ایجاد ۱۸ رشته تحصیلی جدید در هنرستان‌ها

مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش، گفت: آینده بازار کار ایران متعلق به هنرستان‌هاست که برای تحقق آن باید از انواع مشوق‌های کارآفرینی، اعتباری، بیمه‌ای و استخدامی استفاده کنیم.

به گزارش ایمنا، سیدمصطفی آذرکیش در خصوص ایجاد رشته‌های جدید هنرستانی برای سال تحصیلی ۹۹-۱۴۰۰، اظهار کرد: امسال شاهد ایجاد ۱۸ رشته تحصیلی جدید در هنرستان‌ها خواهیم بود که متناسب با نیاز بازار کار طراحی شده‌اند. در سالی که به نام جهش تولید نامگذاری شده است با به‌روزآوری رشته‌های هنرستانی در جهت متناسب‌سازی آموزش‌های مدارس با نیازهای بازار کار گام برمی‌داریم.

مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش در ادامه درباره مشارکت بنگاه‌های اقتصادی و بخش خصوصی در تأسیس و اداره هنرستان‌ها، گفت: معمولاً استانداردهای مهارت از سوی دستگاه متولی مهارت، بنگاه‌های اقتصادی یا بخش خصوصی طراحی و تدوین می‌شوند بنابراین این ارتباط و مشارکت بین هنرستان و دستگاه متولی هیچ‌وقت قطع نمی‌شود اما به علت تغییر و یا نبود مشوق‌های لازم، گاه این مشارکت شدت و ضعف پیدا می‌کند.

لزوم ایجاد انسجام بین دستگاه‌های متولی و عرضه‌کنندگان مهارت‌ها

آذرکیش افزود: مشارکت در آموزش‌های مهارتی ارتباطی دوجانبه میان عرضه‌کنندگان و تقاضاکنندگان مهارت‌هاست. در بحث تحقق آموزش‌های مهارتی از یک طرف با عرضه‌کنندگان مهارت مواجه هستیم که شامل آموزش‌وپرورش، وزارت کار و تعاون و سازمان آموزش‌های فنی و حرفه‌ای است و از طرف دیگر تقاضاکنندگان مهارت‌ها را داریم که شامل بازار کار، بنگاه‌های اقتصادی و بخش خصوص است. امروز شاهد مشارکت ارگان‌های متولی در فرایند آموزش شامل تدوین استانداردهای مهارت، اجرای آموزش، برگزاری آزمون و صدور گواهی‌نامه‌ها هستیم اما برای ایجاد انسجام و هماهنگی بیشتر بین دستگاه‌های متولی و عرضه‌کنندگان مهارت‌ها نیازمند تدوین برخی مقررات و قوانین و مشوق‌ها در مجلس محترم شورای اسلامی یا هیأت محترم وزیران هستیم.

وی درباره ماهیت این مشوق‌ها، اظهار کرد: از جمله این‌ها تصویب مشوق‌های کارفرمایی و بیمه‌ای برای بنگاه‌های اقتصادی و بخش خصوصی است تا بهره‌برداران اصلی آموزش‌ها مشارکت حداکثری در فرآیند آموزش هنرستان‌ها داشته باشند.

مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش درباره برخی مشوق‌های موجود در بخش‌های کارآفرینی به پانا گفته است: بسیاری از قوانین موجود ناظر بر کاهش بیکاری در میان تحصیل‌کرده‌های دانشگاهی است، ولی از کسب و کارهای دانش‌آموزی و فعایت‌های کارآفرینانه یا تولیدی هنرجویان و دانش‌آموزان کمتر از ۱۸ سال حمایت نمی‌کند که علت آن وجود مغایرت‌هایی در بخش‌های مختلف و شرایط سنی است.

آینده بازار کار متعلق به هنرستان‌هاست

وی ادامه داد: مطمئن باشیم که آینده بازار کار متعلق به هنرستان‌هاست؛ اما این آینده زمانی تحقق پیدا خواهد کرد که تمهیدات قانونی برای حمایت از بهره‌برداران آموزش‌های مهارتی در اولویت قرار گیرد. باید این قوانین را به سمت حمایت از فارغ‌التحصیلان هنرستان‌ها سوق دهیم.

آذرکیش درباره اثرگذاری آموزش‌های مهارتی بر بازار کار گفت: سالانه بیش از ۳۰۰ هزار نفر از هنرستانه‌ای کشور فارغ‌التحصیل می‌شوند و ما اکنون ۹۴۵ هزار هنرجو در ۳ پایه تحصیلی داریم. از طرفی در سال باید یک میلیون شغل در کشور ایجاد شود. بنابراین هرچه هنرستان‌ها را توسعه دهیم، باعث بالا رفتن ضریب اشتغال در کشور و در نتیجه بالا رفتن ضریب توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی خواهد شد.

عوامل انگیزشی در بخش خدمت سربازی بسیار چشمگیر بود

مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش، تاکید کرد: «اگر بخواهیم شاهد مشارکت جدی‌تر بخش خصوصی و همراهی متولیان آموزش‌های مهارتی باشیم، نیاز داریم علاوه بر منابعی مادی که اختصاص پیدا می‌کند، به ایجاد عوامل انگیزشی بیرونی بپردازیم که سال گذشته یکی از این عوامل انگیزشی را در بخش خدمت سربازی اجرا کردیم که نتایج حاصل از آن بسیار چشمگیر بود. سال گذشته طبق بخشنامه رسمی ستاد کل نیروهای مسلح، تسهیلاتی برای فارغ‌التحصیلان هنرستان‌ها در نظر گرفته شد؛ از جمله اینکه این افراد می‌توانستند دوره خدمت مقدس سربازی را در محل نزدیک به محل سکونت خود بگذرانند، هر ارگان و نهادی که مایلند را برای سربازی انتخاب کنند و بعد از پایان دوره خدمت سربازی نیز در اولویت اشتغال قرار گیرند.»

آذرکیش با تاکید بر اینکه مشوق‌های مربوط به خدمت سربازی تنها یکی از قطعات تشویقی است که در جذب هنرجویان پسر مؤثر بوده است، تصریح کرد: «نباید به یک مشوق بسنده کنیم. قطعاً وجود عوامل تشویقی مثل «اعتبارات و تسهیلات کارآفرینی»، «اولویت استخدام برای هنرجویان هنرستان‌ها در بخش‌های صنعت، کشاورزی و هنر»، «تسهیلات بیمه‌ای» می‌تواند دانش‌آموزان بسیاری را برای تحصیل به سمت هنرستان‌ها روانه کند.»

مدیرکل دفتر فنی و حرفه‌ای و کاردانش وزارت آموزش و پرورش، خاطرنشان کرد: ما منتظر روزی هستیم که برترین دیپلم‌ها به هنرستان تعلق داشته باشد و گواهی‌نامه دیپلم برتر به هنرستان‌ها تعلق داشته باشد. در آن زمان است که فرزندان این سرزمین با افتخار دیپلم هنرستانی می‌گیرند تا به توسعه اقتصادی، فرهنگی، هنری و اجتماعی سرزمین‌شان کمک کنند.

کد خبر 431562

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.