به گزارش خبرنگار ایمنا، سرهنگ جانباز "علی قمری" تنها بازمانده ۱۹ نفر از افسران گردان دژ خرمشهر بود، او در آغاز تهاجم همهجانبه عراق علیه کشورمان، بهعنوان فرمانده منطقه در کنار هم رزمانش مشغول به دفاع از حریم کشور بود، گردانی که بر طبق قاعده نظامی باید ظرف ۴۸ ساعت با نیروهای تازهنفس تعویض میشد، با کمک نیروهای مردمی و تجهیزات محدودی که داشت، از سر وطنپرستی، غیرت و مردانگی ۳۴ روز در مقابل متجاوز افسارگسیخته ایستادگی کرد.
سرهنگ قمری که دورههای آموزشی نظامی ازجمله تکاوری کوهستان، رنجر، چترباز، چریک، گریلا، جنگهای نامنظم را در بالاترین سطح حرفهای گذرانده و بهعنوان استادی مجرب به هزاران نفر نیز این آموزشها را ارائه داده است، دارای افتخاراتی همچون ۵۱ سال خدمت صادقانه در ارتش، ۹۸ ماه خدمت در جبهه، حضور در عملیاتهای مختلف و مجروحیت و جانبازی است. سرهنگ قمری جز اولین اساتید ارتش و همدوره شهید سرلشکر آبشناسان بود، که در طول خدمت خود بیش از ۵۰ هزار نفر از نیروهای ارتشی، بسیجی، و پاسدار را آموزش داده است و اکنون ۴۰ سال بعد از نبرد خرمشهر به درجه شهادت نائل شد.
نبرد خرمشهر و فرماندهی علی قمری
جنگ شهری خرمشهر یکم مهر تا چهارم آبان ماه ۱۳۵۹ میان ارتش بعث عراق و رزمندگان ایرانی شکل گرفت که در حومه و داخل خرمشهر رخ داد. در پی حمله عراق به ایران، ۱۲ لشکر عراقی به سمت خرمشهر روانه شدند که با مقاومتِ گردان دژ نیروی زمینی ارتش، گردان تکاور دریایی بوشهر، پاسداران و مردم بومی خرمشهر و شهرهای اطراف آن رو به رو شدند. نهایتاً، عراق توانست پس از ۳۴ روز درگیری، خرمشهر را تسخیر کند. در این نبرد از هر دو طرف حدود هفت هزار نفر کشته و مجروح شدند و تعداد چند صد خودرو زرهی و تانک منهدم شد. با وجود مقاومت سرسختانه نیروهای ایرانی، به دلیل نرسیدن نیروی کمکی (تجهیزات، مهمات و نیروی نظامی) و آتش سنگین توپخانه ارتش عراق و بمبارانهای پیاپی نیروی هوایی عراق، سرانجام مقاومت شکست و شهر از دست رفت.
فرماندهی مقاومت خرمشهر را سرهنگ علی قمری فرمانده داوطلب گردان دژ خرمشهر، دریادار دوم داریوش ضرغامی، ناخدا هوشنگ صمدی فرمانده گردان تکاوران دریایی ارتش، محمد جهانآرا فرمانده سپاه خرمشهر و حبیبالله سیاری که یکی از تکاوران زبده ارتش بود، بهعهده داشتند. گرچه صدام وعده فتح یک روزه خرمشهر، سه روزه خوزستان و دو هفتهای ایران را میداد، اما با مقاومت مردمی و ارتش در خوزستان، به اشغال خرمشهر و حصر آبادان اکتفا کرد.
سرهنگ قمری و سریال کیمیا
سرهنگ قمری در یادداشتی به تحریف تاریخ و بی مهری نسبت به شهدای ارتش در سریال کیمیا واکنش نشان داده بود که به شرح زیر است:
«ما ادعا میکنیم مسلمانیم و راه پیغمبر (ص) و ائمه اطهار را ادامه میدهیم. در "سریال کیمیا" چند نفر مرد و خانم و ده نفری سرباز با ۵۰۰ تانک و توپخانه و دو لشکر عراق میجنگند. من در خرمشهر مسئول بودم، تا ۸ مهر فقط گردان دژ و تکاوران دریایی و ۳۰ نفر سپاه و بسیج و ۱۸۵ نفر از ژاندارمری و شهربانی بودند. هشتم به بعد ۲۶۰ دانشجوی دانشکده افسری ارتش ۱۷۵ هوانیروز ۳۳ نفر افسر و درجه دار از دیگر یگانهای ارتش ۲۵ نفر بسیج از تهران آمدند و ۳۰۰ نفر هم از مردم خرمشهر ارتش حدود ۹۰۰ نفر شهید داد؛ فقط ۷۳۲ نفر گردان دز شهید داد!
چرا اینها را نشان نمیدهند؟
نظر این است که مردم ندانند ارتشیها چه شهامتی داشتند. قمریها و تکاوران دریایی و هوانیروز و زمینی و هوایی چه کردند در جنگ؟؟
واقعاً جای افسوس است…
ناخدا هوشنگ صمدی کسی است که رؤیای تصرف یک روزه خرمشهر را برای عراقیان به کابوس تبدیل کرد. وی حدود چهل روز پس از بازنشستگی، با شنیدن جو متشنج مرزی، سریعاً" خود را به گردان تکاوران پایگاه دوم دریایی ارتش در بوشهر رسانده و بلافاصله وارد نبرد خرمشهر میشود. پس از ورود تانکهای عراقی به شهر، طرحی ارائه میدهد که تا چند ساعت قبل از سقوط خرمشهر، هیچ تانکی جرأت ورود به شهر را نکرد.
وی دستور داد تعدادی از تکاوران نیروی دریایی، یگانهای زرهی عراق را از طریق کانال فاضلاب خرمشهر دور زده و از چند طرف تانکها را محاصره، تصرف یا نابود کنند. شرایط خرمشهر به قدری سخت بود که یکی از گروهانهای تکاور برای ورود به شهر، به دستور ناخدا صمدی ۱۱ ساعت سینه خیز حرکت کردند تا از تیر رس عراقیها مصون باشند. ایشان همچنان در قید حیات اند و در خوزستان زندگی میکنند. خدا حفظشان کند.
متأسفانه در سریال کیمیا و اکثر فیلمهای دفاع مقدس، هیچ اشارهای به مردان و تکاوران با غیرت نیروی دریایی ارتش و فرماندهان و دانشجویان شجاع دانشگاه افسری امام علی (ع) ارتش در دفاع از خرمشهر در روزهای ابتدایی جنگ نشده است.»
خاطرات سرهنگ علی قمری در کتاب باغ سوخته
کتاب باغ سوخته به تألیف علیرضا پوربزرگ وافی، مجموعهای از خاطرات سرهنگ جانباز، "علی قمری" از دوران دفاع مقدس و اشغال خرمشهر به دست نیروهای بعث است که از بخشهای متعددی تشکیل شده است. در بخشی از این خاطرات میخوانیم: «درگیری در کشتارگاه به شدت ادامه داشت. مجبور شدیم بازهم تقاضای کمک کنیم. در آن ساعات که همه رزمندهها و مدافعان در نقاط مختلف درگیر بودند، تعدادی از تکاوران نیروی دریایی و ژاندارمری و شهربانی به کمک ما آمدند. با این حال نتوانستیم عراقیها را پس بزنیم و مجبور شدیم ساعات ۳/۳۰ نصف شب به مسجد جامع برگردیم. به این ترتیب ما هم ناخواسته به جمع نیروهای مسجد جامع اضافه شدیم. در مسجد جامع آب و غذایی به ما دادند و توانستیم حدود ۲ ساعت بخوابیم. دو ساعت خواب برای افرادی که چند روز است نخوابیدهاند، درمان بود».
علت درگذشت سرهنگ علی قمری
سرهنگ علی قمری، قهرمان خرمشهر، قهرمان ایران زمین و اسوه ارتش شب ۲۰ تیرماه به علت بیماری دارفانی را وداع گفت و به دیدار همرزمان شهید خود شتافت.
نظر شما