منوچهر توسلی در مورد تمدید تحریم های ثانویه آمریکا بر علیه ایران و شکایت کشورمان به دادگاه لاهه به خبرنگار ایمنا گفت: شکایت ایران در چارچوب قواعد حقوق بین الملل تنظیم شده و بر اساس آن تحریم ها؛ جنگ اقتصادی تلقی میشود؛ شکایت ایران می تواند آثار و پیامدهایی در بر داشته باشد که البته بیشتر اثر آن معنوی است.
توسلی با تاکید بر این که «پیمان دوستی و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی ایران و آمریکا» که مورخ ١٣٣٤ بین دو کشور منعقد شده، هنوز پابرجاست است، گفت: تحریمهای آمریکا به منافع ملت ایران خدشه وارد می کند، بنابراین ایران بر اساس منشور ملل متحد و مقررات بین المللی که صلح و امنیت را تضمین میکند؛ این شکایت را تنظیم کرد تاجلوی اعمال یک جانبه آمریکا را بگیرد.
وی افزود: تحریمهای آمریکا بر خلاف فلسفه وجودی منشور ملل متحد است؛ در حالی که این سازمان صلح و دوستی بین ملتها را ترویج میکند.
این استاد حقوق بین الملل در رابطه با محتوای شکایت ایران گفت: شکایت به دیوان بینالمللی دادگستری لاهه تقدیم شده و درخواست حقوقی ایران این بوده که جلوی اقدامات آمریکا گرفته شود و این کشور به خاطر تحریم هایی که علیه ایران تدارک دیده خسارت پرداخت کند تادر آینده چنین اقداماتی انجام ندهد.
وی افزود: هر چند این شکایت از طرف ایران مطرح شده است، ولی میتواند برای سایر کشورها هم اثرات مثبتی داشته باشد و جلوی یک جانبه گرایی آمریکا را بگیرد.
وی در رابطه با اینکه آیا در صورت پیروزی در دادگاه لاهه، ایران میتواند با سایر کشورها رابطه تجاری داشته باشد، خاطرنشان کرد: روابط تجاری بر اساس خواسته دولتها است؛ اگر کشوری بخواهد با ایران رابطه تجاری برقرار کند می تواند.
وتوی رأی دیوان و مسئولیت بین المللی آمریکا
توسلی افزود: اگر رأی دادگاه مثبت و به نفع ایران باشد، از بُعد معنوی یک پیروزی محسوب می شود؛ چرا که ایران توانسته اقدامات یک جانبه آمریکا را محکوم و بقیه کشورها را نیز ترغیب کند تا در این مسیر با ایران همراه باشند، همچنین سبب می شود تا آمریکا دیگر به راحتی نتواند سایر کشورها را مورد تحریم قرار دهد.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر در صورت پیروزی ایران در دیوان بین الملل دادگستری، در چارچوب منشور ملل متحد، شورای امنیت به نوعی تضمینی برای رأی محسوب شده و این امر میتواند برگ برنده ای در دست ایران باشد.
این استاد حقوق بین الملل خاطر نشان کرد: با این وجود اگر امریکا به رای احتمالی که به نفع ایران باشد تمکین نکند، ایران می تواند به شورای امنیت سازمان ملل برای اجرای رای مراجعه کند و آمریکا در مقابل توصیههای این شورا نمی تواند از حق وتوی خود استفاده کند، اما اگر اقدامات شورای امنیت در ذیل فصل هفتم منشور و مواد ٤١ و٤٢ قرار گیرد، آمریکا می تواند از حق وتوی خود استفاده و اجرای رای را با مشکل روبرو سازد.
وی افزود: متاسفانه چون در حقوق بین الملل ضمانت اجرای قوی برای اجرای مقررات همانند حقوق داخلی و قدرت مافوق دولتها برای اعمال این مقررات در عمل وجود ندارد، لذا نمیتوان در عمل آمریکا را مجبور کرد که تحریم ها را انجام ندهد. از این رو آمریکا در مقابل اتحادیه اروپا هم یکسری نقض معاهدات دارد و در حال حاضر جنگ اقتصادی با اتحادیه اروپا و چین را شروع کرده است.
توسلی خاطر نشان کرد: البته راه کاملا برای ایران بسته نیستو کشورمان هم می تواند از طریق معاهدات و توافقهای حقوق بین الملل و با کمک سایر کشورها زمینه تضمین اجرای رای دیوان را فراهم و مسأله «مسوولیت بین المللی آمریکا» برای نقض تعهدات بین المللی را مطرح کند.
نظر شما