چراغ خاموش سراجی در سمیرم/ 45 سال سابقه و هنر زیر تلی از خاک

سمیرم- شهرستان سمیرم با توجه به حضور سه قوم فارس، ترک و لر در گذشته نه چندان دور دارای مغازه های صنایع دستی پررونقی همچون نمد مالی، سراجی، چلنگری، آهنگری، نجاری، رنگ رزی و بسیاری از مشاغل دیگر بود

به گزارش خبرنگار ایمنا از شهرستان سمیرم، امروزه با ماشینی شدن کار ها و ورود تکنولوژی به زندگی مردم، هنرهای سنتی و صنایع دستی بیش از پیش زیر بیرق سیاه تکنولوژی رفته و روز به روز دریغ از دیروز می شود، بطوری که امروز در میان مغازهای مجلل ولوکس بازار، تنها چراغ اندک شماری از این هنرها روشن است که البته چراغ همین تعداد اندک شمار نیز مغازه به مغازه رو به خاموشی است.

سراجی یکی از هنرهای سنتی شهرستان سمیرم است که هنرمند سراج، ذوق و خلاقیتش را با کار بر روی چرم  به نمایش می گذارد . تعمیر زین، مفرج، پشتی، دهنه اسب، کوله پشتی، کمربند و این چنین چیز ها در زمینه کار سراجی است.

سمیرم با توجه به حضور 3 قوم فارس، ترک و لر در گذشته نه چندان دور دارای مغازه های صنایع دستی پررونقی همچون نمد مالی، سراجی، چلنگری، آهنگری، نجاری، رنگ رزی و بسیاری از مشاغل دیگر بود که امروز دنیای تکنولوژی تنها تعداد اندکی از آنان را باقی گذاشته و یکی یکی در حال خاموش شدن هستند.

در این گزارش به یکی از این مشاغل می پردازیم که چراغش با بی مهری تمام خاموش شد و کم نیست مشاغل سنتی ای که چراغشان هر روز کم نور تر از دیروزش می شود.
سراجی
امیر شهیدانی معروف به میرزا یکی از هنرمندان سمیرمی بود که لقب اولین و چه بسا آخرین سراج سمیرمی را همراه داشت و با حدود نیم قرن فعالیت هنری ذوق و خلاقیتش را با کار بر روی چرم به نمایش گذاشت  و کسی در سمیرم بعد از او در این حجم به فعالیت سراجی نپرداخت.
وی در جوانی برای آموزش این کار راهی بازار وکیل شیراز شده و حدود دو سال نزد اساتید این هنر به حرفه آموزی پرداخت تا چراغ اولین سراجی سمیرم را روشن کرده و روی چرم نقش های بسیاری را بیافریند.

وی در مصاحبه ای با سایت سمیرم خبر چگونگی ورود به این عرصه را اینگونه بیان کرده بود: حدود ۵۰ سال پیش سختی سفر به شهر دیگر را برای فراگیری حرفه سراجی به جان خریم و با فراگیری این حرفه استاد کار سراجی شهر سمیرم شدم.
استاد سراج شهرمان گفته بود برای زنده نگه داشتن چراغ سراجی شهرم به ارگان های مربوطه رفته اما به دلیل سن بالایش به او هیچ تسهلاتی برای توسعه شغلش داده نشده.
استاد میرزای شهر ما که از علاقه اش برای حضور جوانان در این حرفه برای روشن نگه داشتن چراغ سراجی در سمیرم سخن می گفت بیش از چهار ماه قبل جان به جان آفرین تسلیم کرد تا هر چه از هنر نزد این هنرمند سمیرمی بود به زیر خاک برود.

وی حدود ۲ ماه قبل از مرگش برای خرید وسایل سراجی به شیراز سفر کرده بود که برا اثر تصادف به کما رفت، سراج گزارش ما که از 50 سالگی در سمیرم سراجی را آغاز کرد در سن حدود ۹۵ سالگی درگذشت.
اما نمی میرند افراد هنرمندی که چراغ هنر را تا آخرین لحظه زندگانی خود روشن نگاه میدارند و پس از مرگشان هم هنرشان آوازه شهرشان خواهد بود.
میرزای هنرمند سمیرم فردی خوش رو و مردم دار بود که چندین بار مصاحبه وی در صداسیمای استان اصفهان و شبکه های سراسری پخش شد.
گزارش: سید محمد مهدی قائم مقامی
کد خبر 300269

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.