم و آرامش لازم برای کودکان فراهم کنیم.
وی تصریح کرد: برای اینکه شهر دوستدار کودک داشته باشیم باید اداره آموزش و پرورش هم با ما همسو باشد؛ در همین راستا در حال تشکیل شورای مشورتی دانش آموزان در شهر دوستدار کودک هستیم تا بدینوسیله اداره آموزش و پرورش و دیگر دستگاهها را در این جریان همراه کنیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی و ورزشی شورای شهر اصفهان اصفهان با بیان اینکه در نیمه اول بهمنماه نشان شهر دوستدار کودک را از طرف یونیسف دریافت خواهد کرد، اضافه کرد: با توجه به اینکه در حال دریافت نشان شهر دوستدار کودک هستیم باید در این راستا به زیرساختها و رویدادها توجه ویژه داشته باشیم.
وی تاکید کرد: باید حقوق کودکان در این شهر محترم شمرده و امنیت برای آنان فراهم شود؛ کودکان باید در برنامههایی که در شهر برایشان اجرا میشود، نظر دهند، در امنیت و آسایش باشند و از خلاقیت آنها بهره برده شود.
لزوم بهکارگیری خلاقیت در بهرهبرداری از منابع
روشن افزود: با وجود برخورداری از منابع سرشار و ظرفیتهای زیادی که کشور از آن برخوردار است، مشکلات عدیدهای در بهرهمندی از این منابع و ظرفیتها وجود دارد که بهره نبردن از خلاقیت و تفکر صحیح و مناسب یکی از دلایل این موضوع است.
وی ادامه داد: تمام این موراد ریشه در تربیت افراد و آموزش آنان دارد و این موضوع از کودکی آغاز میشود بنابراین بسیاری از این مشکلات ناشی از پرورش نیافتن خلاقیت و توانمندیهای نسلهای گذشته در سطح مطلوب است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و ورزشی شورای شهر اصفهان ادامه داد: اگر کودکان ما برای آینده تربیت نشوند قطعاً در دنیایی که با سرعت در حال پیشرفت و ترقی است از هم نسلهای خود در دیگر جوامع عقب خواهند ماند و این موضوع زمینه ظهور انواع مشکلات و سرخوردگیها در همه ابعاد جامعه خواهد شد.
وی با اشاره به اهمیت دوران قبل از ورود به مدرسه و نقش نهاد خانواده در پرورش افراد در این سن، گفت: خانواده در بدو امر از یک زن و یک مرد تشکیل میشود و میزان رشد یافتگی هر یک از زوجین و کیفیت تعامل این دو، تعیین کننده کیفیت آن خانواده به عنوان بستری برای پرورش و رشد کودکان است.
لزوم آگاهی والدین از روشهای تربیتی مناسب
روشن تصریح کرد: خانوادهای که صمیمیت و همدلی در آن گرما میبخشد، کودکان آرامش و ثبات روحی و روانی بهتری دارند و انرژی آنها به جای اینکه صرف نگرانیها و دغدغههای درون خانواده شود برای انجام فعالیتهای مفیدتر ذخیره میشود.
وی ادامه داد: پدران و مادران بسیاری وجود دارند که با نیت خیر ولی با به کارگیری روشهای غلط باعث بروز آسیبهای جدی در فرزند خود شدهاند و فرزندان با وجود داشتن پدران و مادرانی معتقد و پرهیزگار، مرتکب اعمال و رفتاری دقیقاً نقطه مقابل والدین خود میشوند؛ سختگیریهای بیجا و نسنجیده در کودکی یکی از عوامل مؤثر در این موضوع است.
رئیس کمیسیون فرهنگی و ورزشی شورای شهر اصفهان اظهار کرد: در جوامعی که آزادی بیشتری برای افراد وجود دارد خلاقیت آنها بیشتر رشد میکند لذا پدر و مادر باید با آگاهی از روشهای تربیت، بتوانند به گونهای رفتار کنند که فرزندان، خود را در محدودیتها احساس نکنند و برای اجتناب از نبایدها انگیزه درونی داشته باشند.
وی افزود: کتاب، شعر، داستان، بازی، فیلم و حتی بازیهای رایانهای و بازدید از نمایشگاهها، موزهها و مکانهای دیدنی ابزار هستند که میتوانند در جهت رشد خلاقیتهای کودک به کار گرفته شوند و والدین باید از این ابزار برای شکوفایی استعداد فرزندان خود بهره گیرند.
نظر شما