عطاالله محمدی در گفتوگو با خبرنگار ایمنا با بیان اینکه تاکنون مطالعات و بررسی های بسیاری برای اثرات پرخاشگری و خشونت، در روابط زناشویی، ارتباطات عاطفی، ناامن کردن محیط خانواده و افرادی که تحت خشونت دیگران قرار می گیرند و همچنین در خصوص افراد خشونتزا، انجام شده است، اظهار کرد: انسان ها ممکن است در طول زندگی خود به دلایل مختلف خشمگین شوند، خشم یک واکنش طبیعی است اما نحوه بروز آن مهم است.
وی با بیان اینکه محرک اصلی پرخاشگری و احساس و هیجان طبیعی افراد "خشم" است، افزود: عوامل متفاوتی از جمله ناکامی، برآورده نشدن نیازها، خواسته ها و تعارضات زندگی، تعارضات شخصی و روحی و روانی، تعارضات ارتباطات خانوادگی باعث به وجود آمدن هیجان خشم می شود.
محمدی با بیان اینکه هیجان خشم، امری عادی نیست اما زمانی که خشم به یک رفتار پرخاشگرانه و خشونت آمیز تبدیل می شود باید برای جلوگیری از اثرات مخرب کنترل شود، گفت: درجات خشم متفاوت است و به اشکال مختلفی خود را در زندگی انسان ها نشان می دهد که می توانند آثار مخربی را در بین خانواده ها و روابط زناشویی ایجاد کند، بنابراین افراد باید مهارت کنترل خشم خود را کسب کنند.
روانشناس مرکز مشاوره دانشگاه تهران با بیان اینکه پرخاشگری فرد به جنبه های کلامی و غیر کلامی تبدیل می شود، تصریح کرد: اصولا افراد پرخاشگری کلامی، فریاد می زنند و از کلمات رکیک و تحقیر آمیز و یا سرزنش آمیزی نسبت به دیگران استفاده می کنند و افراد پرخاشگری غیر کلامی نیز به خود و یا دیگران آسیب می رساند.
وی ادامه داد: علت ایجاد خشم در خانواده ها به دلایل مختلف است، اما مهم ترین علل آن در بین زن و شوهرها عدم تفاهم، تعارض های مالی، اختلافات خانوادگی و انتظارات از یکدیگر است، ضمن اینکه برخی از خانواده ها به دلیل اینکه نمی توانند مشکلات خود را برطرف کنند و مهارت حل مساله را ندارند پرخاشگری را برای حل مساله انتخاب می کنند.
محمدی افزود: خشونت باعث سرکوب شدن افراد و فراموش کردن موقت مشکل می شود، براین اساس برخی از افراد به دلیل اینکه پرخاشگری روش ساده ای برای سرکوب کردن خواستۀ بحق دیگران است و جواب قابل قبولی دریافت کرده و فرد را با استفاده از این رفتار بی رحمانه خود ساکت می کنند این روش را برمی گزیند.
وی تصریح کرد: همسران به هیچ عنوان نباید مورد پرخاشگری قرار بگیرند و اگر خطری در هنگام پرخاشگری، آنان را تهدید کرد باید در اولین فرصت برای جلوگیری از آسیب های جسمانی جدی و یا بروز جرم به منابع قابل اعتماد مانند همسایه ها، خانواده، اقوام نزدیک و پلیس اطلاع دهند و کمک بخواهند.
این روانشناس مرکز مشاوره دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: در خانواده هایی که پرخاشگری بسیاری وجود دارد علاوه بر اینکه آسیب های جسمی جدی اتفاق می افتد، بیماری های روانی، اضطراب و استرس افزایش می یابد، ضمن اینکه فرزندان نیز در این خانواده ها احساس ناامنی می کنند و در آینده ممکن است به افرادی پرخاشگر تبدیل شوند.
وی با بیان اینکه روش ها و مهارت های مختلفی برای مهارکردن خشم وجود دارد و افراد باید برای کنترل خشم خود مهارت های کنترل خشم را زیرنظر روانشناس بیاموزند، ادامه داد: در خانواده هایی که اختلافات زناشویی بسیار است باید از مشاوره برای حل مساله و کاهش تعارضات کمک گرفت.
نظر شما