به گزارش ایمنا به نقل از سازمان محیط زیست، فرهاد دبیری در خصوص لایحه منع حیوانآزاری گفت: به رغم آنکه مسائل حیوان آزاری به صورت مستقیم به وظایف سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی حفاظت از حیات وحش ارتباط پیدا نمیکرد اما نگاههای عمومی در این حوزه به سازمان معطوف بود و مطالبات مردم و سازمانهای مردمنهاد در این زمینه بیش از آنکه از وزارت کشور و شهرداریها به عنوان متولیان اصلی این موضوع باشد، به سمت محیط زیست سوق پیدا کرده بود.
وی ادامه داد: در نهایت تجمعی که در مقابل سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفت، معصومه ابتکار رییس وقت محیط زیست، را قانع کرد که به رغم عدم مسئولیت محیط زیست در امور همه جانوران و حیوانات در این زمینه پیشقدم شود و لایحه منع حیوانآزاری یا حمایت از حیوانات در محیط زیست آماده شود.
مشاور ارشد رییس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه اظهار کرد: طبیعتا در جریان ارسال پیشنویس این لایحه به هیات دولت، برخی از سازمانهای مردم و هنرمندان علاقهمند نیز ورود پیدا کردند و حتی در جلسات مرتبط با لایحه در ریاست جمهوری نیز دعوت شدند و حضور داشتند.
مسئول دبیرخانه شورای عالی محیط زیست افزود: علاوه بر نظرات این بخش از جامعه، نظرات شهرداری، وزارت کشور و سازمان دامپزشکی نیز در این خصوص اخذ شده است و البته بعدها همین نهادها در جلسات ریاست جمهوری و در کمیسیون لوایح نیز حضور پیدا کردند زیرا پس از ارسال پیشنویس لایحه به ریاست جمهوری، تمامی جلسات در همان نهاد تشکیل و تصمیمات نهایی نیز در همان جا اتخاذ شد.
حیوان آزاری ذیل قانون مجازات اسلامی است
این استاد دانشگاه ادامه داد: قوهقضائیه پیشنهادها و مجازاتها را پذیرفته ولی مقرر شده که این موارد نه به صورت قانونی مجزا بلکه در قالب قانون مجازات اسلامی مطرح شود بنابراین آنچه از طریق کمیسیون لوایح دولت به قوه قضائیه ارسال شد در قالب اصلاحیه قانون مجازات اسلامی و الحاق ۵ تبصره به ماده ۶۷۹ قانون مجازات اسلامی ارائه میشود.
به گفته وی در ماده ۶۷۹ قانون مجازات اسلامی، مجازات هرکسی که حیواناتی را که شکار آنها ممنوع شده یا حیوانات حلال گوشت یا حیوانات متعلق به دیگری را تلف کند، تعیین شده است.
دبیری خاطرنشان کرد: در تبصرههای این ماده آمده است که هر کس بدون عمد و بدون ضرورت سایر حیوانات (منظور حیواناتی همچون سگ و گربه یا حیواناتی به جز حیوانات وحشی است که قانون و تکلیف مجازات آنها مشخص است) را بکشد یا مسموم یا تلف کند یا ناقص کند به جزای نقدی تا ۱۰ میلیون ریال و خدمات رایگان به حیوانات تا شش ماه محکوم میشود.
مشاور ارشد رئیس سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: در تبصره بعدی این ماده تاکید شده است که تنها مرگ با شفقت به منظور کنترل بیماری و پیشگیری از رنج حیوانات با رعایت قوانین و مقررات و با نظر سازمان دامپزشکی کشور از مصادیق این تبصره جداست.
مرگ با شفقت حیوان هم نیازمند مجوز سازمان دامپزشکی است
این استاد دانشگاه افزود: این تبصره بدان معناست که حتی اگر کسی بخواهد مرگ با شفقت به طور نمونه برای پیشگیری از شیوع بیماری برای حیوان ایجاد کند، باید مقررات را رعایت و مجوز سازمان دامپزشکی را برای مورد به مورد حیوانات اخذ کند و تنها در این صورت از شمول این قانون مستثنی است.
وی با یادآوری این موضوع که کلمه «هر کس» شامل تمامی افراد حقیقی و حقوقی می شود، خاطرنشان کرد: بهطور کلی قانون مجازات اسلامی هیچ وقت مستثنی ندارد و اگر بخواهد مستثنی کند باید مورد را بگوید.
مشاور ارشد رییس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در ذیل همین ماده آمده است، هرگونه آزار نسبت به حیوانات موضوع این ماده و قانون و تبصرههای آن از قبیل شکنجه، ضرب و شتم، مثله کردن، زندانی کردن، جنگ انداختن، بهرهکشی که منجر به تحمیل درد و رنج برای حیوان باشد جرم است و مجازات آن نیز در حد مجازات کشتن است.
مجازات حیوان آزاری برابر قتل است
مسئول دبیرخانه شورای عالی محیط زیست خاطرنشان کرد: این بدان معناست که در این ماده، آزار و شکنجه نیز برابر با قتل در نظر گرفته شده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: علاوه بر آن تاکید شده است که عدم رعایت قوانین و مقررات مربوط به نگهداری (یعنی هیچگونه آزار و شکنجهای برای حیوان نباشد ولی از آن در قفس نامناسب نگهداری شود)، تکثیر و پرورش مصنوعی، نقل و انتقال حیوانات این ماده قانونی و نیز رها کردن حیوانات صاحبدار در محدودههای شهرها نیز در صورتی که باعث آزار حیوان شود مشمول همین مجازات خواهد بود.
دبیری افزود: هر کس که حیوانات را در باغوحشها و خارج از باغوحشها همچنین سیرکها در شرایط نامناسب نگهداری کند یا نقل و انتقال حیوانات را به نحو نامناسب انجام دهد، با کسی که حیوان را شکنجه کرده، برابر این ماده قانونی از یک مجازات برخوردار خواهد شد.
انتشار فیلمهای حیوانآزاری جرم است
این استاد دانشگاه تاکید کرد: در پایان گفته شده که انتشار تصاویر یا فیلمهای حیوان آزاری در شبکههای اجتماعی با هدف تشویش اذهان عمومی و نه اطلاعرسانی، جرم محسوب میشود و دارای مجازات است.
نظر شما