به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، دنیای اطراف ما توسط پلاسما احاطه شدهاست، زیرا پلاسما جزئی از جهان معمول است. در زندگی روزمره، پلاسما به شکل شفقهایی زیبا (شفق قطبی) و نورپردازی در آسمان وجود دارد. علاوه بر این، هنگام خروج از جو سیاره، با پلاسما در خورشید، ستارهها و بادهای خورشیدی (جریانی از ذرات یونی یا پلاسمای انرژیدار) روبرو میشویم. تقریباً ۹۹ درصد از کل مواد شناختهشده در جهان در حالت پلاسما هستند و سه حالت معمول ماده (جامد، مایع و گاز) تنها یک درصد را شامل میشود. در ادامه شما را با پلاسمای سرد و کاربردهای آن آشنا میکنیم:
پلاسمای سرد چیست و چه کاربردهایی دارد؟
پلاسمای غیرحرارتی یا پلاسمای سرد، پلاسمایی است که در تعادل ترمودینامیکی قرار ندارد، زیرا دمای الکترون بسیار گرمتر از دمای انواع سنگین مانند یونها و نوترونها است. در زیست پزشکی، از پلاسمای سرد برای درمان دنداندرد، پوست و ضد عفونی دستگاههای پزشکی استفاده میشود. در علم مواد، پلاسمای سرد برای اصلاح و تغییر سطح مواد (تولید تراشه رایانه) به کار میرود.
در صنایع غذایی، پلاسمای سرد کاربردهایی در فرآیند بستهبندی و تولید مواد غذایی دارد. در علوم محیطی نیز از آن برای تصفیه آب و هوا استفاده میشود. ظرفیت حرارتی پایین پلاسمای سرد، تنوع کاربردهای آن و هزینه تولید آن، باعث افزایش علاقه دانشمندان به استفاده از این فناوری شده است؛ محققان همواره از کاربردهای جدید علم پلاسما شگفتزده میشوند.
پلاسمای سرد چگونه ایجاد میشود؟
دانشمندان با ارسال الکترونهای فوق سریع از طریق گازهایی مانند هلیوم و هوا، پلاسمای سرد ایجاد میکنند؛ این الکترونها با انرژی زیادی به اتمها و مولکولها برخورد کرده و با از بینبردن بیرونیترین الکترونهای اتمها و مولکولهای موجود در گاز، ترکیبی غلیظ از الکترونهای آزاد و یونهای آزاد را ایجاد میکنند.
از بین بردن میکروب ها با پلاسمای سرد
پلاسمای سرد با آسیبرساندن به DNA میکروبی و ساختارهای سطحی و در عینحال، بدون آسیب به بافتهای انسانی، میکروبها را از بین میبرد. موضوع مهمتر اینکه پلاسما قادر است میکروبهای در حال رشد در بیوفیلمها یا زیستلایههای موجود در زخمها را از بین ببرد؛ اگرچه بیوفیلمهای متراکمتر، مقاومت بیشتری را در برابر درمان نشان میدهد.
نظر شما