روز بزرگداشت حافظ شیرازی + زندگی نامه، همسر و اشعار

غزلیات حافظ شیرازی بسیار دلنشین و مشهور است. امروزه در خانه هر ایرانی یک دیوان حافظ وجود دارد که ایرانیان در لحظات خاص به آن رجوع کرده و فال حافظ می گیرند. بیستم مهرماه به عنوان روز نکوداشت حافظ شیرازی نامگذاری شده است.

به گزارش ایمنا، هرساله در تاریخ ۲۰ مهرماه مراسم بزرگداشت این شاعر بزرگ ایرانی در محل آرامگاه وی در شیراز با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می‌شود.

زندگی نامه حافظ

خواجه شمس‌الدین محمد شیرازی متخلص به حافظ در سال ۷۲۶ هجری قمری در شیراز متولد شد. او در زمان کودکی علوم و فنون را نزد استادان آن دوره فراگرفت و حافظ قرآن است. حافظ که ملقب به لسان‌الغیب، لسان العرفا و ناظم الاولیاء شاعر قرن هشتم ایران است. حافظ گرایش بسیاری به شیوه سخن پردازی خواجوی کرمانی دارد. این شاعر بزرگ در دوران پادشاهی شاه شیخ ابواسحاق به دربار راه یافت و در شغل دیوانی مشغول به کار شد و امرار معاش خود را از این طریق تأمین می‌کرد.

خانواده حافظ

پدر حافظ، بهاالدین محمد در ایام کودکی شمس‌الدین از دنیا رفت. مادرش اهل کازرون است و پس از فوت پدر زندگی سختی را سپری کردند. خانه پدری حافظ در محله شیادان شیراز قرار داشت. او در یکی از اشعارش از عادل یا خلیل عادل با عنوان یکی از برادرانش نام می‌برد که در ۵۹ سالگی از دنیا رفته است.

همسر و فرزند حافظ

حافظ در دوران جوانی در حالی که در نانوایی اشتغال داشت برای اولین بار با شاخه نبات آشنا شد. شاخه نبات دختر ۱۴ ساله و زیبایی بود که در سال ۷۴۴ – ۷۴۵ با حافظ هجری قمری ازدواج کرد. گفته شده حافظ برای رسیدن به وصال یار به مدت ۴۰ شبانه روز در آرامگاه بابا کوی شب زنده داری کرد. در مورد نام همسر حافظ نقل‌های بسیاری وجود دارد. عده‌ای معتقدند ممکن است حافظ شیرین زبانی معشوقش را به شاخه نبات تشبیه کرده باشد و عده‌ای دیگر بر این باور هستند که نام او نسرین بوده است. حاصل ازدواج آنها فرزندی پسر بود که در دوران جوانی از دنیا رفت. حافظ به دلیل علاقه زیادی که به همسرش داشت پس از مرگ او هرگز ازدواج نکرد.

آثار حافظ

دیوان حافظ شامل ۵۰۰ غزل، ۴۲ رباعی و چندین قصیده می‌باشد که در طول ۵۰ سال سروده است. غزلیات حافظ زبانزد عام و خاص است و او را چیره دست‌ترین غزل سرای زبان فارسی می‌دانند. از مهم‌ترین خصوصیت‌های اشعار حافظ قدرت تأویل پذیری اوست به طوری که هرکس با توجه به شرایط روحی و حال و هوایی که دارد برداشت خاصی از شعر دارد. انگار که حافظ آن شعر را برای همان لحظه سروده است.

مذهب حافظ

هرچند اهالی فارس در آن زمان سنی مذهب بوده‌اند اما در خصوص مذهب حافظ اختلاف نظر وجود دارد. برخی می‌گویند او سنی مذهب است و عده‌ای دیگر معتقدند حافظ شیعه می‌باشد.

فال حافظ

فال حافظ یکی از پرطرفدارترین فال‌ها در میان ایرانیان است. ایرانیان در روزهای ملی خود مانند لحظه تحویل سال و شب یلدا حافظ خوانی می‌کنند و فال می‌گیرند.

درگذشت حافظ

حافظ شیرازی در سال ۷۹۲ هجری قمری درگذشت. البته بر سر سال فوت او اختلاف نظرهای بسیاری وجود دارد و برخی معتقدند او در سال ۷۹۱ از دنیا رفته است.

آرامگاه حافظ

آرامگاه حافظ در شیراز قرار دارد. حافظیه به فرمان رضاشاه با طرحی زیبا از آندره گدار بازسازی شد. این مکان در جنوب دروازه قرآن در حاشیه شمالی شیراز قرار دارد.

روز نکوداشت حافظ

بیستمین روز از ماه مهر در تقویم ملی ایران روز حافظ نامیده شده است. در روز بزرگداشت حافظ از نقاط مختلف جهان مهمانان خارجی در این مراسم حضور پیدا می‌کنند و از روزهای قبل برنامه‌های متنوعی برای این روز تدارک دیده می‌شود.

ببینید: روز بزرگداشت حافظ

اشعار حافظ

اگر آن ترک شیرازی به دست آرد دل ما را
به خال هندویش بخشم سمرقند و بخارا را

بده ساقی می باقی که در جنّت نخواهی یافت
کنار آب رکن آباد و گلگشت مصلّا را

فغان کاین لولیان شوخ شیرین کار شهرآشوب
چنان بردند صبر از دل که ترکان خوان یغما را

ز عشق ناتمام ما جمال یار مستغنی ست
به آب و رنگ و خال و خط چه حاجت روی زیبا را

من از آن حسن روزافزون که یوسف داشت دانستم
که عشق از پرده عصمت برون آرد زلیخا را

بدم گفتیّ و خرسندم، عفاک الله نکو گفتی
جواب تلخ می‌زیبد لب لعل شکرخا را

نصیحت گوش کن جانا که از جان دوست‌تر دارند
جوانان سعادتمند پند پیر دانا را


ای نسیم سحر آرامگه یار کجاست
منزل آن مه عاشق کش عیار کجاست

شب تار است و ره وادی ایمن در پیش
آتش طور کجا موعد دیدار کجاست

هر که آمد به جهان نقش خرابی دارد
در خرابات بگویید که هشیار کجاست

آن کس است اهل بشارت که اشارت داند
نکته‌ها هست بسی محرم اسرار کجاست

هر سر موی مرا با تو هزاران کار است
ما کجاییم و ملامت گر بی‌کار کجاست

بازپرسید ز گیسوی شکن در شکنش
کاین دل غمزده سرگشته گرفتار کجاست

عقل دیوانه شد آن سلسله مشکین کو
دل ز ما گوشه گرفت ابروی دلدار کجاست

ساقی و مطرب و می جمله مهیاست ولی
عیش بی یار مهیا نشود یار کجاست

حافظ از باد خزان در چمن دهر مرنج
فکر معقول بفرما گل بی خار کجاست؟

کد خبر 449228

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد IR ۱۴:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۱
    0 1
    با عرض سلام و ادب به اطلاع سروران گرامی می رساند حافظ اهل کوهپایه اصفهان بوده و در سه سالگی همراه پدرش که به شغل بنائی مشغول بکار بود به شیراز سفر می کند .