بازار مسکن در انتظار ثبات شرایط اقتصادی است

بررسی میدانی از بازار معاملات املاک اصفهان نشان می‌دهد که در مدت اخیر با کاهش قیمت دلار، این بازار دچار رکود شده است.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در حالی که در سه ماه گذشته به دلیل بالا رفتن قیمت دلار بازار معاملات مسکن رونق گرفته بود اما در مدت اخیر این بازار با رکود قابل توجهی روبه رو شده است.

مشاوران املاک مناطق شهری اصفهان که مورد ارزیابی خبرنگار ایمنا قرار گرفتند، همگی اذعان داشتند که تابستان امسال در مقایسه با سال گذشته، مراجعه مشتریان بیشتر بوده و نوسانات زیادی در این بازار مشاهده شده است.

به گفته آنها حجم زیادی از مراجعات به بنگاه‌های مشاوران املاک برای خرید و فروش مسکن و تب و تاب به وجود آمده در این بخش،صرفاً به دلیل افزایش قیمت دلار در ماه‌های گذشته بوده و خریداران با هدف سرمایه‌گذاری به خرید ملک روی آورده بودند بنابراین افزایش تقاضا و مراجعه به مشاوران املاک در ماه‌های گذشته خود عاملی بر افزایش قیمت در بخش مسکن شده است.

مشاوران املاک و کارشناسان بازار مسکن بر این عقیده‌اند که بازار مسکن تا زمانی که شرایط اقتصادی و نرخ ارز تثبیت نشود، به ثبات نمی‌رسد.

به گفته‌ شهرام کوسه غراوی، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی با توجه به کاهش نرخ ارز و به تبع آن بروز رکود تورمی در بازار مسکن، روند کنونی این بازار نزولی است و احتمال می‌رود که این روند نزولی در بازار مسکن ادامه یابد.

در منابع خبری دیگر نیز به نقل از رییس اتحادیه مشاوران املاک آمده است که کاهش قیمت دلار، بازار مسکن را به عقب هل می‌دهد.

در همین زمینه خبرنگار ایمنا به بررسی جامعه آماری شامل مشاوران املاک در سه منطقه شهری اصفهان ( محدوده خیابان شیخ مفید، خیابان زینبیه و خیابان رباط) پرداخته که به شرح زیر است.

به عقیده برخی مشاوران املاک در محدوده خیابان شیخ مفید بر اساس مشاهدات آنها از تغییرات اخیر بازار مسکن، نوسانات قیمت دلار به طور مستقیم روی معاملات مسکن تأثیرگذار است به عنوان مثال شخصی که زمینی را با دلار چهار هزار تومانی به قیمت هر متر ۷ میلیون تومان خریداری کرده حاضر نیست اکنون که قیمت دلار تفاوت فاحشی با قبل دارد زمین را به همان قیمت بفروشد.

یکی از مشاوران املاک در آن محدوده، با اشاره به اینکه بالارفتن قیمت مصالح ساختمانی، سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی و همچنین میلگرد، تاثیر بسزایی در معاملات مسکن داشته، می‌گوید: آن‌هایی که زمین خریداری می‌کنند؛ حساب ساخت وساز آن را می‌کنند و کسانی که مسکونی خرید و فروش می‌کنند؛ حساب بازسازی آن را می‌کنند، الان تعویض و بازسازی یک سیستم گرمایشی بسیار هزینه‌بَر است.

وی می‌افزاید: این خود مردم هستند که املاک را قیمت‌گذاری می‌کنند و املاکی‌ها فقط به آنها مشاوره می‌دهند که در بیشتر مواقع هم با بازار امروز، افراد به طور کلی روی قیمت پیشنهادی خود اصرار می‌کنند به طوریکه اگر قیمت مورد نظرشان نباشد با این جمله که "زمین خودم است میخواهی همین قیمت، نمی‌خواهی نمی‌فروشم " معامله را فسخ می‌کنند.

این مشاور املاک با تأکید بر اینکه پس از هر بار افزایشی که در قیمت مسکن رخ می‌دهد، به سختی می‌توان این افزایش قیمت را جبران کرد و یا حتی قیمت‌های جدید را به نرخ‌های قبل از افزایش برگرداند، افزود: قیمت ملک سالی یک بار بالا می‌رود و پس از آن دیگر کاهش نمی‌یابد، به همین دلیل سرمایه‌گذاری در ملک و مسکن بهترین گزینه برای ایرانیان است.

مشاوران املاک در محدوده خیابان شیخ مفید از رکود در خرید و فروش آپارتمان در مقایسه با اردیبهشت ماه سال‌جاری خبر دادند و گفتند که در شرایط کنونی کسانی که به دنبال ساخت و ساز هستند دست از خرید برداشته و منتظر ثبات قیمت‌ها هستند.

همچنین این مشاوران املاک وضعیت اجاره‌نشین‌های آن محدوده را اینگونه توصیف کردند: با کاهش سودهای بانکی صاحب‌خانه‌ها کمتر پول پیش قبول می کنند و اجاره‌ها افزایش یافته است خیلی از مردم مجبور شده‌اند از واحدهای بزرگ به واحدهای آپارتمانی کوچکتری بروند و محل زندگی خود را تغییر دهند یا حتی در حاشیه شهر ساکن شوند.

مشاوران املاک در محدوده خیابان رباط اذعان داشتند که بسیاری از خریداران، مصرف کننده نبودند بلکه تنها با افزایش نرخ ارز، سرمایه‌های ریالی آنها افزایش یافته و از ترس اینکه پولشان با گذر زمان ارزشش کم نشود، آن را در بازار مسکن سرمایه‌گذاری کردند و البته با کاهش قیمت دلار این گونه معاملات نیز راکد شده است.

با افزایش قیمت دلار و حتی رشد سه برابری قیمت همه مصالح ساختمانی، مردم به سرمایه‌گذاری در این بخش روی آوردند اما در حال حاضر همه دست نگه داشته‌اند زیرا از افزایش یا کاهش قیمت‌ها مطمئن نیستند، متأسفانه مردم ایران هر چیز که گران شود را بیشتر می‌خرند.

به گفته یکی از مشاوران املاک در این محدوده، در ماه‌های آخر تابستان با حجم زیادی از مراجعه مردم رو به رو بودیم، حتی در شرایطی قیمت‌ها دقیقه‌ای اعلام می‌شد و خریداران هول کرده بودند و ملک را به هر قیمت که فروشنده می‌گفت خریداری می‌کردند و همین امر نیز باعث بالا و بالاتر رفتن قیمت‌ها شد.

او می‌افزاید: الآن قیمت ملک کاهش پیدا نکرده است و اگر قیمت دلار ثابت شود می‌توان امیدوار بود قیمت مسکن هم به ثبات برسد.

در محدوده خیابان رباط فصل رهن و اجاره با شروع مهر به پایان رسید، اما امسال در مقایسه با سال گذشته نرخ اجاره به نسبت قیمت زمین، رشد کمی داشته است با این حال اجاره‌نشین‌ها همه مجبور به تمدید قراردادها شدند زیرا همه قیمت‌ها بالا رفت به غیر از درآمد خانوارها.

یک مشاور املاک در محدوده خیابان زینبیه گفت: در این محدوده، نرخ اجاره بها در معاملات مسکن تابستان امسال فقط ۱۰ درصد افزایش یافته و مردم این ناحیه با مشکلی رو به رو نبوده‌اند.

وی افزود: بازار معاملات مسکن در بهار امسال راکد بوده اما با افزایش شدید قیمت طلا و دلار در تابستان به موازات افزایش تعداد خریداران و افزایش تقاضا، فروشنده‌ها و صاحبان املاک قیمت‌ها را بالا بردند، این قیمت‌گذاری کارشناسی نبود و توسط خود مالک انجام می‌شد، اما اکنون پایین آمدن نرخ دلار تأثیری در کاهش قیمت‌ها نداشته است.

یکی دیگر از مشاوران املاک دراین محدوده گفت: افرادی که پولشان را در بانک‌ها نگه داشته بودند و سود آن را می‌گرفتند با کاهش سودهای بانکی، بالا رفتن قیمت دلار و ترس از بی‌ارزش شدن پولشان به بازار مسکن روی آوردند، در دو سه ماه اخیر با روزی بیش از ده خریدار رو به رو بودیم اما فروشنده‌ها از ترس افزایش مجدد نرخ مسکن و یا از دست رفتن سرمایه‌شان به بهای کم تمایلی به فروش نداشتند.

به گزارش خبرنگار ایمنا، در گفتگو با مشاوران املاک مختلف و کارشناسان مسکن به این نتیجه می رسیم که بازار مسکن و املاک با تثبیت نرخ ارز به ثبات می‌رسد و اگر مرجعی برای تعیین قیمت‌های کارشناسی در بازار مسکن در نظر گرفته و به تناسب هر منطقه الگوی قیمتی ثابتی برای ملک اعلام شود دیگر مردم عامه نمی‌توانند به دلخواه خود قیمت‌گذاری کرده و التهاب بازار را رقم بزنند.

گزارش از فرشته بابایی خبرنگار سرویس اقتصادی ایمنا

کد خبر 355985

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.