به گزارش ایمنا، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمانحفاظت محیط زیست، کیومرث کلانتری به مناسبت فرارسیدن ۲۷ سپتامبر (ششم مهرماه) روز جهانی گردشگری در پیامی، اظهار کرد: سازمان جهانی گردشگری «گردشگری و توسعه روستایی» را به عنوان شعار روز جهانی گردشگری سال ۲۰۲۰ برگزیده است، این شعار به خوبی نقش پررنگ گردشگری را در ایجاد انگیزه، شغل و ارتقا معیشت جوامع روستایی و به تبع آن توسعه روستاها و تمرکز زدایی از شهرها نمایان میکند.
وی افزود: گردشگری فرصتی طلایی برای جوامع محلی و روستایی محسوب شده تا با بخشیدن رنگ و بویی تازه به فرهنگ و آداب و سنن این جوامع به حفظ و ترویج آنها کمک کرده، این جوامع را هر چه توانمندتر ساخته و سبب کاهش فقر و بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی جوامع محلی میشود.
کلانتری ادامه داد: گردشگری با ایجاد درآمد برای همه اقشار جامعه روستایی به ویژه زنان و جوانان نه تنها مانع مهاجرت از روستاها به شهرها میشود بلکه گاهی به مهاجرت معکوس نیز ترغیب میکند.
وی افزود: یکی از مهمترین مصادیق گردشگری پایدار، اکوتوریسم یا طبیعت گردی است که با تمرکز بر قدر و منزلت سرمایههای طبیعی و تقویت و ترویج تعامل پایدار انسان با طبیعت، حفاظت هر چه بیشتر از منابع طبیعی و تنوع زیستی و بهره برداری پایدار از آن را به ارمغان میآورد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست افزود: بررسی جغرافیای طبیعی ایران و نیز امکانسنجی هرکدام از جاذبههای اکوتوریسمی قابل سرمایهگذاری در کشور، بیانگر آن است که طبیعتگردی در ایران یک منبع نهفته مهم اقتصادی کمنظیر و مستعد است.
کلانتری تصریح کرد: تنها دو رشتهکوه مرتفع و وسیع البرز و زاگرس، مجموعهای از چشماندازهای کوهستانی و جنگلی با شرایط اقلیمی معتدل و سرد حتی با یخچالهای دائمی را ایجاد کردهاند. این تنوع جغرافیایی کم نظیر، زمینه را برای غنای قابل توجه تنوع زیستی و فرهنگی در کشور فراهم کرده است.
وی گفت: وجود بزرگترین دریاچه جهان در شمال کشور، وجود بیش از ۵۰ دریاچه و تالاب در داخل کشور، جنگلهای انبوه شمال ایران که آخرین بازمانده جنگلهای هیرکانی در جهان هستند، بیابانهای وسیع و کویرها بخشی از منابع طبیعی بالقوه ایران را تشکیل میدهد.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست افزود: معیشت کوچنشینی نیز از دیگر داشتههای ارزشمند طبیعتگردی در ایران به شمار میرود، بدون تردید طبیعت گردی در ایران از مزیت نسبی افزونتری نسبت به دیگر شاخههای توریسم برخوردار است، در توسعه اکوتوریسم نقش دولت و سازمانهای دولتی مرتبط به عنوان یکی از عوامل مؤثر بسیار مهم و اساسی است.
وی گفت: در ایران متولی کلان توسعه گردشگری و طبیعتگردی، وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی است در حالی که امور مربوط به تفرج در محیطهای حساس طبیعی بر عهده سازمان حفاظتمحیطزیست و سازمان جنگلها و مراتع کشور است، توسعه و ترویج مطلوب طبیعتگردی بدون همکاری و تعامل این سازمانها و بهکارگیری پتانسیلهای در اختیار آنها میسر نخواهد شد.
کلانتری افزود: خوشبختانه در سالهای اخیر اقدامات بسیار خوبی از ایجاد تعامل بین سازمانهای مؤثر در این امر صورت گرفتهاست که تشکیل کمیته ملی طبیعتگردی با عضویت سازمان حفاظت محیطزیست، سازمان میراثفرهنگی و گردشگری و سازمان جنگلها و مراتع و تصویب آئیننامه طبیعتگردی و تفاهمنامههای بین دستگاههای عضو و بررسی طرحهای کلان طبیعت از آن جمله است.
معاون محیطزیست طبیعی و تنوعزیستی سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: متأسفانه با شیوع بیماری کرونا و گسترش جهانی این بیماری، محدودیتهای ایجاد شده در سفرها به ویژه سفرهای بینالمللی و کاهش چشمگیر گردشگران، صنعت گردشگری را به شدت با بحران مواجه کرده و بسیاری از مشاغل و شاغلین وابسته به این صنعت را در شرایط سخت قرار داده و به تبع آن معیشت افراد و جوامعی را که وابستگی مستقیم به گردشگری داشته اند با مخاطره روبرو کرده است که امیدواریم به لطف الهی هرچه زودتر این شرایط بهبود یابد. ضمن عرض تبریک به مناسبت روز جهانی گردشگری امید است با اولویت نهادن حمایت از طبیعت بکر ایران و ارتقای معیشت جوامع بومی و محلی، این صنعت در کشور روز به روز از رونق بیشتری برخوردار شد.
از سال ۱۹۸۰، سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل متحد سالانه روز ۲۷ سپتامبر را به عنوان روز جهانی گردشگری جشن میگیرد.
نظر شما