عاشورا خاستگاه انقلاب اسلامی است

محمدرضا سنگری دبیر علمی کتاب سال عاشوراست که در گفت و گو با ایمنا به تشریح فعالیت های دبیرخانه این برنامه پرداخته است

به گزارش ایمنا، چند سالی است که با ایده مطرح شده از طرف تعدادی از دغدغه مندان مباحث عاشورا برنامه ای تحت عنوان کتاب سال عاشورا برگزار می شود و هر ساله به مخاطبان و شرکت کنندگان آن افزوده می شود. بر آن شدیم تا در آستانه انتخاب مجدد کتاب سال عاشورا گفتگویی را با دبیر علمی این مراسم داشته باشیم.

دکترمحمد رضا سنگری از شاعران و نویسندگان پرکار معاصر است. ولی بیشتر در زمینه‌ نثر ادبی کار می‌کند و از وی تاکنون کتاب‌های متعددی از جمله‌ «سوگ سرخ»، «پنجره معصوم»، «یادهای سبز»، «گلبرگ‌ها»، «یک جرعه تشنگی»، «سلام موعود»، «چهل روز عاشقانه»، «نقد و تحلیل ادبیات منظوم دفاع مقدس» در سه جلد و «پیوند دو فرهنگ ادبیات معاصر» چاپ و منتشر شده است که همگی جزو آثار منثور وی به حساب می آید. همچنین باید تألیف سی جلد از کتاب‌های درسی از سطح ابتدایی تا دبیرستان را به آن‌ها اضافه کرد.

در ابتدای گفتگو از وی در مورد جایزه دعبل پرسیدیم و وی با اشاره به برگزاری این جایزه از سال ۹۴ گفت: از زمان شکلگیری هیئت علمی در بنیاد دعبل خزایی این ایده مطرح شد که به ترغیب و تشویق نویسندگان برای پرداخت عمیق‌تر به عاشورا بپردازیم و این ایده یعنی انتخاب کتاب سال عاشورا از سال ۹۰ به طور جدی دنبال شد و در سال ۹۴ نخستین دوره کتاب سال عاشورا را برگزار کردیم.

وی با تأکید بر اینکه عاشورای حسینی(ع) عظیم‌ترین سرمایه ما انسان‌هاست، گفت: عاشورا خاستگاه انقلاب اسلامی است و امام خمینی(ره) در اهمیت این موضوع فرمود که ما هرچه داریم از عاشوراست. عاشورا زنده است و نه تنها امروز، بلکه فردای همه ما می‌تواند از آن سیراب شود.

جایزه دعبل در راستای هویت بخشی عاشورا حرکت می‌کند

سنگری افزود: عاشورا برای ما بعد هویت‌بخشی دارد و هیچ اتفاقی در طول تاریخ اسلام مثل عاشورا اینقدر با مردم گره نخورده است، لذا نیاز داریم تا به بررسی و شناسایی تمام ابعاد آن بپردازیم. یکی از جریاناتی که در این راستا می‌تواند ما را یاری دهد، برگزاری همایش «کتاب سال عاشورا؛ جایزه دعبل» است.

او در مورد اهداف برگزاری این همایش بیان داشت: به دست آوردن تصویری واقعی از آثار مکتوب عاشورایی، شناخت نویسندگان و هنرمندان این عرصه، تشویق و قدردانی از نویسندگان برتر، کشف مغفول مانده و کمتر کار شده، نقد آثار و ارزش‌گذاری و معرفی این آثار به جامعه از جمله اهداف ما در برگزاری این دوره‌هاست.

دبیر علمی دومین کتاب سال عاشورا یادآور شد: در دوره نخست که سال ۹۴ برگزار شد، ۵۳۷ اثر دریافت کردیم که پس از داوری آثار، بیست اثر برگزیده و شایسته تقدیر انتخاب شد.

وی به دومین دوره این همایش اشاره کرد و افزود: در دومین دوره کتاب سال عاشورا، ۳۴۰ اثر دریافت کردیم و در نوزده رشته به داوری آنها پرداختیم و در مجموع‌ از هفت اثر به عنوان اثر برگزیده و یازده اثر هم به عنوان اثر شایسته تقدیر می شود.

وی افزود: اینکه تعداد آثار دریافت شده در دومین همایش کتاب سال عاشورا، نسبت به دوره نخستین آن کمتر است، به معنای کاهش آثار نیست، بلکه دوره اول در فاصله سال‌های ۱۳۹۰ تا ۱۳۹۴ بوده، اما دومین دوره این همایش از فاصله سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۶ بوده است.

سنگری با بیان اینکه در دومین دوره این همایش ۳۷ داور به ارزیابی آثار دریافت شده پرداختند، گفت: درباره انتخاب داوران چند گزینه را مد نظر داشتیم که از جمله آنها، تجربه، بهره از دانش موضوع و انصاف و عدالت آنان است.

باید خاطر نشان کرد که از آثار منتخب و پدیدآورندگان‌شان در آئین اختتامیه این جایزه در تاریخ ۱۴ شهریورماه تجلیل به عمل می آید و قرار است فهرست کاندیداهای هر رشته نیز یک هفته پیش از برگزاری آئین اختتامیه اعلام شود.

کد خبر 317075

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.