به گزارش خبرنگار ایمنا، برای پیشبینی امکان رؤیت هلال ماه، مشخصههای نجومی ماه و خورشید برای لحظه غروب خورشید، بیست و هشتم یا بیست و نهمین روز هرماه قمری محاسبه میشود. مقدار هر مشخصه با مقدار حدی آن بر اساس تجربه رصدی مقایسه میشود، حال چنانچه مقدار محاسبهشده مشخصه کمتر از مقدار حدی آن باشد، هلال ماه به ازای آن مشخصه قابلرؤیت نیست. اگر مقدار محاسبهشده، مساوی یا بیش از مقدار حدی آن باشد، امکان رؤیت هلال به ازای آن مشخصه وجود دارد، اما حکم قطعی به رؤیت هلال ماه بهاینترتیب است که سایر مشخصهها نیز مساوی یا بیش از مقدار حدی خود باشد. برای قابلرؤیت بودن هلال ماه باید سایر مشخصهها بهاندازه کافی از مقدار حدی خود بیشتر باشند. در کشورهای مختلف جهان برای پیشبینی رؤیت هلال ماه روشهای گوناگونی به کار میگیرند؛ در هر یک از این روشها مجموعهای از مشخصههای ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید بیست و هشتم یا بیست و نهمین روز هرماه قمری محاسبه میشود. این ویژگیها را در چهار قسمت دستهبندی میشوند:
مشخصههای سمتی
- سمتهای ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید
- اختلاف بین سمت ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید
- سمت سیارات در زمان غروب خورشید
- سمت ستارههایی با قدر بالا از صورتهای فلکی
مشخصههای زمانی
- لحظه مقارنه ماه و خورشید (تولد ماه)
- لحظه غروب خورشید و لحظه غروب ماه
مشخصههای حد دار
- ارتفاع ماه در لحظه غروب خورشید
- اختلافزمان لحظههای غروب خورشید و ماه (مکث ماه)
- فاصله زاویهای ماه از خورشید در لحظه غروب خورشید
- اختلاف طولهای دایرهالبروجی ماه و خورشید در لحظه غروب خورشید
- سن ماه در لحظه غروب خورشید
- درصد سطح روشن ماه در لحظه غروب خورشید (فاز)
- طول کمان هلال ماه در لحظه غروب خورشید
مشخصه موقعیتی
- عرض دایرهالبروجی ماه در لحظه غروب خورشید
- موقعیت ماه در مدار خود به دور زمین نسبت به لحظههای حضیض و اوج در لحظه غروب خورشید
- موقعیت زمین در مدار خود به دور خورشید در لحظه غروب خورشید
- نحوه رؤیت هلال ماه با چشم مسلح و غیرمسلح
- رؤیت هلال ماه با چشم غیرمسلح یا چشم عریان بسیار ساده است. رؤیت با چشم مسلح با استفاده از ابزارهای کمکی نظیر دوربینهای تک چشمی و دوچشمی، تلسکوپ و... انجام میگیرد.
انواع رؤیت هلال ماه
انواع رؤیت هلال شامل مشاهده صبحگاهی، روز گاهی و شامگاهی است. رؤیت هلال صبحگاهی پیش از طلوع خورشید انجام میگیرد و در سمت شرق آسمان به جستجوی آن میپردازند . رؤیت هلال روز گاهی در طول روز انجام میشود و جستجوی هلال در صفحه روشن آسمان انجام میشود. رؤیت هلال شامگاهی نیز پس از غروب خورشید صورت میگیرد میشود و در سمت غرب آسمان به جستجوی هلال ماه نو میپردازند.
ابزار لازم برای رویت هلال ماه
در طی ادوار متمادی، ابزارآلات متعددی برای سهولت رؤیت هلال ماه و به منظور جهت یافتن سمت و ارتفاع هلال ماه، خورشید و سایر اجرام قابلمشاهده در آسمان ابداع و ساختهشده است. این ابزارها شامل انواع اسطرلاب، ربع، دوربینهای تک چشمی و دوچشمی، دوربینهای عکاسی، تلسکوپ، GPS، قطبنما، ارتفاعیاب، زاویهیاب، تئودولیت، نرمافزارهای محاسباتی که رایجترین آنها در طی سالهای متمادی moon calculator و stellarium و... بوده است
نظر شما