به گزارش ایمنا به نقل از وبدا، پیرحسین کولیوند در نشست خبری که به مناسبت هفته دولت برگزار شد، ضمن تشریح اقدامات انجام شده در حوزه ارتقای خدمات اورژانسی، با اشاره به تصویب اساسنامه اورژانس کشور در مجلس، دولت و شورای نگهبان به عنوان یکی از دستاوردهای دولت، گفت: ایران در سال ۱۳۵۴ به عنوان چهارمین کشور دنیا اورژانس پیش بیمارستانی را با هفت پایگاه راه اندازی کرد که این تعداد بعد از انقلاب به ۷۰ پایگاه رسید و اورژانس در سال ۱۳۹۶ به سازمان ارتقا یافت.
وی افزود: در این دوره تعداد آمبولانس های ما از ۲۴۰۰ دستگاه به ۴۵۰۰ دستگاه افزایش پیدا کرد. همچنین، در هفته جاری، ۲۸۰ دستگاه آمبولانس دو دیفرانسیل که بسیار مجهز بوده و برای ماموریت در مناطق صعبالعبور طراحی شده اند، در بین همه دانشگاه ها توزیع می شود. تعداد بالگردهای اورژانس نیز از هفت فروند به ۴۲ فروند افزایش پیدا کرده و تا امروز، ۲۷ هزار مصدوم را توسط این بالگردها منتقل کرده ایم که ۶۵ درصدشان مستقیما به اتاق عمل اعزام شده اند.
رئیس سازمان اورژانس کشور ادامه داد: باید توجه کرد که ۵۵ درصد ماموریتهای هوایی ما مربوط به حوادث ترافیکی است و تاکنون ۵۵ درصد مرگ مادران باردار از این طریق کاهش یافته است. بر همین اساس، در این زمینه و با ایجاد نظام جامع اطلاعات مصدومان، معلولان و فوتیهای ناشی از حوادث و با ثبت دقیق مصدومان و فوتیها، سازمان بهداشت جهانی کشور ما را از ردیف هشتم به ردیف اول یعنی کشورهای الف آورده است. در عین حال، قصد داریم بالگردهای دید در شب را با بالگردهای فعلی جایگزین کنیم.
وی با بیان اینکه ۳۳۰ دستگاه موتور آمبولانس در اختیار داریم که بخش اعظم آنها در تهران فعالیت دارند، افزود: بر همین اساس، روزانه در تهران ۱۲۰۰ ماموریت از طریق موتورآمبولانس انجام می شود و زمان رسیدن به مصدوم و مددجو را از ۳۸ دقیقه به ۱۰ دقیقه رسانده است.
کولیوند با بیان اینکه ماموریتهای از یک میلیون و ۷۰۰ هزار به سه میلیون و ۸۰۰ هزار تا چهار میلیون ماموریت در سال رسیده است. چندین سامانه هم در اورژانس ایجاد کردیم که بتوانیم در حوادث و بلایا به سرعت وارد عمل شویم و در عین حال کمترین هدر رفت منابع را هم داشته باشیم. به عنوان مثال سامانه AMS را ایجاد کردیم که تمام آمبولانسهای دولتی را کنترل می کنیم و می دانیم که آمبولانس کجاست و چه ماموریتی را انجام می دهد.
وی درخصوص زمان رسیدن اورژانس بر بالین مصدومان نیز اظهار کرد: در حال حاضر زمان رسیدن اورژانس بر بالین بیماران و مصدومان در شهرهای کوچک از ۱۳ دقیقه به هفت تا ۹ دقیقه، در شهرهای بزرگی چون تهران از ۳۸ دقیقه به ۱۳ دقیقه، در جادهها از ۲۰ دقیقه به ۱۵ دقیقه و در جادههای روستایی از ۴۰ دقیقه به ۲۰ تا ۲۵ دقیقه رسیده است.
هماهنگی با عراق برای مدیریت بهداشت و درمان اربعین
وی با اشاره به اقدامات اورژانس کشور برای ایام محرم گفت: به طور کلی، در اورژانس کشور ۱۷ هزار نیرو و ۵۵۰۰ آمبولانس داریم که همه آنها در ایام محرم فعال اند. در عین حال اقدامی را با عنوان طرح داوطلبان در اورژانس آغاز کرده ایم که داوطلبان فوریتهای پزشکی را جذب می کنیم که می توان در این مناسبت ها نیز از این داوطلبان استفاده کرد. در عین حال، برای اربعین حسینی هم آماده می شویم و تمام توان و تلاش مان را می گذاریم تا کارها به صورت مناسبی انجام شود.
وی ادامه داد: مدیریت بهداشت و درمان در ایام اربعین بر عهده اورژانس کشور است و تلاش مان این است که بهترین خدمات را در این ایام ارائه دهیم و از بروز بیماریهای واگیر با توجه به گرمی هوا پیشگیری کنیم. هماهنگیهایی نیز با کشور عراق انجام داده ایم تا این خدمات را به نحو احسن انجام دهیم. در روز ۲۸ صفر نیز پوشش خدماتی خوبی را برای تمام کسانی که در این مراسم شرکت میکنند، خواهیم داشت.
رئیس اورژانس کشور با اشاره به اقدامات آموزشی اورژانس کشور گفت: در سال گذشته در تمام مدارس آموزشهای اورژانس ارائه شد و بر همین اساس ۵۶ درصد از کل مصدومانمان کاهش یافت که اقدامی چشمگیر بود. ما ارائه این آموزشها را ادامه می دهیم تا جایی که در هر خانواده یک اورژانس یار داشته باشیم تا هم سطح آگاهی خانوادهها را بالا بریم و هم خودامدادی و دیگرامدادی در خانوادهها ایجاد کنیم.
۲۵ درصد تماسهای اورژانس مزاحم تلفنی است
کولیوند با بیان اینکه روزانه در تهران بین ۱۲ تا ۱۳ هزار تلفن به اورژانس انجام میشود، ادامه داد: ۲۵ درصد از این تماسها مزاحمت است و تعدادی از تماسها نیز با مشاوره حل می شود و نیازی به اعزام نیرو نیست، اما به طور متوسط در تهران روزانه ۵۵۰۰ مأموریت انجام می شود.
افزایش حوادث ترافیکی در حوزه حمل و نقل عمومی
وی در بخش دیگری از سخنان خود، ضمن هشدار نسبت به افزایش حوادث ترافیکی در زمینه حمل و نقل عمومی تصریح کرد: باید سطح آگاهی و سلامت جسمی و روانی راکبان خودروهای عمومی را بالا ببریم. رانندهها باید بدانند که جان چندین نفر در دست شان است. بنابراین، حتما باید از نظر سلامت جسمی و روحی کنترل شوند. متاسفانه، حوادث ترافیکی در خودروهای عمومی در حال افزایش است؛ به طوری که کل حوادث مربوط به حمل و نقل عمومی شامل اتوبوس، مینیبوس و ون در سال گذشته، ۱۱۹ مورد بوده، اما امسال این تعداد به ۲۰۵ مورد رسیده است. همچنین در سال گذشته میزان فوتیهای ناشی از این حوادث ۶۶ مورد بود و ۱۱۸۲ مصدوم نیز بر جای گذاشتند، اما امسال تعداد فوتیها به ۹۹ مورد و تعداد مصدومان ناشی از این حوادث به ۲۴۰۲ مورد افزایش یافته است. بنابراین، باید سطح دانش و سلامت راکبان خودروهای عمومی را بالا ببریم. متأسفانه، بیشترین فوتیهای ناشی از این حوادث در سنین مولد یعنی از ۱۴ تا ۴۰ سال هستند.
ورود پایگاههای اورژانس به پایگاههای بهداشت روستایی
کولیوند از برنامه ریزی برای ایجاد پایگاه اورژانس در پایگاههای بهداشتی روستایی خبر داد و گفت: با معاونت بهداشت و درمان هماهنگیهای لازم را انجام داده ایم تا بتوانیم در پایگاه های بهداشتی روستایی که ظرفیتهای لازم را دارا هستند، پایگاه اورژانس نیز راه اندازی کنیم.
۴۰۰ تیم واکنش سریع در اورژانس کشور
رئیس اورژانس کشور با اشاره به اقدامات اورژانس در طرح سلامت نوروزی نیز بیان کرد: در ایام نوروز کار اورژانس چندین برابر می شود؛ چراکه باید تمام جادهها و مسائل بهداشتی را کنترل کند. در عین حال در سال گذشته در نوروز با سیل بزرگی از شمال تا جنوب کشور مواجه شدیم، اما حتی یک مورد گلایه ای از خدمات اورژانس و بهداشت و درمان وجود نداشت؛ چراکه ما آمادگیهای لازم را ایجاد کرده بودیم و به همین دلیل موفق شدیم. در عین حال، اورژانس کشور تیمهای واکنش سریعی را شکل داده که در زلزله کرمانشاه به صورت ابتدایی وارد عمل شدند، اما در سیل اخیر، این تیمها بسیار کار کردند. باید توجه کرد که تیمهای واکنش سریع تمام تجهیزات مورد نیاز را برای یک هفته دارند.
نقش موثر اورژانس در مدیریت انتقال پیوند اعضا
وی درخصوص مدیریت پیوند اعضا و نقش اورژانس در این حوزه، تصریح کرد: در بحث مدیریت انتقال پیوند عضو، اورژانس اقدامات خوبی انجام داده است. در حال حاضر می توانیم از هر نقطه ای از کشور، عضو را منتقل کنیم. امسال ۱۰ مورد عملیات انتقال عضو انجام دادیم و حتی هفته گذشته همزمان دو قلب را منتقل کردیم.
هشدار نسبت به افزایش آمار غرق شدگی در کشور
کولیوند در بخش دیگری از سخنان خود، نسبت به افزایش آمار غرقشدگی در کشور هشدار داد و گفت: متأسفانه در پنج ماهه اول سال جاری، ۱۰۰۶ مورد غرق شدگی داشتیم که منجر به فوت ۶۴۴ نفر شدند. در حوادث غرقشدگی ۸۲۵ مورد مرد و ۱۸۱ مورد زن بودند. همچنین، ۸۵ درصد فوتیها را مردان و ۱۵ درصد فوتیها را زنان به خود اختصاص داده اند. در عین حال، بیشترین سن غرقشدگی از ۱۱ تا ۴۰ سال است و این واقعا دردناک است؛ چرا که این حادثه کاملا قابل پیشگیری است.
رئیس اورژانس کشور ادامه داد: بیشترین استانهایی که حوادث غرقشدگی را داشتند شامل مازندران، گیلان و آذربایجان غربی بودند. همچنین استانهای ارومیه، کرج و رشت بیشترین میزان فوتی ناشی از غرقشدگی را به خود اختصاص داده اند. در عین حال بیشترین حوادث ناشی از غرقشدگی در ۱۳ اردیبهشتماه امسال اتفاق افتاده و بیشترین غرق شدگی نیز در تیرماه امسال با ۳۲۴ نفر رخ داده است.
پیگیری تخلفات اورژانسهای خصوصی
وی درخصوص نظارت بر آمبولانسهای خصوصی، گفت: آمبولانسهای خصوصی موظف اند که بیماران غیراورژانسی را منتقل کنند و باید اقدامات شان را در چارچوب مقررات انجام دهند. نباید فراموش کنیم که خدمت رسانی به بیماران اقدامی بسیار ارزشمند است که نباید آن را با چیز دیگری معامله کنیم و اگر کسی خدشه ای به این خدمت وارد کند، متخلف است.
رئیس اورژانس کشور با بیان اینکه مردم می توانند انتقادات، پیشنهادات و شکایاتشان را در حوزه آمبولانسها در سامانه ۱۹۰ ثبت کنند، گفت: در هر قشری متخلف وجود دارد. برخی آمبولانس ها هم که تعدادشان کم است، ممکن است، تخلفهایی انجام دهند. در عین حال، دانشگاههای علوم پزشکی به عنوان ناظران آمبولانسهای خصوصی فعالیت می کنند، اما به دلیل نبود نیروی کافی، به کل شهر اشراف ندارند. در این زمینه تخلفاتی مطرح شد و ما آنها را پیگیری کردیم. در عین حال، حتما باید این فرهنگ ایجاد شود که مردم تخلفات را به سامانه ۱۹۰ اعلام کنند. نباید به عده ای سودجو اجازه دهیم که خدشه ای به این خدمت مقدس وارد کنند.
کمبود ۱۵هزار نیروی انسانی در اورژانس کشور
کولیوند در ادامه با اشاره به برخی چالشهای اورژانس، گفت: یکی از چالشهایمان کمبود نیروی انسانی است و اگر بتوانیم در استخدامهای جدید تعدادی نیروی فوریتهای پزشکی جذب کنیم، این مشکل تا حدودی مرتفع می شود. در حال حاضر، ۱۵ هزار نیرو کم داریم و حتی درباره این عدد با سازمان امور استخدامی نیز به توافق رسیدهایم.
جذب ۳ هزار نیروی در اورژانس تا سال آینده
وی درخصوص تعداد استخدام های اورژانس برای امسال و سال آینده، گفت: از ۹۰۰۰ استخدامی که قرار است امسال در حوزه وزارت بهداشت انجام شود، ۱۰۰۰ نیرو برای اورژانس گرفته می شود و از ۱۰ هزار استخدام سال آینده نیز ۲۰۰۰ نیرو برای اورژانس گذاشته شده است.
رئیس اورژانس کشور ادامه داد: چالش دیگرمان بحث بالگرد اختصاصی اورژانس و دید در شب است که در این زمینه نیز اقداماتی انجام شده است. البته در این زمینه مشکلات مان مربوط به تحریم است، اما در کشور اقداماتی را برای بومی سازی آغاز کردهایم که امیدواریم به نتیجه برسد.
وی با بیان اینکه تقاضا داریم از نظر بودجه ای نیز به اورژانس کمک شود، زیرا اورژانس از این نظر واقعا مظلوم است، گفت: در عین حال تلاشمان این است که یک دانشکده فوریتهای پزشکی مستقل داشته باشیم. در عین حال، نیروی خانم تربیت شده اورژانس برای فوریتهای پزشکی نداریم که در این زمینه وزیر بهداشت دستور دادند که نیروی زن فوریتهای پزشکی تربیت کنیم.
نظر شما