به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، تیمی از محققان دانشگاه استکهلم و مؤسسه "Karolinska" در سوئد، با بررسی نمونههای بیولوژیکی انسان و موش دریافتند فرآیندی که باعث عفونی شدن سلولهای ویروسی میشود، تشکیل پروتئین کرونا (protein corona) است. بدین صورت که ویروس در مواجهه با مایعات بیولوژیکی با استفاده از پروتئینها یک پوشش اطراف خود ایجاد میکند.
بسیاری از این پروتئینها به محض رسیدن به سطح ویروس، مولکولی با عنوان "پروتئین کرونا" تشکیل میدهند که ویروس را خطرناکتر و مضرتر میکند و سبب عفونیتر شدن آن میشود. تشکیل این پروتئین تغییری در سطح ژنتیکی ویروس وارد نمیکند اما تراکم پروتئینهای مختلف کرونا بر روی سطح ویروس با توجه به محیط ، هویتهای مختلفی به آن میدهد که باعث میشود ویروس از فاکتورهای میزبان خارج سلولی، به نفع خود استفاده کند.
در آغاز این مطالعه، محققان سوئدی به بررسی چگونگی تشکیل این پروتئین بر ویروس "سن سی شیال تنفسی" RSV)) پرداختند؛ RSV یک ویروس معمولی است که باعث عفونتهای حاد تنفسی، به ویژه در کودکان میشود. نتیجه بررسیهای محققان نشان داد که علائم پروتئین کرونا در خون بسیار متفاوتتر از مایعات ریه است. این علائم حتی در میان انسان و دیگر گونههای زیستی همچون میمون نیز با هم فرق دارد.
یافتههای جدید حاکی است که پروتئین کرونا در موشهای آلوده به ویروس "هرپس سیمپلکس نوع یک HSV-1" که از مهمترین ویروسهای بیماریزای انسانی است، تأثیر متفاوتی دارد و به پروتئینهای آمیلوئیدها متصل می شود. آمیلوئیدها، نوعی از پروتئینها هستند که در مغز افراد مبتلا به آلزایمر و دیگر بیماریهای روانی، پلاکهای سمی ایجاد میکنند و نقش موثری در ابتلا به بیماریهای عصبی دارند.
نتایج این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.
نظر شما