8 فروردین 1357؛ قيام مردم يزد به‌مناسبت اربعين شهدای تبريز

خبرگزاری ايمنا: در چنین ایامی از سال 1357 هجری شمسی و با نزديک شدن چهلم شهدای تبريز، جوشش مخصوصی در مردم ايران مشاهده می‌شد. در اين ميان، قيام مردم يزد در روز هشتم فروردين‌ماه همین سال ـ که تا 12 فروردين هم ادامه داشت ـ جلوه‌ی بيشتری داشت.

● در چنين روزي از سال 1357 هجري شمسي (هشتم فروردين‌ماه)؛ مردم يزد به‌مناسبت اربعين شهداي تبريز، قيام کردند.
قيام مردم يزد در هشتم فروردين 1357 حلقه‌ي سوم از سلسله قيام‌هاي زنجيره‌اي بود که منجر به قيام سراسري در ايران بر ضد شاه و درنهايت سرنگوني رژيم پهلوي گرديد.
پس از قيام مردم قم در 19 دي‌ماه 1356 ـ که در اعتراض به مقاله‌ي توهين‌آميزي نسبت به امام خميني (ره ) توسط عوامل رژيم در روزنامه‌ي اطلاعات به چاپ رسيده بود و طي آن عده‌ي زيادي از مردم قم توسط عوامل رژيم به خاک و خون کشيده شدند ـ مردم تبريز در روز 29 بهمن 56 به‌مناسبت اربعين شهداي قم مراسم باشکوهي برگزار کردند که اين‌بار نيز با حمله‌ي ماموران مسلح رژيم به مردم بي‌دفاع فاجعه‌اي عميق‌تر به وقوع پيوست.
در پي اين کشتارها، مراجع و علما اين کشتارها را به‌شدت محکوم و حضرت امام (ره) ضمن اعلام عزاي عمومي، عيد سال 1357 هجري شمسي را تحريم کردند.
با نزديک شدن چهلم شهداي تبريز، جوشش مخصوصي در مردم ايران مشاهده مي‌شد. در اين ميان، قيام مردم يزد در روز هشتم فروردين‌ماه سال 57 که تا 12 فروردين هم ادامه داشت، جلوه‌ي بيشتري داشت.
مردم يزد در روز نهم فروردين پس از جلسه‌ي بزرگداشت شهداي تبريز در روضه‌ي محمديه‌ي اين شهر، به خيابان‌ها ريختند و با شعارهاي انقلابي به مراکز فساد و فحشا و نيز اماکن دولتي حمله کردند. فرداي آن روز آيت‌الله صدوقي از علماي شهر يزد مردم را به تعطيل عمومي و اجتماع در مسجد جامع شهر يزد دعوت کرد و در يک سخنراني در آن اجتماع باشکوه خواستار بازگشت امام خميني (ره) از تبعيد و آزادي زندانيان سياسي و سرنگوني رژيم شد.
در پايان اين مراسم، مردم به خيابان‌ها ريخته و تظاهرات ديگري عليه رژيم انجام دادند که با حمله‌ي ماموران رژيم و به خاک و خون کشيدن مردم، برگ سياه ديگري در کارنامه‌ي رژيم پهلوي ثبت شد. تظاهرات مردم تا روز 12 فروردين ادامه داشت و پايه‌هاي رژيم پهلوي را بيش از پيش سست نمود.

● هشتم فروردين‌ماه 1333:
در اين روز از سال 1333 هجري شمسي؛ انتظام وزير امور خارجه‌ي وقت در گزارشي كه براي طرح در پارلمان ايران تهيه شده بود، استدلال كرد كه بستن قرارداد فروش نفت و هرگونه معاملات مربوط در خارج از مرزهاي ايران با قانون ملي شدن نفت مغايرت ندارد و اين قانون مربوط به كنترل بهره‌برداري در داخل كشور است(!)
به اين ترتيب هرگونه راه بر كنسرسيوم نفت هموار شد. كنسرسيوم شركت‌هاي هشت‌گانه‌ي خارجي مربوط به نفت ايران از 22 فروردين 1333 رسماً كار خود را آغاز كرد و نمايندگان آن به تهران وارد شدند و مذاكرات آنان با مقامات ايران از 25 فروردين همين سال در كاخ سعدآباد آغاز شد و سه روز ادامه داشت.

● هشتم فروردين‌ماه 1336:
كنراد آدنائر صدراعظم آلمان غربي، در تاريخ هشتم فروردين‌ماه سال 1336 هجري شمسي؛ براي مذاكره با مقامات ايران به‌ويژه در زمينه‌هاي اقتصادي وارد تهران شد و اقامت او پنج روز طول كشيد.
وي نخستين صدراعظم آلمان پس از جنگ جهاني دوم بود كه از ايران ديدن كرد. در آن زمان بر خاك آلمان كه نيروهاي دول فاتح جنگ در آنجا مستقر بودند دو دولت حكومت مي‌كرد و اين سرزمين به دو قسمت شرقي و غربي تقسيم شده بود.
آدنائر در طول اقامت در تهران سعي كرد كه ايرانيان را از گسترش داد و ستد تجاري با آلمان شرقي (آلمان كمونيست) دلسرد كند و از نزديك شدن به آن برحذر دارد.
هنگام سفر آدنائر به تهران، آلماني‌ها سرگرم اجراي چند پروژه در ايران بودند از جمله ايجاد فروشگاه فردوسي (واقع در خيابان فردوسي تهران) كه وابسته به دولت بود و انواع كالا را عرضه مي‌داشت؛ هدف از تأسيس فروشگاه فردوسي ـ که قرار بود پس از يک دوره تجربه آزمايش، افزايش يابند ـ رها شدن ايران از دست دکان و دکان‌داري بود که کنترل آن‌ها از لحاط مرغوبيت اجناس، بهداشتي بودن محيط و کالا، کنترل قيمت‌ها، دريافت ماليات دولت و اجراي ضوابط «خريد و فروش و پس گرفتن» امکان‌پذير نبود.
در تاريخ اقتصاد ايران، از فروشگاه فردوسي به‌عنوان مادر فروشگاه‌هاي دولتي «شهر و روستا» نام مي‌برند؛ برنامه‌اي که دنبال نشد و دکان‌داري در ايران باقي مانده است که روشي کهنه و قديمي است.
ايرانيان به‌لحاظ هم‌نژادي همواره با ژرمن‌ها (آلمان و اتريش) روابط حسنه داشته‌اند و ايران به‌خاطر همين احساس دوستي، در دوران دو جنگ جهاني قرن بيستم آسيب فراوان ديد.

● هشتم فروردين‌ماه 1339:
هشتم فروردين‌ماه سال 1339 هجري شمسي؛ موافقت‌نامه‌ي تازه‌ي ايران و آمريكا كه تنظيم و امضاء شده بود، مبادله شد.
طبق اين موافقت‌نامه، دولت ايران قبول كرده بود كه از آن پس شركت‌هاي راه‌سازي آمريكايي هم بتوانند در مناقصه‌هاي مربوط به تکميل شبکه‌ي راه‌هاي ايران شرکت كنند. تا آن زمان شرکت‌هاي انگليسي به اين مناقصه‌ها راه مي‌يافتند.
انتقاد روزنامه‌ها از وضعيت نامساعد راه آسفالته‌ي تهران - قزوين، به امضاي موافقت‌نامه‌ي ايران و آمريکا کمک کرده بود. اين راه توسط يک کمپاني انگليسي دوباره‌سازي شده بود. مقام دولتي كه مبادله‌ي موافقت‌نامه‌ي ايران و آمريکا را اعلام داشت، گفت كه سعي خواهد شد توسعه‌ي راه‌هاي فرعي کشور به آمريكاييان واگذار شود(!)

● هشتم فروردين‌ماه 1342:
هشتم فروردين‌ماه سال 1342 هجري شمسي؛ دولت وقت كل درآمد ده ساله پس از 28 مردادماه سال 1332 ايران از نفت خود را دو ميليارد و پانصد ميليون دلار (هر سال به‌طور متوسط دويست و پنجاه ميليون دلار) اعلام كرد. جزئيات اين درآمد در گزارش مربوط نيامده بود. اين درآمد شامل صادرات (توسط كنسرسيوم) و مصرف داخله بود.

کد خبر 26736

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.