به گزارش ایمنا مجمع عمومی سازمان ملل با قطعنامه ۶۸/۲۳۹، ۳۱ اکتبر را به عنوان روز جهانی شهرها تعیین کرده است. پیش بینی میشود این روز علاقه جامعه جهانی را به شهرنشینی جهانی بسیار تقویت کند، همکاری بین کشورها را برای دستیابی به فرصتها و پرداختن به چالشهای شهرنشینی پیش ببرد و به توسعه پایدار شهری در سراسر جهان کمک کند.
تاریخ روز جهانی شهرها
در تقویم جهانی هر سال روز ۳۱ اکتبر ماه روز جهانی شهرها نامیده میشود، ۳۱ اکتبر ۲۰۲۰ با ۱۰ آبان ۱۳۹۹ برابر است.
تاریخچه روز جهانی شهرها
روز جهانی شهرها از سال ۲۰۱۳ در تقویم سازمان ملل جای گرفت و هدف این است رویدادهایی در این روز برگزار شود که اهمیت جایگاه شهرها را به دولتها و تصمیم گیران یادآوری کند. ایران نیز به این به این حرکت پیوست و برای روز جهانی شهرها نشستها و مراسمهایی را برگزار میکند.
در اکتبر ۲۰۱۶، کنفرانس HABITAT III چارچوب جدیدی را تصویب کرد که با بازاندیشی در مورد نحوه برنامهریزی، مدیریت و سکونت شهرها، جهان را در مسیر توسعه پایدار شهری قرار خواهد داد. دستور کار جدید شهری سرعت چگونگی مقابله با چالشهای شهرنشینی را در دو دهه آینده تعیین میکند و به عنوان تمدید برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ مورد توافق ۱۹۳ کشور عضو سازمان ملل قرار گرفته است. این روز فرصتی برای دولتها، سازمان ملل به ویژه برنامه اسکان بشر ملل متحد، سازمانهای بینالمللی مرتبط، جامعه مدنی و سایر ذینفعان و فعالان شهری جهت اهتمام به توسعه پایدار شهری در سرتاسر جهان است.
شعار روز جهانی شهرها ۲۰۲۰
روز ۳۱ اکتبر هر سال به عنوان روز جهانی شهرها گرامی داشته میشود. امسال و در اوج همهگیری ویروس کرونا در جهان، موضوع روز جهانی شهرها «ارزش قائل شدن برای جوامع و شهرها» تعیین شده است. به همین مناسبت در مطلبی که در پایگاه اطلاع رسانی سازمان ملل متحد منتشر شده، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد به چالشهایی اشاره کرده است که کووید -۱۹ در شهرها به بار آورده و اهمیت جوامع به شدت در هم تنیده امروز را یادآور شده است. گوترش گفت: «شهرها فشار پاندمی را متحمل شدهاند.»
وی ادامه داد: «در شرایطی که پاندمی اغلب سلامت عمومی و خدمات پشتیبانی را درگیر خود کرده است، جوامع برای محفوظ نگه داشتن اهالی محل خود و تداوم عملکرد آنها برنامهریزی کردهاند و با دولتهای محلی و ملی در راستای حمایت از واکنش رسمی مشارکت دارند.» سازمان ملل متحد در این مطلب افزوده است: در چنین شرایطی همسایگان برای افراد بیمار و سالخوردگان خرید و آشپزی میکنند و شهروندان، کارکنان بخش سلامت و داوطلبان محلی و گروههای جان برکفی که از افراد آسیب پذیر سراسر جهان حمایت میکنند را تشویق میکنند. این جوامع همچنین دست در دست هم دادهاند شبکههای کمک به خودشان را تشکیل دادهاند، اپلیکیشنهایی را راه اندازی کردهاند تا به وسیله آنها افرادی که کمک ارائه میکنند به افراد نیازمند کمک رسانی کنند. گوترش در این رابطه افزود: «جوامع، مبتکر، پویا و بازدارنده شده شدهاند»
بر این اساس، دبیر کل سازمان ملل با اشاره به اینکه پیش بینیها نشان میدهد تا سال ۲۰۵۰ حدود ۶۸ درصد جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی خواهند کرد، اما این نسبت در حال حاضر ۵۵ درصد است، افزود که اهمیت جوامع برای جهان به سرعت در حال شهری شدن رو به افزایش است. این موضوع برای پاسخگویی مؤثر به پاندمی و آماده شدن برای شیوع بیماریهای مسری آینده از اهمیت بسزایی برخوردار است. وی گفت: «بیایید به این شناسایی ارزش آنها احترام بگذاریم و جوامع را در قلب شهرهای آینده قرار دهیم.»
- بیشتر بخوانید: قدردانی از جوامع و شهرها
کرونا و شهرها
شیوع و همهگیری کرونا شکل و فرم زندگی شهری را در سراسر جهان تغییر داده است. جوامع محلی نقشی اساسی در کمک به حفظ امنیت مردم و حفظ برخی از فعالیتهای اقتصادی داشتهاند. ارزش در جامعههای کوچک شامل داوطلبان محلی و سازماندهی افراد در محلههای خود و همچنین جنبشهای اجتماعی شده است که فقر، تبعیض سیستماتیک و نژادپرستی را به چالش میکشد، به ویژه در سکونتگاههای غیر رسمی و محلات فقیرنشین، جوامع محلی سهم قابل توجهی در اینباره دارند.
طبق آخرین گزارش UN-Habitat ، شهرهای جهانی مزیتهایی را در شهرها تقویت میکنند همه ذینفعان شهر، از جمله جوامع محلی را برای پرورش شهرهای پایدار درگیر میکند. سیاست گذاران و مدیران شهری باید برای ایجاد شهرهای آینده، جوامع مختلف را به طور سیستماتیک و استراتژیک در برنامهریزی، اجرا و نظارت شهری مشارکت دهند. پس از این و حتی پس از کرونا، جوامع محلی باید نقش گستردهای در تشکیلات شهری داشته باشند.
نظر شما