مصطفی اقلیما در گفتوگو با خبرنگار ایمنا در خصوص حادثه قتل رومینا دختر ۱۴ ساله تالشی به دست پدرش، اظهار کرد: همه فعالان امور کودکان و زنان از دیروز تا به حال که این اتفاق افتاده است پدر این دختر یا نقص قوانین را محکوم میکنند.
وی با اشاره به اینکه در کشور ما کمبود قانون در حوزه کودکان نیست، افزود: مشکل ما قوانین نیست در درجه اول دید فرهنگی یک جامعه و بعد از آن سیاستهای اجتماعی یک دولت مهمترین موضوعات یک جامعه است که عامل بروز بسیاری از این فجایع است.
پدر علم مددکاری ایران تصریح کرد: وقتی چنین حوادثی در جامعه رخ میدهد نباید فرد را محکوم کرد بلکه جامعه مقصر اصلی است چرا که این فرد در جامعه بزرگ شده و رشد کرده و شرایط اجتماعی جامعه معیوب باعث ایجاد فشارهای روحی و روانی بسیار بوده و در کل نگاههای فرهنگی غلط جامعه او را به این مسیر سوق داده است.
وی با تاکید بر اینکه در ماجرای قتل دختر تالشی همه افراد پدر را محکوم میکنند، گفت: این پدر تنها محکوم این ماجرا نیست بلکه جامعهای که این پدر را به اینجا رسانده مقصر است چرا که شرایط جامعه او را به تنگنا رسانده و فشار افراد جامعه، خانواده و فامیل او را به این سمت کشانده است.
اقلیما با بیان اینکه این دختر زیر سن ۱۸ سالگی بوده است، اظهار کرد: این دختر برای اولین از یک فرد محبت دیده است و طبیعی است که به سمت محبت کشیده شود اما مردی که به خود اجازه میدهد با سن بالای ۳۰ سال با دختری زیر سن ۱۸ سال فرار کند مقصر اصلی است و عملاً او باعث کشته شدن این دختر است.
دیدگاههای فرهنگی غلط در جوامع محلی تعدیل شود
وی با اشاره به اینکه نگاههای فرهنگی یک جامعه محلی کوچک در این اتفاق تلخ دخیل بوده است، تصریح کرد: چگونه ممکن است فردی که یک دختر زیر ۱۸ سال را با خود برده است متهم نشده و او را آزاد کردهاند، در هر جای دیگر دنیا این موضوع از نظر قانون حکم دزدیدن دختر را دارد چرا که بالای ۱۸ سال نبوده است از طرفی قاضی خود گفتههای دختر را شنیده اما هیچ کاری برای او نکرده بود در حالی که میتوانستند با چند روز نگهداری دختر در مکانی امن فشارهای روانی پدر را کاهش دهند اما متأسفانه هیچکدام از افراد قبل از وقوع حادثه تلاشی نکردهاند.
این مددکار اجتماعی خاطرنشان کرد: قوانین درست تفسیر نشده، باعث میشود قاضی هم تفسیر یا رأی خود را از آن داشته باشد و با نگاههای ذهنی خود این موضوع را رسیدگی کند در اینجا پدر، قاضی و همه حلقههای متصل به هم از سیستم جامعه معیوب برخاستهاند که یک پدر فرزند خود را به قتل میرساند اما مجازات اعدامی هم در انتظار او نیست.
وی با تاکید بر اینکه سیستم یک جامعه به دلایل مختلفی معیوب میشود، افزود: فشارهای بسیار یک جامعه در پی بیکاری، فقر، تورم و مسائل فرهنگی و سیاسی در بروز تمام حوادث یک جامعه دخیل است و تنها ضعف قوانین نیست که میتواند چنین فجایعی را رقم بزند.
اقلیما با اشاره به اینکه در همه جای دنیا فرد متهم نمیشود بلکه یک جامعه با تمام اجزایش متهم اصلی چنین حوادثی است، اظهار کرد: آموزش و پرورش این دختر را ناکارآمد بار آورده است، مردی که با او فرار کرده است قوانین محکمی برای متهم کردن او وجود ندارد، نبود حمایت کافی از دختران و زنان و نگاههای فرهنگی غلط جوامع سنتی یک پدر را به سمت قتل برده است پس همه اجزای این جامعه در این حادثه دخیل هستند.
وی با اشاره به اینکه قوانین مقابله با کودک آزاری دو سال پیش تصویب شد، افزود: این پدر قطعاً مشکلات و فشارهای بسیاری را از سمت بیرون تحمل کرده است و همه این فشارهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی او را به این سمت سوق داده است، تصویب قوانین بدون نگاه به زیرساختهای فکری و فرهنگی یک جامعه صورت میگیرد که همین قوانین هم در اجرا مشکلات فراوانی دارد.
خانواده و نظام آموزشی به تربیت فرزندان توجه کنند
رئیس انجمن علمی مددکاری ایران، خاطرنشان کرد: مشکل ما افراد یا قوانین نیست بزرگترین مشکل ما سیستم ساختاری جامعه و سیاستهای حکمفرما در آن است چرا که فرهنگ در نگاه مردم است و به واقع این دختر را پدرش نکشته بلکه جامعه او را کشته و همه دستگاههای دولتی و افکار غلط مردمی در این امر دخیل هستند.
وی با بیان اینکه آدم کشی و قتل معلول است و علت آن کم کاری کل یک جامعه است، گفت: نظام آموزش و پرورش ما، نظام حقوقی، نظام تربیتی و نظام فرهنگی و اجتماعی همگی در این امر مسئول هستند و برای اینکه از مسئولیتهای خود شانه خالی کنیم تنها تقصیر را بر گردن پدر میاندازیم در حالی که این پدر هم تربیت شده یک جامعه معیوب بوده است.
اقلیما تصریح کرد: رفتارهای آموزش و پرورش، خانواده، نظام حقوقی و قضائی و نگاههای فرهنگی غلط و طعنههای مردم منطقه همگی در قتل رومینا دخیل بوده است و اگر محکوم میکنیم باید همه این موارد را در قتل این دختر مؤثر بدانیم چرا که هر قتلی یک معلول است و علتهای بسیاری دارد که باید آنها را بررسی کرد.
وی اظهار کرد: یک دزدی ساده صدها علت دارد، افراد از ابتدای خلقت دزد نبوده اند بلکه جامعه و تمام مؤلفههای آن، آنها را به این سمت کشانده است، معلمان در نظام آموزشی، خانوادهها در نظام تربیتی باید به تربیت فرزند و سیراب کردن او از محبت توجه کنند چرا که محکومان اصلی این موضوعات بیش از یک دختر نوجوان یک جامعه معیوب است و قطعاً جامعه متعصب و ناتوان توان پرورش افراد را به درستی ندارد و امیدوارم واقعه رومینا برای همه اجزای جامعه درس عبرتی باشد.
نظر شما