همه دشت‌های کشور با اُفت مخزن سفره‌های زیرزمینی مواجه است

دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران با اشاره به برداشت ۴.۷ میلیاردمترمکعبی چاه‌های غیرمجاز از سفره‌های زیرزمینی، گفت: در حال حاضر در سطح تمامی دشت‌های کشور با افت و کسری مخزن سفره‌های زیرزمینی روبه‌رو هستیم و به ندرت دشتی وجود دارد که با چنین شرایطی مواجه نباشد.

به گزارش ایمنا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو(پاون)، "عبدالله فاضلی" اظهارکرد: در حال حاضر حدود ۴۲ میلیارد مترمکعب از منابع سفره‌های زیرزمینی برداشت می‌شود که افزون بر ۴.۷ میلیاردمترمکعب از این رقم مربوط به برداشت چاه‌های غیرمجاز است.

وی با تاکید بر اینکه براساس قانون برنامه ششم توسعه باید ۱۱ میلیارد مترمکعب از برداشت سفره‌های زیرزمینی کاهش یابد، ادامه داد: در حال حاضر در سطح تمامی دشت‌های کشور با افت و کسری مخزن سفره‌های زیرزمینی روبه‌رو هستیم و به ندرت دشتی وجود دارد که با چنین شرایطی مواجه نباشد؛ بنابراین کاهش برداشت در تمامی دشت‌ها جزو الزامات است و راهی به جز این نداریم.

فاضلی افزود: به دلیل محدویت منابع مالی و نبود امکانات لازم برای گسترش این طرح در سراسر کشور، حدود ۸۶ دشت پایلوت با هماهنگی وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای برنامه کاهش برداشت‌ها از منابع زیرزمینی انتخاب شده‌است، دشت‌های یاد شده بیشترین میزان کسری مخزن را به خود اختصاص داده‌ به‌طوری‌که حدود ۵۵ درصد کسری مخزن سفره‌های زیرزمینی کشور مربوط به ۸۶ دشت پایلوتی است که برای اجرای برنامه کاهش برداشت انتخاب شده‌اند.

دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران خاطرنشان کرد: به هر حال ما کسری مخزن سالیانه و تجمعی داریم و راهی غیر از کاهش برداشت از منابع زیرزمینی نداریم، ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که این اُفت همچنان تشدید شده و سطح آب دشت‌های کشور بیش از این کاهش یابد.

وی با تاکید بر اینکه کاهش ۱۱ میلیارد مترمکعبی برداشت از سفره‌های زیرزمینی امری امکان‌پذیر است، گفت: به سرانجام رسیدن این برنامه نیازمند الزام‌ها و منابع مالی است که برای اجرای این طرح دیده شده و طرح‌ها و پروژه‌های مرتبط با این برنامه برای به سرانجام رسیدن، حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد.

فاضلی با اشاره به اینکه نگرش مصرف‌کنندگان به آب نیازمند تغییر است، تصریح کرد: تحقق این برنامه فقط مربوط به دولت نیست، بلکه در این بین مصرف کنندگان نیز نقش مهمی را بر عهده دارند.

دبیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی شرکت مدیریت منابع آب ایران خاطرنشان کرد: از طرفی میزان نزولات جوی در تحقق این مهم نیز امری بسیار حیاتی است، چرا که افت بارندگی‌ها ما را با شرایط دشوارتری مواجه می‌کند و کاهش بارندگی در هر سال کسری آبخوان‌های کشور را نیز تشدید خواهد کرد.

فاضلی خاطرنشان کرد: همگی ما در قبال منابع آب زیرزمینی مسئولیم و باید به گونه‌ای آن را مدیریت و از منابع آن استفاده کنیم که به شکل پایدار باقی بماند.

کد خبر 357263

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.