به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، با افزایش جمعیت شهرها، مدیریت مسائل شهری و زیست محیطی به یکی از دغدغههای شهرداریها تبدیل شده است. یکی از معضلات جوامع بشری تولید فاضلاب و رها بودن آن در طبیعت است که بی شک تهدیدی جدی برای زندگی انسانها، موجودات زنده و همچنین طبیعت محسوب میشود.
روزانه میلیونها لیتر آب در هنگام شستن ظروف، استحمام، و همچنین سیستم فلش تانکِ سرویسهای بهداشتی به هدر میرود و وارد سیستم فاضلاب میشود. در این راستا در کشورهای توسعه یافته، تصفیه فاضلابها و تولید بیوگاز یکی از اقدامات موثر در جهت حل معضلات زیست محیطی در جوامع انسانی است.
بیوگاز یا زیست گاز (Biogas) چیست؟
بیوگاز یک منبع تجدید پذیر انرژی با منافع اقتصادی واجتماعی بسیار است که میتوان آن را از زبالههای بیولوژیک تولید کرد. گفتنی است منابعی که در این فناوری استفاده میشود عمدتا عناصری هستند که سبب آلودگی وسیع محیط زیست میشوند و تهدیدی برای جوامع انسانی به شمار میروند. به همین دلیل بیوگاز به عنوان یک انرژی تجدید پذیر کاملا با محیط زیست سازگار شناخته میشود.
در فرایند تولید بیوگاز میتوان از زبالهها و پسماندهای انسانی و حیوانی استفاده کرد. این منابع عبارتند از:
- فضولات دامی
- زائدات کشاورزی و دامی
- فاضلاب شهری و روستایی
- زبالههای شهری
- فاضلابهای صنعتی
صنعت بیوگاز در شهری کوچک
براناویچی شهر کوچکی واقع در غرب کشور بلاروس است که به تازگی اولین کارخانه تصفیه فاضلاب را به منظور تبدیل زبالههای ارگانیک به انرژی تجدید پذیر راه اندازی کرده است. از این رو، بانک بازسازی و توسعه اروپا (EBRD) و سوئد از زیربنا و سیاست زیست محیطی شهر براناویچی حمایت میکنند. Irina Rovbo ، مسئول و مهندس ارشد این کارخانه، مراحل تولید بیوگاز را چنین توصیف میکند: "روش کار آن ساده است. فضولات آلی در غیاب اکسیژن و در مجاورت باکتریهای بیهوازی تخمیر میشود و در مخازن بزرگی که هاضم نامیده میشود بیوگاز تولید میکند." امروزه با پیشرفت دستگاهها و تجهیزات، بیوگاز تولید شده در هاضم به برق و گرما تبدیل میشود.
مزایای تولید بیوگاز
- کاهش قابل توجه انتشار دی اکسید کربن
- کاهش هزینه تولید انرژی
- تولید انرژی پاک، مقرون به صرفه و قابل دسترس
- تبدیل یک عامل خطر به انرژی
- جایگزین انرژی بیوگاز با سوختهای فسیلی
پساب فاضلاب یک عامل زیست محیطی خطرناک است که باعث آلودگی خاک میشود. این عامل خطر نه تنها برای زندگی انسانها تهدیدی جدی به حساب میآید بلکه حیات تمام موجودات زنده را تهدید میکند. اما امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته از این عامل خطر به عنوان منبع عمده تامین انرژی برای تولید انرژی پاک استفاده میشود.
امید است که ایران نیز بتواند با یاری دانشمندان جوان خود گامی به بلندای عزم راسخشان در بهرهوری از این صنعت پاک بردارد و بیش از پیش، استفاده از انرژی های پاک را در کشور توسعه دهد.
گزارش از: الهه جلالی، خبرنگار ایمنا
نظر شما