اسفندیار امینی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه امسال وضعیت کشت کشاورزان مطلوب است، اظهار کرد: یک سال کامل آب در رودخانه بوده و وضعیت آبهای زیرزمینی کمی بهبود یافته است؛ همچنین با رهاسازی آب در روزهای اخیر کشاورزان کشت غله را انجام دادند.
وی افزود: کشاورزان شرق و غرب اصفهان امسال در مقایسه با سال گذشته از وضعیت کشت رضایت نسبی دارند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان با بیان اینکه رهاسازی آب برای کشت پاییزه دوم به میزان بارندگی های زمستان بستگی دارد، گفت: محصولات کشت شده نیاز آبی بالایی در زمستان ندارد با وجود این حداقل آبی باید به محصولات برسد.
وی ادامه داد: اگر نیاز آبی با بارش ها تامین شود تا اسفندماه می توان برای رهاسازی آب صبر کرد، چنانچه بارندگی ها مطلوب نبود آب باید بهمن ماه رهاسازی شود.
امینی ابراز امیدواری کرد: وضعیت بارش ها و رهاسازی آب به گونه ای باشد که بستر رودخانه زاینده رود نخشکد.
وی خاطرنشان کرد: اگر رودخانه در دو یا سه سال متوالی به صورتی ساماندهی شود که آب حداقلی در بستر زاینده رود رها باشد آرام آرام بین میزان کشت، آبهای زیرزمینی، برداشت از آنها و جایگزینی آب در سفره های زیر زمینی تعادل ایجاد می شود.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان با بیان اینکه "خسارت نکاشت" اصطلاحی غیرقانونی است، گفت: وزارت نیرو براساس قانون باید محاسبه کند حقابه های ما کشاورزان را چه قدر و کجا برداشت کرده است و با ما توافق قیمت کند.
وی ادامه داد: به رغم اینکه در ماده ۴۴ قانون توزیع عادلانه آب و در بندهای دو و سه مصوبات جلسه سیزدهم شورای عالی آب به صراحت بر این موضوع تاکید شده، تاکنون این اتفاق نیافتاده است.
۲۰۵ میلیارد تومان از خسارت نکاشت کشاورزان پرداخت شده است
امینی با بیان اینکه سال گذشته جلساتی با شرکت آب منطقه ای استان درباره میزان خسارت نکاشت کشاورزان برگزار کردیم، افزود: این در حالی است که نمی دانیم پشت پرده چه خبر است؛ به شرکت آب منطقه ای برای حل این موضوع ماموریت دادند اما پشت پرده مباحث دیگری وجود دارد که عامل اصلی انجام نشدن این مصوبات هستند.
وی با تاکید بر اینکه کشاورزان خواستار مشخص شدن میزان خسارت نکاشت و حسابشان هستند، تصریح کرد: دولت به بخش های مختلف آب تخصیص داده اما می گوید پول ندارم در حالی که از حقابه های ما به بخش های مختلف صنایع و یزد آب می دهند با وجود این ما نمی گوییم دولت برای خسارت نکاشت کشاورزان تامین اعتبار کند.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان یادآور شد: سال ۹۵-۹۶ قرار شد علی الحساب سالانه ۴۵۰ میلیارد تومان از محل صنایع آب بَر به کشاورزان داده شود در حالی که تاکنون ۲۰۵ میلیارد تومان پرداخت شده است.
امینی گفت: مسئولیت وصول این اعتبار به شرکت آب منطقه ای داده شده است در حالی که متاسفانه این شرکت کم کاری می کند، بارها اعلام کردیم صنف کشاورزان مدیر طرح بهره برداری رودخانه است و این پول در حوزه بهره برداری باید وصول شود؛ شما اگر نمی خواهید یا نمی توانید وصول کنید این موضوع را به ما واگذار کنید.
وی تاکید کرد: تاکنون ۴۵۰ میلیارد تومان مصوب شده، پرداخت نشده است، با این وجود کشاورزان به رغم مشکلات معیشتی موافقت کردند که این مبلغ نیز خرج رودخانه و حل مشکل آب شود.
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان با بیان اینکه باید با مردم صادقانه صحبت کرد، گفت: مسئولان اگر می خواهند مشکل آب کشور و استان را حل کنند با این روند نمی شود.
وی تصریح کرد: حل شدن بخشی از مشکلات کشاورزان در سال جاری به دلیل بارندگی بی سابقه طی ۵۲ سال گذشته بود.
امینی ادامه داد: مختصر اقداماتی که برای ساماندهی رودخانه انجام شده به همت کشاورزان بوده است در حقیقت خود کشاورزان اعتبار آن را تامین کردند؛ پولی که باید بین کشاورزان تقسیم می شد با توافق خودشان برای رودخانه خرج شد این در حالی است که دستگاه مسئول به جای اینکه طرح ساماندهی را اولویت کار خود قرار دهد، گاهی کارشکنی می کند.
وی اظهار کرد: مشکل ساماندهی رودخانه این است که این مهم به صورت جدی در دستور کار قرار ندارد؛ البته این طرح هم اکنون در حال اجرا است.
اعتبار کافی برای طرح ساماندهی رودخانه زاینده رود وجود دارد
دبیر اجرایی نظام صنفی کشاورزان استان اصفهان افزود: وقتی گفته می شود این موضوع اولویت نخست مسئله آب استان باشد یعنی اولویت نخست استاندار، معاونانش و شرکت آب منطقه ای است در حالی که چنین نبوده است.
وی خاطرنشان کرد: براساس قرار داد، صنف کشاورزان به عنوان مدیر طرح ساماندهی است و از سال ۱۳۹۵ طرح ساماندهی و لایروبی رودخانه اجرا شده است با این وجود از ابتدای امسال تاکنون به ما ابلاغ شد که طرح متوقف است، نیرو ها بلاتکلیف هستند؛ در حقیقت شعار زیاد داده می شود اما کشاورزان به دلیل تعصبی که داشتند کار را ادامه دادند.
امینی با بیان اینکه هم اکنون طرح ساماندهی رودخانه زاینده رود نه متوقف است و نه پویا، افزود: این در حالی است که اعتبار پروژه تامین است، مصوبات و قوانین آن وجود دارد و دادستانی ها دستورات لازم را صادر کرده اند.
نظر شما