غارها زیباترین پدیده‌های ژئوتوریسم در جهان هستند

خبرگزاری ایمنا: غارها به دلیل جذابیت‌های بسیار زیاد و توجه تمام مردم به آنها از زیباترین و تاثیرگذارترین پدیده‌های ژئوتوریسمی در جهان به شمار می‌روند.

به گزارش ایمنا، واژه ژئوتوریسم الهام گرفته از گردشگری طبیعی است درواقع ژئوتوریسم کسی است که از منابع طبیعی محیط زیست خود آگاهی داشته و با هدف تماشا و شناخت پدیده‌ها و فرآیندهای زمین‌شناختی اقدام به سفری در این زمینه خواهد کرد.
به عبارت دیگر یک ژئوتوریسم با هدفی مشخص و برنامه‌ریزی قبلی به یک ناحیه طبیعی مسافرت می‌کند به بیان دیگر این فرد می‌داند که از این بازدید چه انتظاری دارد و چه چیزی در انتظار او است.
*ژئوتوریسم وابسته به فعالیت در محیط طبیعی است
طبیعت فعالیت‌های ژئوتوریستی در طبیعت انجام می‌شود به عبارتی بازدید از یک موزه زمین شناسی فعالیت ژئوتوریسمی محسوب نمی‌شود و از این دسته از فعالیت‌ها می‌توان به عنوان تکمیل کننده فعالیت ژئوتوریسمی نام برد، پدیده‌های زمین‌شناسی حاصل فرآینده‌های مختلفی بوده که سطح زمین را در طی سالیان متمادی دچار تحول و دگرگونی کرده‌اند به بیان دیگر هدف یک ژئوتوریسم شناخت و بررسی این پدیده‌های زیبای زمین ‌شناسی است.
*ژئوتوریسم به داد منابع طبیعی می‌رسد
از اهداف اصلی و پایه ژئوتوریسم آموزش مفهوم‌های پایه علوم زمین به همگان به ویژه کودکان است، این در حالی است که شناخت این مفاهیم به کودکان موجب نزدیکی بیشتر آنان با زمین و طبیعت و به عبارتی افزایش حس مسوولیت‌پذیری در آنها خواهد شد.
*ژئوتوریسم و اکوتوریسم دو پدیده متفاوت از یکدیگر
گردشگری بر پایه ژئوتوریسم و اکوتوریسم زیر مجموعه‌ای از توریسم بوده که برای معنا یافتن خود به محیط طبیعی وابسته هستند اما زیر شاخه یکدیگر نبوده و تفاوت این دو در نحوه نگرش آنها به محیط طبیعی است اکوتوریسم بیشتر توجه را به موجودات زنده و محیط‌های طبیعی داشته در حالیکه ژئوتوریسم بیشتر در زمینه پدیده‌هاس زمین شناسی و زمین ریخت شناسی بوده و به عبارتی با طبیعت بی جان سروکار دارد، به طور کلی ژئوتوریسم نوعی گردشگری طبیعی بر پایه دانش زمین شناسی است.
*ژئوتوریسم آرمان نهایی تشکیل ژئوپارک‌ها در سراسر دنیا است
باید این را خاطرنشان کرد که ژئوتوریست‌ها گردشگران قانعی هستند که به دنبال هتل‌های لوکس و شرایط عالی نیستد این افراد می‌توانند به راحتی در چادر اسکان یافته و مسیرهای طولانی و سخت را پیمایش کنند و به واقع ارتباط نزدیکی با طبیعت و محیط طبیعی داشته باشند.
*غارها زیباترین پدیده‌های ژئوتوریسمی در دنیا
غارها از جمله پديده‌هايى هستندکه همواره مورد بازديد گروه‌هاى مختلف مردمى قرار مى‌گيرند.بسيارى از اين بازديدکننده‌ها هيچگونه اطلاعاتى از نحوه تشکيل غار و پديده‌هاى داخل آن ندارند. اغلب مردم به دليل ويژگى‌هاى زيبايى شناختى غارها به آنها مراجعه مى نمايند و در واقع با توجه به تعريف ژئوتوريسم نمى توان آنها را ژئوتوريست فرض نمود.
*ژئوتوریسم راه سودآوری از منابع طبیعی کشور
اما هنگامى که آنها در مورد نحوه تشکيل غارها و غار نهشته‌ها اطلاعات کسب مى‌کنند و در واقع در مورد غارها مى‌آموزند،‌ در زمره ژئوتوريست‌ها به شمار خواهند رفت. بنابراين قابل تصور است که اگر در تبليغات توريستى غارها جلوه هاى تصويرى وزيبايى شناختى آنها در کنار ويژگى‌ها و اهميت علمى‌شان قرار بگيرند جذب مخاطب آنها دو چندان خواهد شد.
دودکش‌هاى جن، منشورهاى بازالتى و مخروط هاى تراورتن از جمله اين پديده ها هستند که شکل ظاهرى ويژه وارزش زيبايى شناسى آنها اولين عامل در جذب گردشگر است .
*افسانه‌ها و باورهای مردمی متاثر از پدیده‌های ژئوتوریسم
پديده‌هاى زمين شناختى گاه ريخت هاى ويژه با رويدادهاى اسرارآميز (از ديدگاه مردم عادى) را هويدا مى‌سازد که دستمايه مردم براى ساخت داستان‌ها و اسطوره ها و شکل‌گيرى باورهايى ماندگار مى‌شود .پرداختن به اين موضوع و شناخت اين‌گونه اسطوره‌ها و باورها در مقوله ‌ى نوين به اسم geomythology مورد بررسى قرار مى گيرد.
سنگ آدم (آدم داشى به زبان آذرى) به گونه اى از دودکش هاى جن گفته مى شود که بدنه اى استوانه اى شکل وسرى کروى دارد وشبيه بدن انسان است. در ميان مردم بومى ، باورهايى وداستان هايى براى انگونه ريخت ها وجود دارد از جمله اينکه يک انسان گناهکار به عذاب خدا دچار شده وسنگ شده است.
هفت تخته سنگ ايستاده در مسير جاده چالوس با داستانى مشابه هفت برادران معروف شده اند.کوه عقاب در تفت وچين اژدها در گرمسار از ديگر نمونه هاى معروف در اين زمينه هستند .در منطقه تخت سليمان يک چشمه تراورتن ساز خشکيده که اکنون يک تپه مخروطى تو خالى وخوفناک است.به نام زندان سليمان ويک ديواره دراز پيچ‌خورده از تراورتن به اژدهاى سليمان معروف شده‌اند، آتشفشان‌هاى سبلان ودماوند از ارزش هاى اسطوره اى زيادى برخوردارند تا اندازه اى که از دماوند در بسيارى از جاها به عنوان نماد ايران استفاده مى شود.
به بیان دیگر توجه به این پدیده‌ها توسط مردم و حتی ساخت افسانه‌های گوناگون در این زمینه بیانگر ارتباط عمیق مردم با طبیعت و زمین است.
*ژئوپارک قشم پدیده‌ای منحصر به فرد در یک جزیره
جزیره زیبای قشم دنباله جنوبى رشته کوه زاگرس است که دارای تمام خصوصیات کوه زاگرس است در واقع می‌توان گفت جزیره قشم نمونه‌ کوچکی از ویژگی‌های کوه زاگرس در جنوب ایران به شمار می‌رود، طاقديس‌هاى بزرگ گنبدهاى نمکى، رخنمون‌هاى آشکار، لايه بندى هاى مشخص، انواع ريخت‌هاى فرسايشى، غارهاى نمکى، رخنمون‌هاى آشکار، لايه بندى‌هاى مشخص، انواع ريخت‌هاى فرسايشى، غارهاى نمکى وچشم اندازهاى خيره‌کننده از جمله پديده هاى زمين شناختى در قشم هستند.
گذشته از غارنمک شايد عجيب باشد که بگوييم قشم هيچ پديده زمين شناختى منحصربه فردى ندارد، جاذبه‌هايى مانند جنگل حرا (مانگرو) پديده هاى فرسايشى، گنبد نمکی و بسيارى ديگر از اين گونه پديده‌ها را مى توان در مناطق مختلف جهان و ايران يافت. آنچه قشم را به يک استثناء‌ تبديل نموده و موجب ثبت آن در ژئوپارک‌هاى جهان شده است، قرار گرفتن مجموعه‌اى از اين پديده‌ها در يک جزيره است. آنچه که در کمتر جايى از دنيا مى توان آن را يافت.
*جنگل‌های حرای قشم پدیده طبیعی و ژئوتوریسمی
ماهيت برخى از جاذبه هاى قشم به گونه اى است که نمى توان آنها را به تنهايى از يک ديدگاه مورد توجه وبررسى قرار داد. جنگل حرا و کولنی‌های مرجانی از زیباترین پدیده‌های این جزیره است اما این جنگل‌ها با توجه به این‌که در ناحیه بین جزر و مدی واقع شده‌اند از دیدگاه زمین‌شناسی نیز دارای اهمیت هستند، به طور کلی این ناحیه ازدیدگاه رسوب‌شناسی و زمین شناسی دریایی ویژگی‌های قابل توجهی دارد،
در بخش‌هایی از آب‌های جنوب و جنوب غربی جزیره، کولنی‌های مرجانی قابل مشاهده بوده که این پدیده در حیات بسیاری از جانداران ناحیه موثر است، تاثیرپذیری این کولنی‌ها از رویدادهای زمین‌شناختی در سواحل نزدیک و همچنین تاثیرگذاری آنها بر ضعیت آب و جانداران این محیط از مباجثی است که جذابیت‌های زیادی را برای گروهی از محققان دارد.
کد خبر 39383

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.